Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Ar parduodamas butą renovuotame name parduodu ir paskolą?

Daugiabučio renovacija tikrai nepigus reikalas, todėl gyventojai būna priversti imti paskolą iš banko. Tačiau kas atsitinka, jei tokį būstą su renovacijos paskola nusprendžiama parduoti. To 15min „Būsto ABC“ pasiteiravo bankų atstovų.
Statybos
Statybos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Planuoju parduoti butą name, kurį neseniai renovavo. Tam iš banko visas namas ėmė paskolą. Kas atsitiks su ta paskola? Turėsiu ją perleisti kažkaip?“ – 15min „Būsto ABC“ klausė Žygis.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

„Citadele“ banko rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Rasa Petruškevičiūtė šio klausimo nedetalizavo.

„Kiekvienas atvejis yra individualus, todėl tokiais atvejais kviečiame susisiekti su mumis ir pasikonsultuoti dėl konkrečios situacijos“, – sakė ji.

Tuo metu „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius patvirtino, kad renovacijos paskola pereina naujam paskolos gavėjui – NT savininkui.

Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė, 15min „Būsto ABC“ tikino, jog tokiais atvejais, kai gyventojas parduoda būstą renovuotame name, kurio renovacijai namas yra paėmęs paskolą, galimi keli variantai.

Pirmasis: gyventojas, parduodamas būstą, gali iš anksto grąžinti paskolą.

„Kitu atveju, būsto pardavėjui pageidaujant perleisti paskolą ir informavus banką, bankas gali paruošti pažymą notarui, pagal kurią yra pildoma turto pirkimo-pardavimo sutartis ir nurodoma, kokius įsipareigojimus perima pirkėjas. Būsto pardavėjas, savo ruožtu, tokiu atveju turi informuoti banką apie įvykusį sandorį ir pirkėjo perimtą paskolos mokėjimą. Svarbu pažymėti, kad tokiu atveju pirkėjas lygiai taip pat gali pasiskolinti būstui, nes paskola, mokama už renovaciją, nėra vertinama kaip finansinis įsipareigojimas, o yra laikoma, kad šiuos mokėjimus kompensuoja sumažėjusios išlaidos šildymui ir būsto eksploatacijai“, – aiškino ji.

Tačiau, anot S.Gutauskaitės-Bubnelienės, jei pardavėjas neperleidžia prievolės mokėti paskolą už renovaciją pirkimo metu, tokiu atveju jis pats ir toliau turi mokėti paskolą.

Regina Ungulaitienė, „Luminor“ banko Privačių klientų finansavimo grupės vadovė Lietuvoje, tikino, jog jei perkamas nekilnojamasis turtas yra su renovacijos paskola, naujam turto savininkui pereina ne tik nuosavybė, bet ir prievolė mokėti.

„Dažniausiai toks įsipareigojimas yra vertinamas, tad klientas turi pateikti renovacijos sutartį ir grafiką (įsipareigojimas įvedamas prie jau turimų suvedant laikotarpį, likutį, palūkanas – pagal tai paskaičiuojama įmoka, kuri irgi matoma renovacijos sutartyje).

Paprastai fiksuojamas įrašas būna VĮ Registrų centre ir iš jo galima identifikuoti, kad toks turtas yra su renovacijos paskola. Kai Registrų centre nerandama renovacijos paskolą patvirtinančio įrašo, gali būti, kad pastatas, kuriame norima įsigyti būstą, tiesiog buvo renovuotas. Pats perdavimas yra reglamentuojamas pagal įstatymus“, – tikino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius