Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kas vyksta su būsto paskola skyrybų atveju?

Net ir skyrybų atveju būsto paskolos įsipareigojimai neišnyksta, įspėja ekspertai. 15min „Būsto ABC“ paklausė bankų atstovų, kas vyksta su kreditu, kuomet išsiskiria dviejų žmonių gyvenimas.
Paskola
Paskola / 123rf.com nuotr.

„Ar galiu skyrybų atveju perimti būsto paskolą?“ – 15min „Būsto ABC“ klausė Saulius.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el.paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB banko valdybos narė ir Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė, atkreipė dėmesį, kad santuokos nutraukimas nepanaikina sutuoktinių atsakomybės, kurią jie prisiėmė bendrai sudarydami būsto kredito sutartį.

„Kiekvienas toks atvejis yra individualus, todėl patariame klientams, kurie ketina pradėti skyrybų procesą, dėl būsto paskolos grąžinimo kuo anksčiau kreiptis į banką ir su banko specialistais pasitarti, koks sprendimas būtų tinkamiausias konkrečioje jų situacijoje“, – sakė ji.

„Luminor“ klientų konsultavimo centrų vadovė Baltijos šalims Giedrė Blazgienė taip pat aiškino, kad pagal Lietuvos Respublikos Civilinį kodeksą bei Aukščiausiojo Teismo formuojamą praktiką, kai santuoka yra nutraukiama ir lieka neišmokėtų paskolų, buvę sutuoktiniai ir toliau išlieka bendraskoliais – tai yra, buvusių sutuoktinių atsakomybė prieš banką net ir po skyrybų išlieka solidari.

„Svarbu paminėti, kad solidarioji sutuoktinių atsakomybė neatsiranda, jeigu vienas sutuoktinis be kito sutikimo ima paskolą, kai tai nėra būtina bendriems šeimos poreikiams tenkinti“, – atkreipė dėmesį ji.

„Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovo Dariaus Burdaičio teigimu, skyrybų metu partneriai patys nusprendžia, ką toliau daryti su turimais įsipareigojimais.

„Jei vienas iš partnerių nori ir turi finansinių galimybių, pora kreipiasi į banką ir sutaria dėl paskolos perrašymo“, – tikino jis.

Tuo metu Jūratė Cvilikienė, „Swedbank“ finansų instituto vadovė, 15min „Būsto ABC“ sakė, kad yra keli su paskola įgyto būsto dalybų scenarijai.

Pirmojo scenarijaus atveju būstas parduodamas, paskola grąžinama, o pelningo pardavimo atveju likusios lėšos padalinamos sutuoktiniams.

„Jei už pardavimą gautos sumos nepakanka visai paskolos sumai padengti, likusi skolos dalis turi būti grąžinama abiejų sutuoktinių, nebent su kreditoriumi sutariama kitaip“, – kalbėjo J.Cvilikienė.

Taip pat būsto nuosavybė ir būsto paskola gali būti perduota vienam iš sutuoktinių, jei jis gauna pakankamas pajamas ir tokiam scenarijui pritaria kreditorius.

„Kitas sutuoktinis gali dovanoti iki turto dalybų padengtos paskolos dalį arba prašyti piniginės kompensacijos“, – sakė J.Cvilikienė.

S.Gutauskaitės-Bubnelienės teigimu, kredito gavėjai gali tarpusavyje susitarti, kaip toliau mokės įmokas – abu lygiomis dalimis; vienas iš jų, o kitas jam kompensuos savo įsipareigojimų dalį; visą įmoką mokės vienas asmuo ir panašiai.

„Kai bendraskoliai sutaria, kad už įsipareigojimų vykdymą bus atsakingas tik vienas iš jų, tokiais atvejais yra keičiama būsto kredito sutartis. Bankas įvertina kredito grąžinimo riziką, asmens galimybes vienam grąžinti paskolą, kliento suinteresuotumą tęsti prisiimtus įsipareigojimus ir pan. ir atitinkamai priima sprendimą dėl būsto kredito sąlygų. Santuokos nutraukimo atveju kredito sutarties pakeitimai įsigalioja, kai kredito gavėjai per 3 mėn. bankui pateikia įsigaliojusį teismo sprendimą dėl santuokos nutraukimo“, – sakė ji.

„Buvę sutuoktiniai gali kreiptis į banką prašydami modifikuoti paskolą – tai yra, kad paskolos mokėjimą perimtų tik vienas iš buvusių sutuoktinių. Tokiu atveju bankas atlieka individualų kredito gavėjų kreditingumo vertinimą, atitinkantį Atsakingojo skolinimo nuostatose numatytus reikalavimus ir atitinkamai priima sprendimą. Tačiau praktika rodo, kad Lietuvoje dažniausiai buvę sutuoktiniai nemodifikuoja paskolos sutarties ir toliau išlieka bendraskoliais“, – kalbėjo G.Blazgienė.

Galimas ir trečiasis scenarijus, tikina J.Cvilikienė, kuomet abu sutuoktiniai lieka bendraturčiais ir bendraskoliais, turinčiais paskolą ir po skyrybų grąžinti kartu.

„Sutuoktiniai gali tarpusavyje susitarti, kokiomis dalimis jie mokės mėnesines įmokas. Tiesa, tai – gana rizikingas kelias, mat tokiu atveju tenka prisiimti atsakomybę ir už kitą sutuoktinį, o jam nemokant savosios dalies, gali tekti ją padengti“, – įspėjo ji.

Ketvirtojo scenarijaus atveju būsto nuosavybė pereina vienam, tačiau paskolą privalo grąžinti abu sutuoktiniai.

„Dažniausiai tokiu atveju būstas lieka tam sutuoktiniui, su kuriuo nustatoma nepilnamečio vaiko ar vaikų gyvenamoji vieta, o jo pajamos yra nepakankamos paskolai grąžinti“, – teigė J.Cvilikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius