Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Teismo ekspertas atsako: kada nereikalingas statybos leidimas? (I)

Statybos leidimas reikalingas visuomet, kai statomas gyvenamasis namas. O kada jo nereikia? Į tai 15min rubrikoje „Būsto ABC“ atsako Statybos tyrimų instituto direktorius, teismo ekspertas prof. dr. Sigitas Mitkus
Sigitas Mitkus
Sigitas Mitkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el.paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Prof. S.Mitkus atkreipia dėmesį, kad statant naują gyvenamąjį namą visais atvejais yra reikalingas statinio projektas ir beveik visais atvejais – leidimas statyti naują statinį, kurį išduoda savivaldybės administracijos direktorius ar jo įgaliotas savivaldybės administracijos valstybės tarnautojas.

VTPSI 15min informuoja, kad gyvenamiesiems nesudėtingiems namams Statybą leidžiantis dokumentas visada yra privalomas. Leidimas gyvenamajam namui privalomas visada, nepriklausomai nuo jo kategorijos.

Jeigu gyvenamojo namo sklype yra statomi kiti nesudėtingi statiniai (aikštelės, pavėsinės, šiltnamiai ir kt.) statinio projektas ir statybą leidžiantis dokumentas nėra reikalingi tais pačiais atvejais. Kriterijai, pagal kuriuos statiniai yra priskiriami nesudėtingiems statiniams, yra nustatyti statybos techniniame reglamente STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“.

„Būtina atsiminti, kad statant stogo neturinčius inžinerinius statinius būtina išlaikyti ne mažesnį negu 1 m atstumą iki sklypo ribos. Statant iki 8,5 m aukščio pastatą, šis atstumas yra 3,0 m. Norint sumažinti šį atstumą, būtinas kaimyninio sklypo savininko sutikimas“, – sakė jis.

Statybos techninis reglamentas STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ numato kai kurias išimtis.

„Statinio projekto nereikia rengti ir statybą leidžiančio dokumento nereikia gauti, kai yra atliekami būsto paprastojo remonto darbai, nekeičiama pastato išorė ir pastatas nėra kultūros paveldo statinys. Statinio paprastojo remonto statybos rūšiai priskiriami statybos darbai, kai atliekant statybos darbus yra nekeičiamos (nepertvarkomos, nestiprinamos, nesilpninamos, nekeičiamos) statinio laikančiosios konstrukcijos. Ar pertvarkomos konstrukcijos yra laikančiosios, turėtų nustatyti specialistai. Kitais atvejais statinio projekto ir statybą leidžiančio dokumento būtinumą nustato Statybos įstatymas ir statybos techninis reglamentas“, – komentavo S.Mitkus.

Statybos darbai gali būti vykdomi ūkio, rangos, mišriu, statybos valdymo ir kitais įstatymams neprieštaraujančiais būdais.

„Tuo atveju, kai statybos darbams atlikti yra samdomas statybos rangovas, turi būti sudaroma statybos rangos sutartis. Civilinis kodeksas nenustato privalomos rašytinės šios sutarties formos, todėl šios sutarties forma gali būti ir žodinė. Tačiau visais atvejais rekomenduotina sudaryti rašytinę sutartį. Priešingu atveju, iškilus teisiniam ginčui, labai pasunkėja įrodinėjimas: paprastai abi šalys skirtingai aiškina, kokios buvo sutartos statybos rangos sutarties sąlygos“, – rekomendavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius