Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Įsirengti būstą pačiam, patikėti įmonei ar pirkti su apdaila iš plėtotojo?

Perkantieji butą su daline apdaila susiduria su problema įsirengti butą pačiam, patikėti įmonei ar jau pirkti su apdaila iš plėtotojo? Į šį klausimą „Būsto ABC“ padeda atsakyti advokatų kontoros „CEE Attorneys“ teisininkė Lina Liogė, nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ generalinis direktorius Audrius Šapoka ir „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.
Remontas
Remontas / 123rf.com nuotr.

Advokatų kontoros „CEE Attorneys“ teisininkė Lina Liogė teigia, kad norint apsispręsti, ar būstą įsirengti pačiam, ar patikėti įmonei, ar pirkti su apdaila iš plėtotojo, būsto pirkėjui būtina įvertinti ir atsižvelgti į šias aplinkybes:

  • Koks apdailos lygis bus reikalingas pagal būsto projektą. Įvertinti reikia ir esamą įrengimo lygį, rekuperacinės sistemos, priešgaisrinės saugos ir apsaugos signalizacijos įrengimo lygį ir pan. detales;
  • Ar turite galimybę atlikti visus reikalingus būsto apdailos darbus, ar reikės samdyti skirtingus specialistus konkretiems darbams atlikti;
  • Ar yra statytojo nustatytos būsto apdailos atlikimo ir eksploatavimo taisyklės ar rekomendacijos;
  • Ar statytojas atliktų pirkėjo pageidaujamą individualiai sukurtą apdailą ar visgi jis siūlo apdailą atlikti pagal statytojo siūlomus kelis jau parengtus apdailos projektus (vizualizaciją);
  • Apdailos darbų kaina.

„Apsvarsčius aukščiau nurodytas aplinkybes, pirkėjui bus lengviau apsispręsti, kokią alternatyvą pasirinkti: apdailos darbus atlikti pačiam (ūkio būdu), samdyti skirtingus rangovus ar patikėti apdailą atlikti statytojui“, – mano ji.

Be to, L.Liogė pataria įvertinti, kaip apdailos atlikimas, atliekamas kito rangovo (ne plėtotojo), gali daryti įtaką statytojo teikiamoms garantijoms atliktiems statybos darbams ir atsiradusių defektų pašalinimui.

Anot jos, dažnai parduodant būstą su daline apdaila statytojai parengia pirkėjams apdailos atlikimo rekomendacijas ar taisykles, kurių nesilaikant, atsakomybės už atsiradusius defektus būste statytojas gali neprisiimti ir garantiniai įsipareigojimai tam tikriems darbams ar atsiradusiems defektams nebus taikomi.

„Atliekant darbus skirtingiems rangovams, yra didesnė rizika, kad bus sudėtingiau nustatyti, dėl kieno kaltės atsirado defektai (jeigu tokių bus) ir ar jiems taikomi statytojo suteikti garantiniai įsipareigojimai ar visgi už defektų pašalinimą yra atsakingas apdailą atlikęs kitas rangovas. Taigi tokiais atvejais, kai apdailos darbai atliekami ne statytojo, o skirtingų rangovų, pirkėjas prisiima riziką, kad, atsiradus defektams, jiems nebus taikomos statytojo suteikiamos garantijos, o pirkėjui siekiant įrodyti statytojo atsakomybę, teks įrodinėti, kad defektai atsirado būtent dėl statytojo kaltės, o ne dėl jo (ar jo samdytų rangovų) kaltės“, – aiškino L.Liogė.

Ekspertės teigimu, apdailos darbus atlikus pačiam statytojui, aukščiau aptarta rizika sumažėtų. Visiems bus žinoma, kad trečiojo asmens kaltės dėl atsiradusių defektų nėra ir visa atsakomybė teks statytojui, kuris ne tik statė būstą, bet ir atliko pilną būsto apdailą.

„Tačiau statytojui atliekant pilną būsto apdailą, dažnai jų darbų kaina būna didesnė, nei atliekant pačiam savininkui ar samdant atskirus rangovus. Todėl pirkėjui reiktų gerai apsvarstyti, priimant sprendimą dėl apdailos darbų atlikimo, kokie visgi yra jo prioritetai: kaina, darbų kokybė ar galimų konfliktų su statytoju ir samdytais rangovais dėl defektų šalinimo rizikos sumažinimas“, – aiškino ji.

Audrius Šapoka, „Ober-Haus“ generalinis direktorius, aiškina, kad bandant atsakyti į šį klausimą reikia vadovautis principu: pigu, kokybiška, greita.

  • Jei įsirengsi pats – sutaupysi, galbūt pavyks darbus atlikti kokybiškai, bet užtruksi ilgai.
  • Įmonė – darbai turėtų būti atlikti kokybiškai, santykinai greitai, tačiau brangiau, nei savo jėgomis ar perkant tiesiai iš plėtotojo su pilna apdaila.
  • Pilna apdaila iš plėtotojo – dažnai optimizuoja visus šiuos tris svarbiausius aspektus. Be to, perkant su paskola – reikia turėti mažiau nuosavų lėšų, nes kreditorius finansuoja ir apdailos kainą.

Tomas Sovijus Kvainickas, „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas priduria, kad, jei esate meistras, nėra jokios abejonės, kad įsirengiant būstą ūkio būdu bus pigiausia.

„Jeigu jūsų geriausias draugas – meistras, patikėkite darbus jam. Jeigu turite ypač specifinių poreikių, kurių vystytojas negali patenkinti – teks arba keisti planus arba samdytis meistrus. Jeigu planuojate tipinę apdailą, pirkdami šias paslaugas iš meistro galbūt sutaupysite lėšų, tačiau bus sunkiau vykdyti darbų kontrolę, o darbai gali užtrukti ilgiau“, – aiškino jis.

Projektas rengiamas kartu su Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujame „Verslo“ projekte BŪSTO ABC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius