-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Druskininkų taryba palaimino bandymą išsaugoti Vijūnėlės dvarą: kreipsis į Vyriausybę

Pirmadienį susirinkusi į neeilinį posėdį, Druskininkų taryba palaimino kreipimąsi į Vyriausybę. Juo siekiama išsaugoti nuo nugriovimo vadinamąjį Vijūnėlės dvarą, valstybei jį perimant iš savininkų ir įrengiant Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą. Tiesa, šį sprendimas buvo pasitiktas nevienareikšmiškai – miesto opozicija tik išaiškėjus planui kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Generalinę prokuratūrą, taip pat reiškė nepasitenkinimą ir posėdžio metu.
Vijūnėlės dvaras
Vijūnėlės dvaras / Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr.

15min primena, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) liepos 12 dieną paskelbė galutinį ir, galima sakyti, pakartotinį verdiktą: neteisėtos statybos padariniai turi būti pašalinti nugriaunant statinį.

Tai jau antrasis LAT sprendimas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. LAT dar 2017 metų birželio 22-ąją paskelbė sprendimą, kad Vijūnėlės pastatas turi būti nugriautas. Teismas konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai.

Nori įkurti menų mokyklą

Tačiau liepos 25 dieną išaiškėjo, kad Druskininkų savivaldybės taryba liepos 29 dieną planuoja svarstyti kreipimąsi į Vyriausybę. Jo objektas – vadinamasis Vijūnėlės dvaras. Druskininkų valdžia nori pastatą, esantį adresu Turistų g. 13, perimti visuomenės poreikiams ir palaiminimo planuoja siekti Vyriausybėje.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Konstantinas Rečkovas pasiūlė išbraukti šį klausimą iš dienotvarkės ir įtraukti klausimą, dėl galimybės rengti apkaltą Druskininkų merui. Tačiau Taryba tokiems siūlymams nepritarė.

Primename, kad praėjusį ketvirtadienį Druskininkų Tarybos narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Druskininkų skyriaus pirmininkas K.Rečkovas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Generalinę prokuratūrą dėl bandymų išsaugoti vadinamąjį Vijūnėlės dvarą.

Kreipimosi projekte, kurio kopiją turi 15min, nurodoma, kad LAT sprendimas neužkerta kelio sudaryti taikos sutartį. Tuo esą itin suinteresuota Druskininkų savivaldybė, nes dabartiniai pastato savininkai Žilvinas ir Zina Paviloniai yra kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT). Taip pat pastato savininkai siekia iš valstybės ir Druskininkų valdžios prisiteisti 1,8 mln. eurų. Nurodoma, kad byla šiuo metu nagrinėjama Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmuose.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Projektą pristatęs Tarybos narys Modestas Vitkauskas tikino, kad projektą parengę valdininkai gerbia LAT sprendimus, tačiau mano, kad teisiškai įmanoma jį išsaugoti. Jis priminė, kad anksčiau ten stovėjo valčių prieplauka, įgėlė konservatoriams

„Savivaldybės nuomone, šis statinys netrukdo parko funcionalumui, priešingai, labai gražiai įsilieja į kraštovaizdį tiek architektūriniais sprendimais, tiek medžiagomis. Kad išvengtume pasekmių ir vaizdų, sugrąžinančių atgal į baisiuosius laikus ir atbaidytų investicijas, sukeltų neigiamą Druskininkų įvaizdį. <...> Tikimės, kad sveikas protas nugalės ir bus atsižvelgta į Druskininkų savivaldybės vertinimą, kad šiuo metu realiausias kompleksinis situacijos išsprendimo būdas yra statinio perėmimas viešam poreikiui tenkinti, išpirkimas iš Žilvino Povilonio ir Zinos Povilonienės bei panaudojimas valstybės arba savivaldybės poreikiams viešajam interesui“, – pristatydamas kalbėjo jis.

M.Vitkauskas pridūrė, kad šis sprendimas nereiškia, jog Druskininkų valdžia kvestionuoja LAT sprendimus.

„Tai paprasčiausiai ieškojimas būdų, kaip nepadaryti savivaldybei žalos ir tą objektą perimti savivaldybės reikmėm tenkinti“, – pirmadienį sakė jis.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Druskininkų valdžia projekte nurodanti, kad pastatas būtų skirtas moksleiviams, menininkams bei Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokyklai.

„Jokių sprendimų nepriėmimas reikš didesnes išlaidas (žalos atlyginimo, griovimo, teisininkų ir kt.) ir neprognozuojamas rizikas (tokias kaip neigiama EŽTT sprendimas ir su tuo susijęs proceso atnaujinimas), kurios bus finansinė našta Druskininkų ir Lietuvos gyventojams“, – rašoma dokumente, kurio kopiją turi 15min.

Nori pradėti diskusiją

Benjeminas Čepas pritarė siūlymui teigdamas, kad perimus statinį ir jame įrengus visuomenei būtų tenkintas viešasis interesas.

Tačiau K.Rečkovas klausė Tarybos narių, kodėl taip skubama priimti sprendimą bei jis nebuvo nagrinėjamas komitetuose. Taip pat jam buvo neaišku, kodėl nebuvo pateiktas projekto vertinimas antikorupciniu požiūriu.

Juozas Šarkus klausė, kas yra šio sprendimo iniciatorius. M.Vitkauskas atsakė, kad toks kreipimosi projektas kilo dėl Seimo narių kreipimosi į Vyriausybę.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Primename, kad daugiau nei nei 20 Seimo narių kreipėsi į Vyriausybę su prašymu ieškoti būdų, kaip būtų galima išsaugoti statinį. Kreipimosi iniciatorius yra Seimo narys Artūras Skardžius, skelbė portalas lrytas.lt.

Artūras Skausmenis tikino, kad šiuo kreipimusi Taryba nekvestionuoja teismo sprendimo, tačiau juo būtų pradėta diskusija, kaip galima būtų išsaugoti statinį.

„Tai diskusijos pradžia, kaip elgtis, kad būtų rastas geriausias sprendimas ir mūsų nuomone pastatas ir to pastato perėmimas būtų daug naudingesnis nei tuščia vieta. Apie pinigus nekalbame, nes čia teismas turėtų nuspręsti. Kviesčiau pritarti šiam kreipimuisi ir žiūrėti teisiškai, kaip tą procesą būtų galima padaryti ir tą pastatą perimti visuomenės poreikiams“, – antrino Donatas Mizaras.

Šiam sprendimu nepritarė Druskininkų opozicija, kuri teigė, kad šis sprendimas „demonstruoja Druskininkų savivaldybės teisinį nihilizmą“.

„Šis sprendimas yra visiškai nepagrįstas ir jis aiškiai viršija savivaldybės kompetenciją. Todėl šį sprendimą palaikysiantys Tarybos nariai prisiima asmeninę ir politinę atsakomybę, ir tampa neteisėtų, ir galimai nusikalstamų veiksmų bendrininkais. Gindami viešąjį interesą, gerbdami lygybės prieš įstatymą principus ir nesitaikstydami su korupcija, mūsų frakcija ir toliau sieks užtikrinti Druskininkų bendruomenės bei kurorto svečių teisę laisvai naudotis Vijūnėlės parko teritorija“, – pirmadienį per Tarybos posėdį kalbėjo K.Rečkovas.

Klausimui pritarė 17 Tarybos narių.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Pareikšti įtarimai

Primename, kad Ž.Poviloniui, R.Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui įtarimai yra pareikšti teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai.

Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Ž. ir Z.Poviloniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius