Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Tapetų tipai ir ką apie juos reikia žinoti

Nors daliai žmonių tapetai atrodo atgyvena, tačiau iki šiol daug žmonių juos pasirenka norėdami išskirtinių sienų savo naujajame būste. Be to, pasikeitė ir technologijos, todėl jų įvairovė labai didelė. Ekspertė 15min „Būsto ABC“ papasakojo, ko galima rasti rinkoje ir ką apie juos reikia žinoti.
Tapetai
Tapetai / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Sabina Kozlovska, „Unideco“ namų apdailos centre įsikūrusio salono „Idea&Design” direktorė, pažymi, kad tapetų pasirinkimas – išties platus. Yra kelios pagrindinės tapetų rūšys: flizeliniai, viniliniai, popieriniai ir stiklo pluošto. Kiekviena šių tapetų rūšių turi savo privalumų ir trūkumų, kuriuos vertėtų gerai apgalvoti prieš perkant.

Flizeliniai tapetai yra pagaminti iš popieriaus, papildyto audinio pluoštu. Tokie tapetai yra labai tankūs, jų pagrindą sudaro flizelinas ir neausta medžiaga.

„Flizeliniai tapetai yra lengvai klijuojami, tvirti, atsparūs nusidėvėjimui ir ekologiški. Jie gali paslėpti įvairius sienų defektus, nebrinksta esant padidėjusiai drėgmei, taip pat praleidžia orą. Ko gero, vienintelis jų minusas – didoka kaina”, – įsitikinusi S.Kozlovska.

Viniliniai tapetai, pagaminti iš popieriaus ir flizelino, yra itin atsparūs, nebijo drėgmės ir beveik neblunka. Jie taip pat pasižymi dangos įvairove, įdomiais dizainais.

„Visgi, šie tapetai turi ir nemažai trūkumų, nėra aplinkai sveikiausias pasirinkimas. Jų viršutinis sluoksnis dengtas PVC danga, plastiku, taip pat jie prastai praleidžia orą. Šie tapetai netinka miegamiesiems ar vaikų kambariams, jie dažniausiai naudojami didelėse viešose erdvėse, koridoriuose, virtuvėse ir panašiai”, – kalbėjo S.Kozlovska.

Popieriniai tapetai yra patys pigiausi, jie ekologiški, nekenksmingi sveikatai ir gerai praleidžia orą.

„Visgi, ši tapetų rūšis nepasižymi ilgaamžiškumu, bijo drėgmės, blunka saulėje ir labai gerai sugeria kvapus. Tad daugiausia po penkerių metų daugelis jau svarsto apie tokių tapetų keitimą naujais”, – tikino S.Kozlovska.

Pavyzdžiui, stiklo pluošto tapetai yra patys ilgaamžiškiausi – gali būti eksploatuojami net iki 30 metų. Tokie tapetai gali paslėpti sienų nelygumus, dažnai juos galima dažyti, jie nebijo vandens, dulkių, pelėsio.

„Tiesa, stiklo pluošto tapetai neturi didelio raštų pasirinkimo, sienos atrodo šaltos. Jie dažniausiai naudojami didelėse viešose patalpose, biuruose, ligoninėse”, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius