Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Auksiniai interjero dizainerių patarimai: kaip paruošti darbo vietą mažame bute?

Iš pradžių atrodė, kad darbas iš namų yra laikina tendencija, o dabar tai tampa kartais net būtinu dalyku. 15min „Būsto ABC“ paprašė dizainerių pateikti rekomendacijų, kaip paruošti darbo vietą nedideliame bute.
Darbas iš namų
Darbas iš namų / 123rf.com nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el.paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Studijos „SKETCH“ dizainerės Aistė Narušytė ir Erika Černiauskaitė tikino, jog dažnai žmonės galvoja, kad turint nedidelį būstą jame nepavyks įsirengti darbo vietos. Tačiau tai yra klaidingas mąstymas, nes tam tikrai nereikalingas darbo kambarys.

Dizainerės 15min „Būsto ABC“ skaitytojams pateikė 5 patarimus, kurie padės sukurti darbo zoną mažoje erdvėje ir joje jaustis produktyviai:

1. Tinkamas erdvės pasirinkimas

Darbo vieta namuose turėtų būti patogi erdvė, kurioje jaučiatės susitelkę ir motyvuoti. Svarbu, kad ji būtų kuo toliau nuo juose vykstančios buities, trinties. Geriausia darbo erdvę pasirinkti kuo toliau nuo svetainės. Taip pat, jeigu gyvenate ne vienas ir yra galimybė, reiktų vengti darbo zonos praėjimuose. Nuolatinis judėjimas trukdo susikaupti ir mažina jūsų produktyvumą.

2. Apšvietimas

Kaip ir kiekviename biure, darbo zonoje labai svarbu geras apšvietimas. Tad vertėtų darbo vietą rinktis kuo arčiau lango. Dienos šviesa palaiko mūsų aktyvumą bei budrumą, pakelia nuotaiką.

Jeigu nėra galimybės darbo zonai prie lango, tuomet reikia gerai apgalvoti dirbtinį apšvietimą. Kartais neužtenka tik bendro lubinio apšvietimo. Todėl įsivertinus situaciją papildomas stalinis šviestuvas ar toršeras jums tikrai praverstų, norint išlaikyti produktyvumą visą darbo dieną.

3. Darbo kėdė

Pagalvokite, kiek laiko planuojate dirbti toje vietoje. Jeigu darbas trunka tik kelias valandas, tada kėdę galima naudoti ir tą pačią, kaip valgomajame. Jeigu darbas sėdint trunka ilgiau, visada siūlome įsigyti ergonomišką darbui skirtą kėdę. Tinkamas sėdėjimas skatina deguonies ir kraujo tekėjimą, padeda galvoti bei padeda išvengti nugaros ar pečių problemų.

4. Elektros lizdai

Labai svarbu apgalvoti elektros lizdų vietą, kad nereikėtų naudoti ilgintuvų ir apsikrauti nereikalingais laidais. Visuomet klientams siūlome projektuoti bent kelis lizdus virš stalo, kur galima patogiai pasikrauti nešiojamą kompiuterį, telefoną ar kitus elektroninius prietaisus. Jeigu papildomiems elektros lizdams įsirengti nėra galimybės, tada vertėtų pagalvoti apie laidų kanalus. Taip jūsų darbo zona atrodys tvarkingiau, o postalėje esantys laidai nesipainios po kojomis.

5. Ausinės

Siekiant maksimalaus produktyvumo dirbant namuose, jums padės triukšmą slopinančios ausinės. Tai ypač padeda sutelkti dėmesį į savo darbus, jeigu dirbate namuose ne vienas.

„Ikea“ interjero dizainerių vadovė Eglė Čyvė teigė, kad įmonės užsakymu pavasarį atliktas Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas atskleidė, jog per pandemiją išaugo poreikis darbo vietai namuose. Vis tik, darbui dedikuotą kambarį savo namuose turi vos 16 proc. apklaustųjų, o jo neturintiems karantino metu dirbti teko ir tam nepritaikytose ir nepatogiose namų erdvėse – lovoje, ant sofos svetainėje, virtuvėje.

Taip pat pernai įmonės atliktas tyrimas „Gyvenimas namuose“ atskleidė, kad 78 proc. lietuvių reikia privatumo, kad galėtų susikaupti ir atlikti svarbius darbus. Tačiau tam nebūtina turėti dedikuoto darbo kambario – bent vizualiai atskyrus darbo vietą tokį kampelį įsirengti galima bet kurioje namų erdvėje.

E.Čyvės teigimu, vizualus darbo vietos atskyrimas padeda susikaupti, nusiteikti darbui ir jaustis turint savo privačią erdvę. Šiam tikslui galima pasitelkti perforuotąsias lentas.

„Jos neužima vietos, o jas pritvirtinti galima ne tik prie sienos, bet ir prie darbo stalo. Išnaudojant abi puses, šis sprendimas atlieka ir daugiau funkcijų: iš vienos pusės jas galima paversti daiktų laikymo deriniu susimodeliavus pagal savo poreikius, o iš kitos – dekoruoti kaip patinka ir pritaikyti prie bendro kambario interjero. Darbo vietą atskirti galima ir baldais, pastatoma širma ar užuolaidomis“, – aiškino ji.

Pasak E.Čyvės, ne mažiau svarbu ir apšvietimas. Kai erdve dalijamasi su kitais ir kiekvienas joje užsiima skirtinga veikla, svarbų vaidmenį atlieka funkcinis, šiuo atveju – konkrečios darbo vietos – apšvietimas. Taip netrukdoma ir artimiesiems, šalia užsiimantiems kitomis veiklomis.

„Net jei pasirinktas darbo kampelis yra natūralios dienos šviesos negaunančioje namų vietoje, apšvietimo klausimą išspręsti galima šviestuvą pritvirtinus prie sienos ar prie lentynos pritaikius prisegamą šviestuvą“, – 15min „Būsto ABC“ komentavo ekspertė.

Beje, neturint vietos ant grindų pastatomai lentynai, darbo reikmenis ir dokumentus laikyti galima ant sieninių lentynų, įsitikinusi E.Čyvė. Jas pritvirtinsite kone bet kurioje namų vietoje prie sienos: jos neužima grindų ploto ir maksimaliai išnaudoja erdvę ant sienų.

„Smulkiems daiktams laikyti pravers ir prie sienos tvirtinami skersiniai su indeliais rašikliams ir kitoms smulkmenoms. Tam gali pasitarnauti ir stumdomas vėžimėlis. Jis pravers ir kitose namų erdvėse, o prie darbo vietos jį atsistumsite tik reikalui esant“, – rekomendavo ekspertė.

Be to, norint įsirengti darbo vietą, nebūtina perplanuoti namų – patogų kampelį darbui, mokslams ar pomėgiams susikurti galima neišnaudotose namų erdvėse.

E.Čyvė pateikia kelias idėjas:

Prie sienos tvirtinamas darbo stalas. Jei namuose yra atkarpa neišnaudoto sienos ploto, ji gali virsti darbo vieta. Sprendimas čia – pakabinama sieninė lentyna su stalčiais, pakabinamas sieninis staliukas ar net stalviršis. Toks pasirinkimas pravers ir tose namų vietose, kur standartinis rašomasis stalas netelpa arba yra per didelio gylio, mat toks darbo stalas neturi kojų, tad reikalauja mažiau vietos ir leidžia taupyti erdvę po juo.

Siauras darbo stalas. Turint namuose siaurą nišą ar neišnaudotą kampelį, išeitimi gali tapti siauras rašomasis stalas, kuris tilptų net tuščioje spintoje. Po juo atsiras vietos ir darbo kėdei, kurią atstoti gali reguliuojamo aukščio taburetė. Po stalu telpanti taburetė ne tik taupo vietą, bet ir gerina laikyseną.

Sukomplektuojama darbo vieta. Patogią ir erdvią darbo vietą pagal turimą plotą susikomplektuoti galima ir pačiam iš stalo kojų ir pasirinkto dydžio bei spalvos stalviršio. Tokiam pasirinkimui pakaks investuoti vos 21 Eur.

Transformuojami sprendimai. Taupant vietą ir stengiantis apsieiti su kuo mažiau baldų, rekomenduojama rinktis tokius, kuriuos galima pritaikyti kuo įvairiau. Pavyzdžiui, tualetinis staliukas gali būti naudojamas tiek grožio procedūroms, tiek pasitarnauti kaip darbo vieta. Valgomojo stalas kartais taip pat gali atlikti tokią funkciją. Originalus sprendimas ir spintelė su išskleidžiamu stalu. Spintelė darbo stalu pavirsti gali tik tada, kai juo naudojatės, o visą kitą laiką neužims daug vietos.

Na, o tais atvejais, kai darbo vietai nėra net menkiausio laisvo kampelio, kambarėlio ar nišos – sprendimas gali būti išskleidžiamas stalas knyga. Suskleistas jis užima tiek pat erdvės, kiek siaura spintelė, kurioje galima laikyti įvairius darbo įrankius bei medžiagas, naudoti kaip kavos staliuką. Jis gali praversti ir susirinkus didesniam būrui svečių. Šalia tokio pasirinkimo, tiks taip pat lengvai transformuojamos ir vietą taupančios sulankstomos kėdės, kurių nenaudojant galima tiesiog atremti į sieną ar pakabinti ant kabliukų sienoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius