Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kokią įtaką prastova darys mano galimybei gauti būsto paskolą?

Paskelbus karantiną, įmonėms praradus uždarbį, dideliai daliai Lietuvos gyventojų buvo paskelbtos prastovos. 15min „Būsto ABC“ ir rubrikos skaitytojai klausia bankų, kokią įtaką galimybei pasiskolinti daro šis faktas?
Bankai atsisako paskolas išduoti emigrantams, jei jų pajamos – ne eurais
Paskola / 123RF.com nuotr.

„Noriu pasiteirauti, ar teikiant paraišką būsto paskolai gauti, praėjus karantino laikotarpiui, bus neigiamai vertinami tie, kuriems karantino laikotarpiu buvo paskelbta prastova? Ar galbūt bankai atsižvelgs į krizinę situaciją ir atitinkamai pajamas vertins ne 6 pastarųjų mėnesių, o 9, ar panašiai“, – 15min „Būsto ABC“ klausia skaitytoja Gerda.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje BŪSTO ABC.

Banko „Luminor“ privačių klientų finansavimo vadovė Regina Ungulaitienė teigė, kad jei darbuotojas negauna pajamų, tai ir paskolos neturėtų tikėtis.

„Kai darbuotojas prastovose ir negauna pajamų, kreditas negali būti suteiktas ir todėl nesvarstomas, pajamų iš kai kurių ypač paveiktų sektorių šiuo metu apskritai nevertiname. Kai darbuotojas jau gauna pirmą normaliai išmokėta darbo užmokestį, tada galime svarstyti kredito suteikimą“, – sakė ji.

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius atsakydamas į klausimą teigė, kad naujų ilgalaikių finansinių įsipareigojimų prisiėmimą reikėtų vertinti platesniame asmeninių finansų valdymo kontekste.

„Jei šiuo metu asmens ar šeimos pajamos yra reikšmingai sumažėjusios arba pajamos iš viso negaunamos, akivaizdu, kad papildomi finansiniai įsipareigojimai finansinę situaciją tik apsunkintų. Tad kyla natūralus klausimas – ar neverta palaukti meto, kol pajamų srautas vėl taptų stabilus ir paskolos įmokos nekeltų finansinio streso“, – aiškino jis.

S.Abraškevičius patikino, kad šiuo metu „Swedbank“ būsto paskolų suteikimo sąlygos nėra peržiūrimos ir procesas toks pat, kaip ir anksčiau. Laikantis atsakingo skolinimo nuostatų, pradinis įnašas nuosavomis lėšomis turi sudaryti ne mažiau kaip 15 proc. perkamo būsto vertės, bendra visų finansinių įsipareigojimų suma negali viršyti 40 proc. visų asmens ar šeimos mėnesio pajamų.

„Gavę gyventojų paraiškas dėl būsto paskolų suteikimo kiekvieną paraišką vertiname individualiai“, – aiškino jis.

„Swedbank“ Finansų instituto užsakymu atlikta šalies gyventojų apklausa rodo, kad 38 proc. šalies gyventojų teigia jau spėję pajusti dėl karantino stojančios ekonomikos poveikį asmeniniams finansams. Ekonomikos sulėtėjimo akivaizdoje gyventojai nurodo labiausiai besijaudinantys dėl galimų sunkumų dengiant turimus finansinius įsipareigojimus (3,9 balo 5 balų skalėje).

„Citadele“ banko Mažmeninės bankininkystės departamento vadovės Indrės Dobrovolskės teigimu, būsto paskola yra ilgalaikis įsipareigojimas, todėl klientus ragina atsakingai įsivertinti savo galimybes mokėti būsto paskolos įmokas.

„Bankas kiekvieno kliento paraišką būsto paskolai gauti vertina individualiai ir atsižvelgia į jo finansinę situaciją ilgalaikėje perspektyvoje. Mes ir toliau finansuojame tiek verslo, tiek privačius klientus, kurie yra pasirengę augti ir plėsti savo verslą, arba įgyvendinti savo asmeninius tikslus, pavyzdžiui, nusipirkti namą ar naują automobilį“, – komentavo ji.

Tą patį kartoja ir Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės vadovė.

„Atkreipiame dėmesį, kad bankas privalo teikti būsto paskolas vadovaudamasis Lietuvos banko Atsakingojo skolinimo nuostatais, be to, pastaruoju metu atsirado labai daug neapibrėžtumo“, – sakė ji.

S.Gutauskaitė-Bubnelienė aiškino, kad bankas teikdamas paskolas būstui atidžiai analizuoja kiekvieno kliento individualią situaciją. Taip pat atsižvelgiama, kiek sektorius, kuriame dirba klientas, yra paveiktas karantino sąlygų ir vykdo veiklą, vertinamas kliento pajamų tvarumas – ar jis galės tinkamai ir laiku vykdyti prisiimtus finansinius įsipareigojimus, atsižvelgiama į galimą pajamų sumažėjimo riziką.

„Patys reikalavimai norint gauti būsto paskolą, nesikeitė, tačiau natūralu, kad įdėmiau vertiname individualią kiekvieno kliento situaciją.

Palūkanų norma ir kitos kredito suteikimo sąlygos nustatomos atsižvelgiant į kredito sumą, terminą, kliento finansinių galimybių įvertinimą, individualią kredito riziką, taip pat į situaciją paskolų rinkoje, pagal tuo metu finansų rinkose esamas sąlygas ir bankų finansavimosi sąnaudas tarptautinėje kapitalo rinkoje“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius