Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto rinka džiūgauja: vilniečiai gali įpirkti jau didesnį būstą

Galimybė įpirkti senos statybos būstą vidutines pajamas gaunančiam žmogui Vilniuje per metus šiek tiek pagerėjo. Tačiau vilniečiai vis tiek įperka mažiausią būstą tarp Baltijos šalių sostinių gyventojų.
Rasos
Rasos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmąjį ketvirtį vidutinį darbo užmokestį gaunantys Vilniaus gyventojai galėjo įpirkti 42 kv. m ploto senos statybos būstą miegamajame rajone, Talino – 42,4 kv. m, o Rygos – 52 kv. m.

Per metus vilniečio įperkamo buto plotas išaugo 1,1 kv. m, Rygos – 0,9 kv. m, o Talino sumažėjo 0,8 kv. m, skelbia SEB bankas.

„Senos statybos būsto kainos Vilniuje ir Rygoje augo lėčiau negu realusis darbo užmokestis. Taline sparčiau brango būstas“, – sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Lietuvoje būstą įpirkti tapo lengviau dėl sumažėjusių būsto paskolų palūkanų. Anot Europos centrinio banko, naujų būsto paskolų palūkanos Lietuvoje yra vienos mažiausių ir euro zonoje. Pirmo ketvirčio pabaigoje mažesnės negu Lietuvoje vidutinės būsto paskolų palūkanų normos buvo tik Suomijoje, Vokietijoje, Liuksemburge ir Ispanijoje.

„Palyginti mažos būsto paskolų palūkanos – tik vienas iš veiksnių, didinančių būsto ir būsto paskolų paklausą. Ko gero, labiau svarbūs yra gyventojų lūkesčiai dėl pajamų, šalies ekonominės padėties ir būsto kainų“, – teigia J. Varanauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius