Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kokius kriterijus turiu atitikti, jei noriu gauti būsto paskolą?

Beveik kiekvienas perkantis butą arba namą susiduria su bankais ir prašymu suteikti jiems paskolą. Žinoma, ne visi. Tačiau X proc. visų sandorių vis dėlto daromi su bankais. Todėl 15min skaitytojai klausia „Būsto ABC“: kokius pagrindinius kriterijus turi atitikti žmogus, norintis gauti būsto paskolą?
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

„Svarstau apie nuosavo būsto pirkimą, bet neturiu savo kišenėje tokių pinigų, kokių prašo pardavėjai. Kokius kriterijus turiu atitikti, jei noriu gauti paskolą banke?“ – tokį klausimą uždavė 15min skaitytojas Marius, atsiuntęs laišką el.paštu bustoabc@15min.lt.

Į jį Mariui padeda atsakyti Lietuvos banko Kredito ir mokėjimo paslaugų priežiūros skyriaus vyr. juriskonsultė Justina Tarasevičienė.

Anot jos, minimalūs reikalavimai imant būsto paskolą yra įtvirtinti atsakingojo skolinimo nuostatuose. Pastarieji patvirtinti 2011 metais.

Juose, kaip ir daugeliui žinoma, reikalaujama turėti ne mažesnį nei 15 proc. pradinį įnašą.

„Norėdamas gauti paskolą, jūs turite būti sukaupęs pradinį įnašą, kuris padengtų bent 15 proc. būsto vertės arba kainos (atsižvelgiama į mažesnę sumą). Kredito davėjas, gali prašyti savomis lėšomis padengti ir didesnę kredito dalį“, – atkreipia dėmesį J.Tarasevičienė.

Taigi, labai paprastai kalbant, jei butas kainuoja 100 tūkst. eurų, turite turėti susitaupę bent 15 tūkst. eurų. Tačiau jei bankas skolins 80 proc. reikalingos sumos, tai reiškia, kad turite būti susitaupę bent 20 tūkst. eurų. Skolinama suma priklauso nuo konkretaus atvejo.

Tiesa, Lietuvos bankas atkreipia dėmesį, kad šis pradinis įnašas negali būti padengtas skolintomis ar gautomis įkeičiant kitą nekilnojamąjį turtą lėšomis.

„Įvertinkite, kokią dalį savo pajamų galėtumėte skirti paskolos įmokoms mokėti kiekvieną mėnesį ir pradėkite tai daryti kaupdami pradinį įnašą – tai bus puiki treniruotė prieš įsipareigojant mokėti būsto paskolos įmokas ateinančius 20 ar 30 metų“, – aiškina J.Tarasevičienė.

Kartu iš potencialaus skolininko reikalaujama, kad šis ne mažiau nei 6 mėnesius gautų tvarias pajamas, kurias vertina bankas. Kas yra „tvarios pajamos“? Tai, Lietuvos banko teigimu, tiksliai nustato pats bankas.

„Kredito davėjas gali pasirinkti vertinti ir kito laikotarpio jūsų pajamas, jei turi pagrįstų įrodymų, kad būtent jos yra laikomos tvariomis“, – atkreipia dėmesį J.Tarasevičienė.

Kodėl tai svarbu? Pavyzdžiui, dirbate pagal individualią veiklą ir kiekvieną mėnesį gaunate skirtingas sumas arba tiesiog dėl įvairių priežasčių į vieną ar kitą pusę banguoja atlyginimas, tai bankas tikrai pastebės.

Jei pajamos yra labai netolygios, bankas gali atsisakyti suteikti paskolą, suteikti mažesnę, nei pageidautumėte, arba taikyti kitus griežtesnius apribojimus.

Dar vienas svarbus aspektas – būsto paskolos mėnesinė įmoka negali viršyti 40 proc. gaunamų pajamų. Kitaip sakant, jei gaunate 1000 eurų atlyginimą, įmoka negali būti didesnė nei 400 eurų.

„Jei paskolą būstui ima šeima, kredito davėjas privalo vertinti abiejų sutuoktinių pajamas ir finansinius įsipareigojimus. Kredito davėjas taip pat gali vertinti esamas ir tikėtinas būsimas namų ūkio išlaidas (mokesčius už būstą, maistą, kurą, vaikų išlaikymą ir pan.)“, – aiškina J.Tarasevičienė.

Tiesa, atkreiptinas dėmesys, kad tai yra minimalus reikalavimas. Taip pat, jei turite vartojimo paskolų, stenkitės kuo greičiau padengti šiuos įsiskolinimus!

Galiausiai, norint gauti paskolą, svarbi asmens kredito istorija. Kas tai? Nurodoma, kad ji apima informaciją apie turimas paskolas ir įsipareigojimų vykdymą, taip pat sąskaitų apmokėjimą laiku. Bankas šią informaciją tikrina duomenų bazėse. Tiesa, atkreipiamas dėmesys, kad kiekvienas atvejis vertinamas atskirai ir tam tikrus kredito istorijos aspektus gali vertinti skirtingai.

„Vėluodami mokėti už sąskaitas, pavyzdžiui, mobiliojo telefono ar išperkamosios nuomos įmokas, galite susigadinti kredito istoriją ir jūsų galimybės gauti būsto kreditą taps prastesnės. Todėl stenkitės sąskaitas apmokėti laiku, o jei susidūrėte su finansiniais sunkumais, kreipkitės į sąskaitą išrašiusią įmonę ir susitarkite dėl skolos padengimo terminų“, – pataria J.Tarasevičienė.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujame „Verslo“ projekte BŪSTO ABC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius