Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto paramos dalybos: ar ją gaus Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos rajonų gyventojai?

Valdžia planuoja nuo šių metų liepos pradėti remti pirmąjį būstą regionuose įsigyjančias šeimas, tačiau įstatymo projekte surašyta sudėtinga formuluotė, iš kurios iki galo nėra aišku, kurios vietovės nepatenka į laimingųjų sąrašą. Iki galo nėra atsakoma ir į klausimą, ar didžiųjų miestų rajonuose būstus perkantys žmonės galės pretenduoti į valstybės pagalbą. Ir nors rajonų merai jau džiaugiasi, nekilnojamojo turto analitikai įsitikinę, kad padarysime meškos paslaugą.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teiktame įstatymo projekte nėra nurodytos konkrečios vietovės, kur nebus teikiama parama, tik rašoma, kad teisę į finansinę paskatą pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms turi jaunos šeimos, kurios „įsigyja pirmąjį būstą regionų teritorijoje, kurioje nekilnojamojo turto ploto vieneto normatyvinė vertė yra ne mažiau kaip 60 procentų mažesnė nei didžiausia būsto daugiabučiuose pastatuose 1 kvadratinio metro normatyvinė vertė“. Šią vertę nustato ir skelbia Registrų centras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viešųjų ryšių skyrius pasidalijo teritorijomis, kuriose parama neturėtų būti teikiama. Į paramą negalėtų pretenduoti tie, kurie pirktų pirmą būstą Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Druskininkų, Neringos ir Trakų miestuose, Palangoje bei Grigiškėse.

Analitikai: parama padės didžiųjų miestų rinkoms

Nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Inreal“ analitiko Roberto Žulpos teigimu, nors svarstomu įstatymu siekiama mažinti emigraciją, gerinti demografinę šalies situaciją bei stiprinti regionus, tačiau, greičiausiai, jis didžiausią poveikį padarys ne regionų, bet didžiųjų miestų ir jų rajonų nekilnojamojo turto rinkoms.

„Šiuo metu visų didžiųjų miestų rajonai pagal nekilnojamojo turto kainų vidurkį patenka į teritorijas, kurioms gali būti teikiama parama. Tai, tikėtina, paskatins jaunas šeimas kurtis ne didžiuosiuose miestuose, o rajonuose, kur ir būsto kaina yra gerokai mažesnė, ir dar galima bus gauti valstybės paramą“, – įsitikinęs jis.

Pasak R.Žulpos, Klaipėda, Kaunas jau kurį laiką ieško sprendimų, kaip sulaikyti gyventojų „nutekėjimą“ į rajonus, tačiau šis įstatymas gali tapti dar stipresniu šio proceso katalizatoriumi. Taip pat, miestams plečiantis į rajonus, prireiks dar didesnių investicijų į infrastruktūros plėtrą, nors šios lėšos galėtų būti panaudotos miestų reikmėms.

„Kol kas sunku vienareikšmiškai vertinti, kaip tai paveiks būsto kainas rajonuose, tačiau labai tikėtina, jog, didėjant paklausai, augs ir būsto kainos ir po kelerių metų pasieks tokį kainų lygį, kuris jau nebepateks į valstybės paramą pretenduojančių regionų sąrašą“, – svarstė jis.

„Inreal“ nuotr./Robertas Žulpa
„Inreal“ nuotr./Robertas Žulpa

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka pabrėžia, kad iš įstatymo projekto iki galo nėra aišku, koks jo tikslas: tai parama jaunimui ar regionų gaivinimas.

„Didžiųjų miestų rajonuose pastebimas teigiamas rajono gyventojų prieaugis – į juos migruoja gyventojai iš miesto, todėl jei norima iš tiesų gaivinti regionus, tuomet Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos rajonai neturėtų pretenduoti į paramą, nes būtent jie ir išnaudos didžiausią numatytos paramos 2019 metams dalį. Regionų gaivinimas turėtų vykti visiškai kitais būdais“, – kalbėjo pašnekovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Audrius Šapoka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Audrius Šapoka

Rajonuose jau kreipiasi dėl paramos

Tačiau pačių rajonų valdovai džiaugiasi planuojamu įstatymu. Klaipėdos rajono mero Vaclovo Dačkausko teigimu, rajone naujus namus pasistačiusioms jaunoms šeimoms po to tenka mokėti didžiules sumas bankams, o pragyvenimui lieka nedaug.

„Reikėtų ir labai. Kai tik žmonės išgirdo apie tą įstatymo projektą, iš karto atsirado apie 40 žmonių, kurie norėtų tą paramą gauti. Nors pajamos jų leidžia gauti paskolą iš banko, bet žmonės nori paramos, nes mūsų atlyginimai nėra tokie dideli, nors ir daugiau uždirbančių šeimų, kad maudytųsi piniguose ir nereikėtų jokios valstybės paramos. Tačiau sumokėjus paskolas lieka mažai lėšų pragyvenimui“, – aiškino jis.

LiMA nuotr./Vaclovas Dačkauskas
LiMA nuotr./Vaclovas Dačkauskas

Pasak V.Dačkausko, Klaipėdos rajone itin ryški tendencija, kai iš miesto žmonės keliasi gyventi į rajoną, todėl, jo nuomone, tokią paramą reikėtų skirti visiems, neišskiriant regionų. O tiems, kurie vis dėlto apsispręstų gyventi ne didmiestyje, – taikyti kitokias paskatas.

„Esu už tai, kad paramą skirtų visiems, ar jie gyvena Klaipėdoje, Kaune ar Vilniuje, kad nebūtų kilnojimosi. Aišku, programa skirta mažųjų parėmimui, bet puikiai žinome, kad jauna šeima kursis arčiau darbo vietų. Jei darbo vietų nėra, tai mažiems miesteliams, nutolusiems nuo Klaipėdos, Kauno ar Vilniaus, parama tikrai nepadės“, – sakė Klaipėdos rajono meras.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas sveikina iniciatyvą ir mano, kad Vyriausybės ir savivaldos lygmenyje reikalinga tokia parama įsigyti jaunoms šeimoms pirmąjį būstą. Paklausus, ar tikslinga teikti paramą vietovėse, kurios yra nedaug nutolusios nuo didžiųjų miestų, jis sakė, kad tai nėra taip reikšminga.

„Lietuva tokia maža ir turbūt ne taip svarbu, kur žmogus gyvena, svarbus požiūris, kaip galime prisidėti prie jauno žmogaus ekonominės gerovės kūrimo ir paramos jam. Daug blogiau, kai žmogus išvažiuoja iš Lietuvos. Nieko blogo nematau, kad mieste gyvenantys dirba Kauno rajone, o rajone gyvenantys dirba mieste. Šiuolaikinėje globalioje visuomenėje neturėtume dalinti, kur kam gyventi, svarbu padėti likti čia ir kurti gerovę čia“, – aiškino jis.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Valerijus Makūnas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Valerijus Makūnas

Nori remti šeimas regionuose

15min primena, kad šiuo metu Seime svarstomos Vyriausybės pateiktos pataisos dėl paramos jaunų šeimų būstams. Pagal jas pirmąjį būstą mažesniuose miestuose ir rajonuose įsigyjančioms jaunoms šeimoms finansinė parama būtų skiriama nevertinant jų pajamų ir turto.

Siūloma, kad subsidija būsto kredito daliai apmokėti bus skiriama šeimoms iki 35 metų. 15 proc. subsidiją gautų vaikų neauginančios jaunos šeimos, 20 proc. – auginančios vieną vaiką, 25 proc. – auginančios du vaikus, 30 proc. – tris ir daugiau vaikų auginančios šeimos. Taip pat siūloma nustatyti iki 87 tūkst. eurų būsto kredito sumą, nuo kurios skiriamos minėto dydžio subsidijos. Kartu būtų leista iki 15 proc. būsto kredito sumos panaudoti žemės sklypui pirkti, o subsidiją – pradiniam įnašui padengti.

Seimui pritarus, Šeimos stiprinimo įstatymas įsigaliotų nuo šių metų liepos.

Šiemet numatyta suteikti subsidiją 115 jaunų šeimų, tam prireiktų 2 mln. eurų. 2019 metų poreikis – 10,1 mln. eurų, už kuriuos bus suteikta subsidijų 590 jaunų šeimų.

Tiesa, siūlymas sulaukė ir Seimo teisininkų kritikos. Seimo kanceliarijos Teisės departamento parengtoje išvadoje sakoma, kad pataisos gali diskriminuoti nesusituokusias poras ir būti socialiai neteisingos. Jiems taip pat užkliuvo, kad paramos negalėtų gauti didžiųjų miestų gyventojai – taip esą galėtų susiklostyti situacijos, kai asmenys, kurių šeiminė ar turtinė padėtis iš esmės nesiskiria, negalėtų pretenduoti į valstybės finansinę paskatą pirmajam būstui įsigyti tik dėl to, jog jie siekia įsigyti būstą skirtingose gyvenamosiose vietovėse.

Anot išvados, svarstytina, ar įstatymo projekto nuostatos yra socialiai teisingos, ar joms įsigaliojus valstybės biudžeto lėšos būtų naudojamos efektyviai.

Siūlo paramą ir miestiečiams

Remti šeimas ne tik regionuose, bet ir miestuose siūlo socialdemokratai „darbiečiai“, kurie siekia, kad tokią paramą gautų ir jaunos miesto šeimos, o jos dydis priklausytų nuo miesto dydžio ir vaikų skaičiaus.

Keturi parlamentarai – Andrius Palionis, Valentinas Bukauskas, Juozas Bernatonis, ir Rimantas Sinkevičius – įregistravo atitinkamą pataisą.

Jei būstas perkamas mieste iki 50 tūkst. gyventojų, siūloma šeimai be vaikų skirti 20 proc. valstybės subsidiją, su vienu vaiku, jei jam reikia specialios priežiūros, – 22 proc., iki 100 tūkst. gyventojų mieste – atitinkamai – 12 ir 13 proc., o per 100 tūkst. gyventojų – atitinkamai 7 proc. ir 8 proc.

Taip pat socialdemokratai Juozas Olekas ir Rasa Budbergytė pasiūlė sumažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą iki 5 proc. jauniems žmonėms, perkantiems pirmą būstą. Tokį įstatymo projektą įregistravę politikai mano, kad lengvata butus atpigintų maždaug 16 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius