-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabangiausias Nidos projektas įstrigo? Meras užsimena apie „blogą gruntą“

Prabangos oazė, kurios Neringa dar nematė. 5 žvaigždučių viešbutis Nidoje ant marių kranto su amfiteatru, pasažu ir baseinais. Taip 2016 metų rudenį pompastiškai pristatytas naujas projektas Nidoje – viešbutis „Radisson Blu Hotel & SPA Nida Marina“. Pagal tuometinius planus jis šįmet jau turėtų būti atidarytas, tačiau Marių pakrantėje nuo saulės nubluko projekto reklama, o statybų dar nė kvapo. Neringos meras užsimena apie netikėtumus, o gyventojai girdėjo apie investuotojų abejones – statyti gali būti per brangu.
Žvejų sandėliai Nidoje virs prabangiu viešbučiu
Žvejų sandėliai Nidoje virs prabangiu viešbučiu / „Kančo studija“

Marių pakrantėje, Nidos centre, apleistas žuvininkystės ūkis jau, rodos, susiliejo su aplinka ir niekas nesidomi, kodėl čia vis riogso betoniniai likučiai.

Planus išduoda tik nutriušęs ir suplyšęs užrašas, kad čia bus statomas prabangus „Radisson Blu“ viešbutis su SPA. Jau niekas nepastebi ir šio užrašo, apstatyto žvejų automobiliais ir šiukšlių konteineriais.

Teritorijos tvora
Teritorijos tvora

Pagal planą 2019 metais čia jau turėjo iškilti prabangus viešbutis su gintaro bei mineralų terapijos centru. Tačiau kol kas čia apleista vaikų atrakcionų aikštelė, kurioje lankosi tik žuvėdros, o projektas net nėra pateiktas Neringos valdžiai.

Apleista teritorija Nidoje
Apleista teritorija Nidoje

Vadovai komentarų neteikia

Dar 2006 m. sklypą įsigijęs verslininkas, buvęs Lietuvos garbės konsulas Šveicarijoje Gintautas Bertašius šiandien jau nėra toks atviras kaip 2016 m., kai pristatė žiniasklaidai šį projektą.

„Kol kas bendrovė susilaiko nuo bet kokių viešų pareiškimų, komentarų ir t.t. Kai bus priimtas kitoks sprendimas – būtinai Jus arba Jūsų kolegas informuosime“, – 15min raštu atsakė projektą įgyvendinančios „Marina Nida“ valdybos narys G.Bertašius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Bertašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Bertašius

Komentuoti atsisakė ir įmonės valdybos pirmininkas Arūnas Šimkus. Nuo komentarų susilaikė ir „Marina Nida“ vadovė Indra Mockevičienė, tačiau ji prasitarė, kad objektas šiuo metu projektuojamas.

Tiesa, apie patirtus sunkumus G.Bertašius yra minėjęs interviu dienraščiui „Vakarų ekspresas“ praėjusių metų rugsėjį.

„Projektas Nidoje yra labai sudėtingas. Pradžioje reikėjo įveikti biurokratinius trukdžius, bet dabar esame projektavimo darbų paskutinėje stadijoje. Truputį atsiliekame nuo numatyto grafiko“, – „Vakarų ekspresui“ sakė įmonės valdybos narys.

Tiesa, „Radisson Hotel Group“ 15min patvirtino, kad sandoris nėra nutrūkęs.

„Susitarimas pasirašytas ir dar vis galioja“, - 15min raštu atsakė Alexandra Lilja Lindvik, „Radisson Hotel Group“ atstovė Vakarų, Rytų Europai, Rusijai ir Turkijai.

Žvejų sandėliai Nidoje turėtų virsti prabangiu viešbučiu
Žvejų sandėliai Nidoje turėtų virsti prabangiu viešbučiu

Garsus futbolininkas projektą paliko

Prieš trejus metus prabangaus viešbučio viziją pristatinėjo ir žinomas futbolininkas Tomas Danilevičius. Dabar jis Lietuvos futbolo federacijos prezidentas ir pasakyti jau neturi ką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

„Prieš porą metų išėjau iš projekto, nebedalyvauju. Mano kompanija („Agus Real Estate“, – aut. past.) buvo viena iš projekto vystytojų, bet nutraukiau sutartį daugiau nei prieš pora metų. Išėjau, nes tiesiog pasikeitė mano gyvenimas, dabar esu futbolo federacijoje, tai sunku komentuoti. Įgyvendinau savo dalį – atvedžiau operatorių „Radisson“, – pirmadienį 15min tikino jis.

Registrų centrui pateiktuose dokumentuose matyti, kad iš „Marina Nida“ įmonės valdybos T.Danilevičius pasitraukė 2017 metų spalio pabaigoje.

„Kančo studija“/Žvejų sandėliai Nidoje virs prabangiu viešbučiu
„Kančo studija“/Žvejų sandėliai Nidoje virs prabangiu viešbučiu

Statyba taptų per brangi?

Neringos gyventojai irgi nieko nežino ir tik kartais pasidalija gandais, kas čia galėjo nutikti, kad prabangiausia Nidos vieta tebėra nepaliesta.

Bendruomenės „Neringos forumas“ pirmininkas Viktoras Valceris 15min sakė, kad bendruomenė taip pat nėra informuota apie projekto eigą. Tiesa, jis sakė, kad sklando visokių kalbų ir paaiškinimų.

Apleista teritorija
Apleista teritorija

„Mums per susirinkimus buvo paaiškinta, kad savininkai darė vieną projektą, tada kitą ir kad abejoja dėl tų investicijų, o apie statybos pradžią nėra net kalbos. <...> Dar girdėjome iš tarnautojų, kad marių vanduo labai arti ir statyba gali būti labai brangi, todėl tos abejonės ir atsirado“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pastebėjo, kad visa teritorija aptverta, net negalima praeiti krantine.

„Ta vieta nepuošia, tai faktas. Prieš 4 metus mums buvo pristatyta, kad tai bus vos ne Nidos akcentas, vizualizacijos parodytos, bet kol kas nieko nematyti. Ta krantinė tapo avarinė“, – 15min pasakojo V.Valceris.

„Kančo studija“/Žvejų sandėliai Nidoje virs prabangiu viešbučiu
„Kančo studija“/Žvejų sandėliai Nidoje virs prabangiu viešbučiu

Meras laukia susitikimo su savininkais

Neringos valdžiai taip pat senka kantrybė. Neringos meras Darius Jasaitis 15min prasitarė, kad gegužės 13 dieną planuojantis susitikimą su savininkais, po kurio tikisi sužinoti eigą.

„Jiems vis skambinu – tai jie užsienyje, tai dar kažkur. Vis sako, kad projektuoja. Susitiksiu su jais ir tikiuosi, kad ką nors jie papasakos. Žinau tiek, kad pas mus joks prašymas su kliūtimis neguli, jie sako, kad vyksta techninis projektavimas“, – 15min komentavo Neringos meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neringos meras Darius Jasaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neringos meras Darius Jasaitis

Tiesa, jis prasitarė, kad savininkai susidūrė su netikėtumais.

„Gruntas blogas, svarsto, turbūt, apie pamatus. Bet, aišku, jau ilgokai galvoja. Žinau tiek ir laukiu susitikimo“, – sakė jis.

D.Jasaičio teigimu, savivaldybė iki šiol nėra sulaukusi jokių projektinių pasiūlymų, kuriuos būtų galima svarstyti.

„Jie jau sąlygas pagal visus tuos aplinkosauginius reikalavimus yra gavę, jiems jos išduotos. Čia jau kliūčių jokių nėra“, – kalbėjo pašnekovas.

Pradėjo projektuoti dar 2014 metais

Primename, kad nekilnojamojo turto bendrovė „Marina Nida“ 2016 metų spalį pranešė pasirašiusi prekės ženklo „Radisson Blu“ viešbučio valdymo sutartį su tarptautine bendrove „Carlson Rezidor Hotel Group“ (dabar „Radisson Hotel Group“).

Sklypą „Marina Nida“ įsigijo dar 2006 metų gegužę, tačiau viešbutis pradėtas projektuoti maždaug 2014-aisiais.

VIDEO: Pažvelkite, kaip turėtų atrodyti vietoje apleistų žvejų sandėlių planuojamas viešbutis

Tuomet G.Bertašius aiškino, kad per dešimtmetį įvyko tiek ekonominių ir politinių pasikeitimų, kad vertėjo laukti geresnių laikų.

„Kai nusipirkome sklypą, NT rinkoje buvo tam tikra euforija. Buvo daug faktorių, kurie nepriklausė nuo mūsų ar institucijų. Pirmiausia – krizė, taip pat skandalai, kurie vyko Nidoje dėl neteisėtos statybos.

Reikėjo pakeisti visus reglamentuojančius dokumentus: Bendrąjį miesto, Nacionalinio parko tvarkymo ir Kultūros paveldo centrinės dalies planus. Visus šiuos dokumentus reikėjo nuo pat pradžių peržiūrėti. Neringa turėjo susitvarkyti daug dalykų, kad po to nebūtų griaunami pastatai“, – tuokart kalbėjo jis.

Apie 9 tūkst. kv. m ploto viešbutyje ketinama įrengti 90–100 kambarių. Tada teigta, kad investicijos į šį projektą sieks apie 20 mln. eurų.

Viešbutį projektuoja „Kančo studija“.

„Kančo studija“/Žvejų sandėliai Nidoje virs prabangiu viešbučiu
„Kančo studija“/Žvejų sandėliai Nidoje virs prabangiu viešbučiu

2016 metų spalį teigta, kad artimiausiu metu planuota baigti projektavimo darbus, gauti statybos leidimą, o statybas pradėti po metų.

Iš viso suplanuoti trys viešbučio korpusai su konferencijų centru, restoranu, lauko amfiteatru, skirtu šventėms, renginiams ir koncertams.

Tarp viešbučio korpusų suprojektuotas komercinis pasažas, prasidedantis ties Nidos centru ir vedantis marių link, atveriantis vaizdą į tyvuliuojančias marias ir uostą.

Prieš pagrindinį įėjimą į viešbutį ketinama dar įrengti skverą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius