Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kodėl ant plastikinių langų atsiranda kondensatas?

Kondensatas ant langų – tikras galvos skausmas kiekvieno buto gyventojui. Todėl 15min „Būsto ABC“ pasidomėjo, kodėl atsiranda kondensatas viduje ant plastikinių langų? Ir ką dėl to reikėtų daryti?
Kondensatas ant langų
Kondensatas ant langų / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Statybos ir remonto darbų įmonės „Regina ir Co“ direktorius Vaidas Misius pastebi, kad dažniausiai langų rasojimas atsiranda dėl prastos patalpų ventiliacijos.

„Kokybiški langai ir durys užtikrina didelį patalpų sandarumą bei gerą šilumos izoliaciją. Tačiau, jei patalpose yra daug statybinės ir/ar kitos drėgmės, patalpos nėra pakankamai šildomos, nėra įrengta arba neveikia priverstinės ventiliacijos sistema, tai patalpų ore kaupiasi vis daugiau drėgmės ir gerokai atšalus orams ant langų rėmų galima surasti ne tik rasos lašus, bet ir šerkšną bei ledą“, – tikino jis.

Norint išvengti rasojimo V.Misius pataria dažniau vėdinti patalpas. Taip gali pasitarnauti lange įrengtos orlaidės, savaiminio vėdinimo sistemos – jas naudojant pro nedidelį plyšį oras cirkuliuoja visą parą net ir esant uždarytiems langams.

„Pagelbės ir vadinamoji mikroventiliacija. Lango rankenėlę pasukus atitinkama kryptimi, oras judės pro nedidelį plyšį tarp varčios ir staktos“, – aiškino jis.

Be to, pasak V.Misiaus, norint efektyviai, be didelių šilumos nuostolių ir papildomų investicijų išvėdinti patalpas, rekomenduojama keletą kartų per dieną trumpam kuo plačiau atverti langus.

„Oras patalpoje greitai pasikeis, jis bus sausesnis. Nors viduje bus šiek tiek vėsiau, tačiau langai neberasos“, – patikino jis.

V.Misiaus teigimu, patalpų šildymo ir vėdinimo sistemos problemos labai dažnai išryškėja tik sumontavus naujus (nebūtinai plastikinius ar aliumininius, medinius) sandarius langus.

„Svarbu atkreipti dėmesį į naujų langų techninius parametrus – kuo daugiau kamerų turi lango profilis, tuo langas šiltesnis. Dažniausiai žmonės savo būstui renkasi šešių kamerų ir trijų stiklų langus. O tam, kad langas „neperšaltų“ ir nesusidarytų rasos taškas patalpos viduje, langas turi būti sumontuotas techniškai teisingai. Iš lauko ir vidaus turi būti pakankama termoizoliacija, taip pat klijuojamos specialios plėvelės“, – sakė jis.

V.Misius atkreipia dėmesį, kad prie langų rasojimo prisideda ir bendra pastato energinio naudingumo klasė (nuo A++ iki G). Langai yra viena iš patalpų sandarumą užtikrinančių dalių.

„Jei, pavyzdžiui, pastato konstrukcijos ir parinkti sprendimai bus žemos energetinės vertės, net ir sumontavę naujausius langus langų rasojimo neišvengsime“, – įsitikinęs jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius