Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Butas ar bendrabutis: kur ir už kiek nuo rudens gyvens didmiesčių studentai?

Vasarai einant į pabaigą būsto rinkoje, kaip ir kiekvienais metais, matyti sujudimas – į didmiesčius nuo rudens atsikraustysiantys studentai aktyviai ieško, kur gyventi, pakeisti būstą ryžtasi ir vyresnių kursų studentai. Tiesa, šiais metais pasireiškęs neįprastas pasiūlos sumažėjimas paaugino butų nuomos kainas, tad pigūs bendrabučiai gali tapti dar geidžiamesne išeitimi. Visgi 15min kalbintas NT ekspertas turi ir gerų žinių – kasmetinis kainų sumažėjimas prieš šildymo sezoną turėtų pasijusti ir šiemet.
VDU bendrabutis Kaune
VDU bendrabutis Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos butų nuomos vasaros rinkoje – netipiškai aukštos kainos.

Pagal nekilnojamojo turto platformos aruodas.lt duomenis, už pigiausią dviejų kambarių buto nuomą aplink Vilniaus centrą esančiuose rajonuose prašoma maždaug nuo 430 eurų per mėnesį. Už tokią kainą gautumėte 48 kv.m butą Karoliniškių mikrorajone. Pasiryžę mokėti 20 eurų daugiau, galėtų išsinuomoti 44 kv. m butą Antakalnyje.

O štai už modernų 56 kv.m butą Žirmūnų mikrorajone prašoma 970 eurų per mėnesį. Tai – vienas brangiausių dviejų kambarių butų, esančių aplink Vilniaus centrą.

Visos kainos nurodytos be komunalinių mokesčių, o šie žiemą Vilniuje būna didesni nei kituose Lietuvos didmiesčiuose. Sostinė iki šiol didelę savo šildymo poreikio dalį gamina iš gamtinių dujų, nes nepabaigtas Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas. Prognozuojama, kad visu pajėgumu, nuo pirmos šildymo sezono dienos, jis pradės veikti tik 2023–2024 m. sezoną.

Pasižvalgius po Kauną matyti panašios tendencijos. Pigiausias aruodas.lt siūlomas dvivietis – 30 kv.m eurų butas Šančiuose kainuoja 300 eurų.

Norėdami gyventi bent 40 kv.m ploto bute, galėtumėte apžiūrėti Dainavos mikrorajone esantį butą – už šį per mėnesį prašoma 320 eurų.

Klaipėdos butų kainos kiek mažesnės. Štai pigiausiai dviejų kambarių butą galima gauti už 250 eurų Paupių rajone, tačiau toks variantas nebūtinai tiks studentams, ypač studijuojantiems Klaipėdos universitete. Artimiausia švietimo įstaiga – Klaipėdos valstybinė kolegija yra maždaug už 1,5 km, tačiau susisiekimas su centru kiek komplikuotas.

Sportininkų g., netoli KU centrinių rūmų, galima gauti 42 kv.m dvivietį už 300 eurų. Žardininkų rajone galima išsinuomoti butą už 350 eurų, tačiau iki universiteto reikėtų važiuoti per visą miestą.

Žinoma, minėtas kainas studentų atveju beveik visada galima dalinti iš dviejų arba net iš trijų – savarankišką gyvenimą pradedantys jaunuoliai dažniausiai nebūna labai išrankūs plotui.

Be to, dalis studentų būsto ieško žiūrėdami ne butų, o atskirų kambarių kainas. Nors tokiu atveju dažniausiai tenka gyventi su nepažįstamu žmogumi, taip išvengiama dažnai taikomo agentūrų tarpininkavimo mokesčio. Populiarus tokių pasiūlymų šaltinis – socialinių tinklų grupės, į kurias savo skelbimus deda naujo nuomos partnerio ieškantys asmenys.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arnoldas Antanavičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arnoldas Antanavičius

NT ekspertas, VšĮ „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius 15min teigė, kad butų nuomos kainos nuo metų pradžios paaugo apie 20–30 proc. Toks nuomos kainų šuolis labiausiai susijęs su karu Ukrainoje – dėl jo į Lietuvą atsikraustė tūkstančiai ukrainiečių.

„Atitinkamai rinkoje dėl to nutiko sujudimas – iš vienos pusės, nuomininkams pakilo kainos. Yra tokių prielaidų, kad dalis nusprendė įsigyti būstą, nepaisant visų neigiamų rodiklių. Matome, kad pirkimų ir pardavimų apimtys antrinėje rinkoje išlieka stabiliai aktyvios. Kita vertus, padidėjus nuomos kainoms, padidėjo ir pelningumas iš nuomos, galbūt tai kažkam pasirodė patrauklu įsigyti“, – kalbėjo specialistas.

Anot A.Antanavičiaus, šiuo metu rinka natūraliai pradeda normalizuotis, bet trumpuoju laikotarpiu tam tikras iššūkis studentams lieka, nors gatvėje gyventi neteks.

„Faktas, kad studentai yra ta nuomininkų grupė, kuri dažniausiai yra linkusi kooperuotis ir ieškoti tokių ekonomiškai efektyvių sprendimų. Studentai turi savo biudžetą, kurį yra nusiteikę skirti pragyvenimui, ir stengiasi surasti, kad į tą biudžetą įtilptų – ar tai būtų vieno kambario butas nuomotis dviese, ar trijų kambarių butas pasidalinant kambariais“, – komentavo jis.

Bendrabučių kainos – nuo kelių dešimčių eurų

Aukštesnės nei įprasta nuomos kainos galėtų dar labiau didinti bendrabučių populiarumą – už žemą fiksuotą kainą, į kurią įeina ir komunaliniai mokesčiai, studentai gauna užtikrintą būstą.

Tiesa, tokiu atveju dažnai tenka tuo pačiu kambariu dalintis su kitais žmonėmis.

Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus Viešosios komunikacijos projektų vadovė Liudmila Januškevičienė 15min negalėjo atskleisti susidomėjimo didžiausio Lietuvos universiteto siūlomais bendrabučiais. Ji komentavo, kad VU apgyvendinimo bendrabučiuose prašymai priimami nuo rugpjūčio 1 iki 12 d., o apie skirtas vietas bendrabutyje bus pranešama rugpjūčio 19 d.

„Tai tokiu metu jau ir bus galima kalbėti apie skaičius“, – sakė atstovė.

L.Januškevičienė pridūrė, kad vietų bendrabučiuose skyrimo tvarka išlieka nepakitusi – prioritetas teikiamas našlaičiams, neturintiems vieno iš tėvų, esantiems iš šeimų, kurių mėnesio pajamos vienam šeimos nariui neviršija valstybės nustatytų remiamų pajamų dydžio, studentams iš daugiavaikių šeimų, kuriose augantiems vaikams dar nėra suėję 25 m. ir t.t.

„Šiemet Vilniaus universitetas nusprendė kainų nekelti. Apgyvendinimo VU bendrabučiuose kainos šiuo metu svyruoja nuo 44 iki 174 eurų per mėnesį, priklausomai nuo kambario vietų skaičiaus ir gyventojų jame skaičiaus“, – informavo L.Januškevičienė.

Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Renovuojami studentų bendrabučiai Saulėtekyje
Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Renovuojami studentų bendrabučiai Saulėtekyje

Kauno technologijos universitete (KTU) bendrabučių nuomos kainos šiems metams svyruoja nuo 60 iki 153 eurų.

Šiuo metu bendrabučių nuomos kainų kėlimas nėra planuojamas, 15min komentavo KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

„Kalbant apie bendrabučius, remiantis 5 metų studentų skaičiaus vidurkiu bei KTU bendrabučių vietų skaičiumi, mūsų universitetas gali apgyvendinti apie 31 proc. priimtų studentų – šiuo metu turime 2569 vietas 12-oje bendrabučių“, – komentavo jis.

Turint omenyje, jog vasaros laikotarpiu dalis studentų išsikrausto baigę studijas, užimtumas šiuo periodu KTU bendrabučiuose yra mažesnis.

Remiantis 3 metų statistika, užimtumas liepos–rugpjūčio mėnesiais svyruoja apie 70 proc. Studijų laikotarpiu bendrabučių užimtumas svyruoja nuo 92 iki 96 proc.

Studentų, pasirašiusių sutartį su KTU ir pateikusių prašymą gyventi bendrabutyje, universitetas nereitinguoja – internetinė registravimosi sistema paremta bendros eilės principu, tačiau prioritetinė vieta gali būti skiriama negalią turintiems studentams.

KTU nuotr./KTU bendrabutis
KTU nuotr./KTU bendrabutis

„Bendrabučių vietų prašymų teikimas prasideda rugpjūčio pradžioje, tad šiandien sunku vertinti šių metų tendencijas bei būsimų studentų poreikius bendrabučių pasiūlai. Ankstesnių metų patirtys rodo, kad studentų, kurių poreikis yra gyventi bendrabutyje, didžiąja dalimi prašymai patenkinami“, – sakė M.Lapinskas.

Klaipėdos universiteto (KU) prorektorius dr. Benediktas Petrauskas komentuoja, kad poreikis bendrabučiuose įprastai būna dvigubai trigubai didesnis nei yra vietų.

Universitetas studentus apgyvendina dviejuose bendrabučiuose. Šiuo metu statomas trečiasis, kurį užbaigti tikimasi 2023 m.

Naujiems mokslo metams KU pirmakursiams bus paruošta apie 60 vietų – 40 naujos statybos bendrabutyje esančiame KU miestelyje, 20 – bendrabutyje, esančiame pietinėje miesto dalyje. Bendras gyvenamųjų vietų KU bendrabučiuose skaičius – 330.

KU bendrabučiuose yra prisiglaudę apie 20 ukrainiečių karo pabėgėlių, kurie čia gyvena ir, matyt, liks iki karo pabaigos, sako B.Petrauskas.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Benediktas Petrauskas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Benediktas Petrauskas

„Kainos už bendrabučius šiemet didėja palyginti nedaug, apie 10–15 proc. Kainų didinimą sąlygojo situacija rinkoje bei augantys energetinių išteklių kaštai. Planuojama, kad nuo rugsėjo 1-osios asmuo už mėnesio gyvenimą bendrabutyje, esančiame KU miestelyje, mokės 120 eurų, apsigyvensiantieji Statybininkų prospekte – 70–80 eurų“, – komentavo prorektorius.

Pirmumas skirstant vietas taikomas atsižvelgiant į studentų gyvenamąją vietą, kiek ji nutolusi nuo Klaipėdos, į socialinę padėtį.

Pagalba suteikiant gyvenamąją vietą teikiama ir sportuojantiems bei taip universiteto vardą garsinantiems studentams.

Geresnės nuomos kainos – prieš šildymo sezoną

Tiesa, bendrabutyje nenorintiems ar vietos negavusiems studentams gerų žinių gali atsirasti prieš šildymo sezoną. NT ekspertai jau ne pirmus metus pastebi, kad vasarą dėl didelio pirmakursių susidomėjimo pakylančios kainos kiek nusileidžia vėlyvą rudenį.

A.Antanavičiaus spėjimu, tokia tendencija neturėtų keistis ir šiais metais.

„Tai yra susiję ir su šildymo sezonu, ir su tuo, kad nuomotojams tampa brangiau būstą išlaikyti, todėl atsiranda noras išnuomoti, o ne laikyti tuščią būstą. Taip pat susinormalizuoja paklausa – studentai apsipranta su rinka, iš naujo ieško normalių būstų. Šiais metais tai nebus išimtis, ypač matant, kad atslūgsta imigrantų antplūdis, dalis grįžta į Ukrainą“, – sakė A.Antanavičius.

123RF.com nuotr./Šildymas
123RF.com nuotr./Šildymas

Jis pridūrė, kad šiuo metu, nepaisant vis dar aukštų kainų matoma didėjanti pasiūla nuomojamo būsto rinkoje, ypač lyginant su metų pradžia.

„Atėjus rudeniui manau, kad išaugusi konkurencija darys spaudimą ir nuomotojai truputį grąžins kainas į normalesnį lygį. Tas išaugimas, įvyko dėl to momentinio šoko – karo – o ne fundamentalių priežasčių. Manau, kad rudenį, dėl to šoko mažėjimo kartu su prognozuojamomis šilumos kainomis, nuomos kainos truputį pamažės“, – prognozavo NT ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius