Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl bandymų išsaugoti Vijūnėlės dvarą, Druskininkų tarybos narys kreipėsi į STT ir Prokuratūrą

Druskininkų Tarybos narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Druskininkų skyriaus pirmininkas Konstantinas Rečkovas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Generalinę prokuratūrą dėl bandymų išsaugoti vadinamąjį Vijūnėlės dvarą. 15min ketvirtadienį skelbė, kad Druskininkų valdžia ruošia planą kreiptis į Vyriausybę ir prašyti perimti pastatą valstybės žinion. Tačiau teiginiai, kad perėmus statinį bus sumažinta žala valstybei, regis, neįtikino Druskininkų opozicijos.
Vijūnėlės dvaras
Vijūnėlės dvaras

​​​​​​Rašte, adresuotame STT ir Generalinei prokuratūrai, K.Rečkovas nurodo, kad toks sprendimo projektas iš esmės prieštarauja įsiteisėjusiai Lietuvos aukščiausiojo teismo galutinei ir neskundžiamai nutarčiai.

15min primena, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) liepos 12 dieną paskelbė galutinį ir, galima sakyti, pakartotinį verdiktą: neteisėtos statybos padariniai turi būti pašalinti nugriaunant statinį.

Tai jau antrasis LAT sprendimas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. LAT dar 2017 metų birželio 22-ąją paskelbė sprendimą, kad Vijūnėlės pastatas turi būti nugriautas. Teismas konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai.

„Neteisėtos statybos padariniai turi būti pašalinti nugriaunant neteisėtai pastatytą statinį“, o „atsakovų prašymą pakeisti teismo sprendimo vykdymo tvarką nagrinėję teismai pagrįstai pripažino, jog Vilniaus apygardos teismo 2016 m. gruodžio 23 d. sprendimo pakeitimas leidžiant atsakovams rekonstruoti esamą statinį pagal rekreacinėje zonoje leidžiamų statinių paskirtį reikštų įsiteisėjusio teismo sprendimo esmės pakeitimą, juo šalims suteiktų teisių išplėtimą ir nustatytų pareigų susiaurinimą, kurie, remiantis CPK 284 straipsnio aiškinimo ir taikymo praktika, nėra galimi“, – K.Rečkovas cituoja LAT nutartį rašte, kurio kopiją turi 15min.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Druskininkų opozicijos narys mano, kad sprendimu raginama ignoruoti LAT sprendimo vykdymo būtinumą.

„Be to, nėra atliktas sprendimo projekto vertinimas antikorupciniu požiūriu“, – atkreipia dėmesį jis.

STT ir Prokuratūros K.Rečkovas prašo „taikant laikinosios apsaugos priemones, sustabdyti Druskininkų savivaldybės tarybos sprendimo, kuriuo raginama nevykdyti įsigaliojusios teismo nutarties, svarstymą.“

Taip pat svarstyti kreipimosi į teismą dėl Ričardo Malinausko „nušalinimo nuo mero pareigų galimybę, jam galint daryti tiesioginį poveikį tarybos nariams, savivaldybės darbuotojams priimant minėtą sprendimą.“

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Sušaukė neeilinį posėdį

K.Rečkovas 15min teigė, kad Druskininkų savivaldybėje ilgus metus yra susiklosčiusi tradicija liepos mėnesį Tarybos posėdžių nešaukti.

„Pirmą kartą per daugybę metų, kad liepos mėnesį yra kviečiamas posėdis, kuris, akivaizdžiai, neeilinis. Šiandien (ketvirtadienį, – aut. past.) Tarybos sekretoriatas patvirtino, kad jis yra inicijuotas vieno trečdalio Tarybos narių iniciatyva – Tarybos daugumos“, – ketvirtadienio vakarą tvirtino jis.

Pasak K.Rečkovo, nors teisėjų korupcijos byloje pareikšti įtarimai Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir Tarybos nariui, buvusiam mero patarėjui Aivarui Kadziauskui, tačiau pritaikytų sankcijų nepakanka.

„Meras lieka vadovauti savivaldybei ir faktiškai gali daryti poveikį tiek Tarybos nariams, tiek administracijos darbuotojams. Matome, kad priėmus sprendimą dėl Vijūnėlės dvaro iš esmės yra labai desperatiškai bandoma jį išsaugoti ir matome, kad tam dedamos didžiulės politinės pastangos. Tam pajungta ir grupė Seimo narių. Manome, kad reikia taikyti priemones, kurios leistų iš esmės sustabdyti veiksmus, kuriais akivaizdžiai raginama nepaisyti Teismo sprendimų. Tuo sprendimu, kurį Druskininkų savivaldybė planuoja svarstyti, vyriausybė yra raginama eiti prieš Teismo sprendimą. Tai yra tolygu priešpastatyti save valstybei, kurioje, pagal Konstituciją, teisingumą vykdo teismai“, – 15min komentavo į instituciją besikreipęs Tarybos narys.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Ruošia taikų planą

15min primena, kad Druskininkų savivaldybės taryba liepos 29 dieną planuoja svarstyti kreipimąsi į Vyriausybę. Jo objektas – vadinamasis Vijūnėlės dvaras. Druskininkų valdžia nori pastatą, esantį adresu Turistų g. 13, perimti visuomenės poreikiams ir palaiminimo planuoja siekti Vyriausybėje.

Kreipimosi projekte, kurio kopiją turi 15min, nurodoma, kad LAT sprendimas neužkerta kelio sudaryti taikos sutartį. Tuo esą itin suinteresuota Druskininkų savivaldybė, nes dabartiniai pastato savininkai Žilvinas ir Zina Paviloniai yra kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT). Taip pat pastato savininkai siekia iš valstybės ir Druskininkų valdžios prisiteisti 1,8 mln. eurų. Nurodoma, kad byla šiuo metu nagrinėjama Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmuose.

Vijūnėlės dvaras
Vijūnėlės dvaras

Druskininkų valdžia projekte nurodanti, kad pastatas būtų skirtas moksleiviams, menininkams bei Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokyklai.

„Jokių sprendimų nepriėmimas reikš didesnes išlaidas (žalos atlyginimo, griovimo, teisininkų ir kt.) ir neprognozuojamas rizikas (tokias kaip neigiama EŽTT sprendimas ir su tuo susijęs proceso atnaujinimas), kurios bus finansinė našta Druskininkų ir Lietuvos gyventojams“, – rašoma dokumente, kurio kopiją turi 15min.

Tuo tarpu Vijūnėlės dvaro savininkas Žilvinas Pavilonis sakė, kad su tokiu pasiūlymu sutiktų.

„Nusibodo man tas dvaras iki gyvos galvos. Bet kokiomis sąlygomis, kad tik nereikėtų griauti, nes kažkaip rankos nekyla. Tai turėtų būti derybų klausimas, apie sumą nekalbėčiau. Tikrai nesitikime gauti visų pinigų“, – ketvirtadienį 15min sakė jis.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Pareikšti įtarimai

Primename, kad Ž.Poviloniui, R.Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui įtarimai yra pareikšti teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai.

Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Ž. ir Z.Poviloniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius