Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Perstiklinau balkoną, bet įskundė kaimynai. Kas gresia?

Perstiklinau buto balkoną, tačiau paskundus kaimynui paaiškėjo, kad visa tai padariau nelegaliai. Su tokia situacija susidūrė 15min skaitytoja. Kas jos laukia 15min „Būsto ABC“ paklausė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos (VTPSI).
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

„Turiu tokį klausimą. Neseniai įsigytame bute pakeičiau seną įstiklintą balkoną į naują. Namas yra 1987 metų statybos ir nėra kultūrinio paveldo. Leidimo neprašiau, nes balkonas buvo įstiklintas anksčiau, jį tiesiog atnaujinome. Kažkas iš kaimynų pasiskundė savivaldybei. Kaip suprantu, dabar mums gresia administracinė atsakomybė, jei statybos inspektorius atvažiuos patikrinti ir nustatys pažeidimus. Kokie yra tų baudų dydžiai? Taip pat ar sumokėjus baudą vis tiek reikės imti leidimą? Kaip vyksta visas tas tikrinimo procesas?“ – klausė 15min „Būsto ABC“ skaitytoja Jelena.

Atsako VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Diana Dambrauskienė:

Balkono įstiklinimas mieste esančiame daugiabučiame name priskiriamas paprastojo remonto darbams keičiant pastato išvaizdą. Vadinasi, šiems darbams projektas ir statybą leidžiantis dokumentas (SLD) yra privalomi.

Atkreipiame dėmesį, kad SLD atlikti statinio paprastąjį remontą privalomas atliekant ypatingojo ir neypatingojo daugiabučio namo paprastojo remonto darbus, kai keičiama statinio išorės išvaizda ir daugiabutis namas yra šiose teritorijose: mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje.

Jei pirminis balkono stiklinimas neteisėtas, tai ir seno neteisėtai įstiklinto balkono elementų pakeitimas neturint SLD gali būti laikomas savavališka statyba. Ar tai savavališka statyba, gali nustatyti statybos valstybinės priežiūros pareigūnas, atlikęs tyrimą.

Nustačius savavališką statybą, surašomas savavališkos statybos aktas, skiriama bauda bei surašomas privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius. Arba sumokėjus įmoką už savavališkos statybos įteisinimą (įmoka apskaičiuojama atlikus statinio ar statinio projekto ekspertizę ir įvertinus atliktų statybos darbų ir statybos produktų kainų sąnaudų vertę), galima gauti SLD, jei toks balkonų stiklinimas yra galimas pagal teritorijų planavimo dokumentus, kitus reikalavimus ir teisės aktus. Primename, kad SLD išduoda savivaldybės administracija, remdamasi parengto paprastojo remonto aprašu.

Neypatingojo ar ypatingojo statinio paprastasis remontas, priklausomai nuo teritorijos, kurioje statinys stovi, gali užtraukti baudą nuo 60 iki 1 200 Eur.

Svarbu žinoti ir tai, kad stiklinant balkonus privaloma gauti butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimą, įformintą protokolu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius