-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Būsto ABC. Kas atsitinka su būsto paskola mirus žmogui?

Kas atsitiktų, jei staiga mirus, liktų ne tik butas, bet ir neišmokėta paskola? Skola „nurašoma“? Ar jos našta teks artimiausiems giminaičiams? Tuo domėjosi 15min „Būsto ABC“.
Pavasariniai žiedai Bernardinų kapinėse
Pavasariniai žiedai Bernardinų kapinėse / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Atsako Andrius Kvakšys, „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovas:

Įprastiniu atveju, įpėdiniai paveldi tiek turtą, tiek visus įsipareigojimus – tarp jų ir būsto paskolą.

Jeigu įpėdiniai priima paveldėjimą, būsto paskola pereina įpėdiniams, kurie tęsia įprastinį būsto paskolos grąžinimo procesą.

Žinoma, įpėdiniai gali atsisakyti paveldėjimo, bet tai reikštų atsisakyti jo viso – t. y. tiek turto, tiek paskolų. Tuomet paveldėjimą priima valstybė.

Atsako SEB banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė:

Būsto kreditas yra ilgalaikis, kelis dešimtmečius ir ilgiau trunkantis finansinis įsipareigojimas. Šiuo metu 6 iš 10 imančių naujas būsto paskolas renkasi ir „Saugaus kredito“ draudimą. Užklupus sudėtingoms gyvenimo situacijoms, draudimo išmokos padeda apsidraudusiajam ar jo šeimos nariams išsaugoti būstą, netekties atveju apsaugoti artimuosius nuo finansinės naštos.

Imant ar jau paėmus paskolą, pirmiausia reikėtų apdrausti tą šeimos narį, kurio pajamų netekimas stipriausiai paveiktų šeimos finansinį stabilumą ir gebėjimą vykdyti finansinius įsipareigojimus. Kai abiejų sutuoktinių pajamų reikšmė šeimos biudžetui panaši, reikėtų draustis abiem paskolos gavėjams. Kartais ir nedidelė paskolos suma, netekus pajamų gavėjo, gali sukelti skaudžių pasekmių. Išimtis galėtų būti atvejis, kai šeima turi sukaupusi pakankamą finansinį rezervą paskolos dengimui.

Paskolos gavėjui mirus, įpėdiniai, priėmę palikimą, paveldi turtą ir atsako už palikėjo skolas. Kiekviena tokia situacija yra sprendžiama individualiai. Pavyzdžiui, jei paskolos gavėjas buvo apsidraudęs „Saugaus kredito“ draudimu, tai jis padengia kreditą ar jo dalį asmeniui mirus. Tada turto paveldėtojai gali nuspręsti, kaip elgtis toliau – dengti likusius įsipareigojimus pagal sudarytą sutartį, parduoti turtą ar padengti likusius įsipareigojimus.

Atsako „Swedbank“ banko atstovas Saulius Abraškevičius:

Gavę informacijos, kad klientas mirė, pateikiame notarų biurui (jis pasirenkamas pagal paskutinę žinomą mirusiojo gyvenamąją vietą) kreditoriaus reikalavimą paveldimam turtui. Siekdami įgyvendinti savo, kaip kreditoriaus teises ir vadovaudamiesi LR Civiliniu kodeksu, informuojame apie mirusiojo įsipareigojimus bankui. Tuo atveju, jei mirusiojo įpėdiniai kreipėsi dėl palikimo, prašome jiems pranešti apie nurodytą skolą bankui bei šią skolą įtraukti į paveldimo turto sudėtį.

Kai mirusiojo skola paveldima, paveldėtojas ar paveldėtojai kreipiasi į banką, pateikdami paveldėjimo teisės liudijimą arba paveldėjimą pagal apyrašą, ir banko darbuotojai kartu su paveldėtoju (-jais) aptaria galimus veiksmus:

  • Persikelti skolą paveldėtojo (-ojų) vardu ir toliau laiku vykdyti mirusiojo įsipareigojimus pagal būsto paskolos sutartį;
  • Ieškoti pirkėjo paveldėtam turtui parduoti, o jį pardavus dengti būsto paskolą ir kitus įsipareigojimus, jei tokių yra;

Jei paveldėtojai jokių veiksmų nesiima, įsipareigojimų bankui nemoka, tokiu atveju inicijuojamas priverstinis skolos išieškojimas. Bankas kreipiasi į notarų biurą dėl vykdomojo dokumento išdavimo. O gavus vykdomąjį dokumentą, pateikia jį antstoliams vykdymui. Antstoliai vykdo priverstinį skolos išieškojimą ir priverstinai varžytynėse parduoda bankui įkeistą turtą.

Norime atkreipti dėmesį, kad bankas visada kviečia klientus / paveldėtojus kalbėtis, tartis, bendradarbiauti ir ieškoti sprendimų kartu – taip galima rasti labiausia kliento / paveldėtojo bei banko lūkesčius atitinkančius sprendimus.

Suprantama, šis laikotarpis paveldėtojams yra labai jautrus, sudėtingas, paprastai tam niekas nebūna pasiruošęs, tad profesionali pagalba ir patarimas gali reikšmingai palengvinti įveikiant tuos sudėtingai atrodančius su paveldėjimu susijusius procesus. Taip pat sumažinti dvasinius išgyvenimus mirus artimam žmogui.

Neretu atveju būsto paskolos būna apdraustos ir apsaugotos būsto paskolos draudimu, kuris būsto paskolos gavėjui mirus, padengia dalį ar visą būsto paskolą. Taigi taip finansinė našta nepersikelia paveldėtojams.

Atsako „Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis:

Mirus būsto paskolos gavėjui prievolę grąžinti būsto paskolą perims turto paveldėtojas kartu su priimamu paveldėtu turtu (būstu) – palikimą priėmęs asmuo ne tik paveldi mirusiojo turtą, bet ir jo finansinius įsipareigojimus.

Tokiais atvejais paveldėtojams patartume nedelsiant susisiekti su paskolą suteikusiu banku, aptarti galimus paskolos grąžinimo variantus ir rasti konkrečiai situacijai tinkamiausią sprendimą.

Būsto paskolos grąžinimo variantų gali būti įvairių. Būsto paveldėtojas, pavyzdžiui, gali nuspręsti toliau dengti įsipareigojimus tomis pačiomis sąlygomis. Jei nuspręstų būsto paskolą grąžinti anksčiau termino, grąžinamą sumą galėtų padengti nuosavomis lėšomis arba būstą parduoti ir dalį sumos panaudoti būsto paskolai grąžinti. Jei miręs paskolos gavėjas buvo apsidraudęs gyvybės draudimu, paveldėtojas gali nuspręsti šias lėšas panaudoti padengti būsto kreditą ar jo dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius