-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geros žinios – pratęsiamas valstybės papildomos paramos renovacijai teikimas

Praėjusiais metais įvyko didžiulis šuolis renovacijos srityje. Antrasis daugiabučių atnaujinimo etapas Lietuvoje vykdomas itin sėkmingai – vienu metu renovuojamų namų skaičių galima vadinti rekordiniu. Tai tik patvirtina, kad norinčių atnaujinti savo būstą yra daug, tad valstybė ir toliau prisidės prie renovacijos, gyventojams kompensuodama dalį atnaujinimo (modernizavimo) darbų išlaidų, taip skatindama ir patį renovacijos procesą.
Renovuojamas Gerosios Vilties g. 18 namas
Renovuojamas Gerosios Vilties g. 18 namas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak aplinkos viceministrės Daivos Matonienės, 2015 metais daugiabučių atnaujinimo projektas bus tęsiamas didesniu tempu. „Per šiuos metus planuojame renovuoti apie 600 namų. 2014 m. esame baigę atnaujinti 123 namus ir šis skaičius auga kasdien. Žmonės džiaugiasi šiltesniais, gražesniais namais, o ir už šildymą moka kur kas mažiau.  Neseniai sužinojau, kad Anykščių miestelyje renovuotame name gyvenantys vieno buto gyventojai už lapkričio mėnesio šildymą mokėjo vos 25 litus. Išties džiugina tai, kad po renovacijos žmonės pajaučia labai realią naudą“, – pasakojo D. Matonienė.

Pratęstas papildomos paramos teikimas

Daugiabučių namų renovacijos programa yra finansuojama, valstybės ir gyventojų lėšomis. Iki šiol valstybė teikė 40 proc. paramą daugiabučiui modernizuoti. Ją sudarė 15 proc. valstybės parama ir papildoma 25 proc. parama iš Klimato kaitos specialios programos lėšų. Ši parama teikiama tuo atveju, jeigu rangos darbų sutartis renovacijos projektui įgyvendinti sudaryta iki 2014 m. gruodžio 31 d. ir jeigu projektas bus įgyvendintas iki 2015 m. spalio 1 d. pasiekus ne mažesnę kaip D pastato energinio naudingumo klasę ir šilumos energijos sąnaudas sumažinus ne mažiau kaip 40 proc. Daugiabučio namo šiluminės energijos sąnaudas sumažinus nemažiau kaip 20 proc., valstybė kompensuoja 15 proc. renovacijos rangos darbų kainos.

Vyriausybė, atsižvelgdama į augančius daugiabučių atnaujinimo tempus, patikslino 2015 m. valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) teikimo taisykles ir pratęsė papildomos paramos teikimą. „Pratęsiama Klimato kaitos specialiosios programos lėšomis teikiama valstybės parama tiems projektams, kurie yra parengti iki 2014 m. gruodžio 31 d. ir kurių rangos sutartys yra sudarytos iki 2015 m. kovo 31 d., taip pat jie turi būti baigti iki 2016 m. liepos 1 d. Tokiems projektams yra pratęstas 40 proc. paramos gavimas. Taigi, dar yra laiko sudaryti rangos sutartis ir įgyvendinti projektus“, - teigė D. Matonienė.

Iki 2015 m. spalio 1 d. valstybė gyventojams kompensuoja 100 proc. renovacijos projekto parengimo ir statybos techninės priežiūros išlaidų bei padengia visas renovacijos projekto įgyvendinimo administravimo išlaidas. Vėliau, nuo 2015 m. spalio 2 d. bus kompensuojama 50 proc. minėtų išlaidų.

Kaip ir anksčiau, asmenims, turintiems teisę į kompensaciją už šildymą, valstybė kompensuos paskolos renovacijos išlaidoms grąžinimą ir palūkanas už einamuosius metus. 

Aplinkos ministerijos nuotr./Daiva Matonienė
Aplinkos ministerijos nuotr./Daiva Matonienė

Galimybę teikti paramą padidino ir tai, kad buvo pasirašytas memorandumas tarp Europos investicinio banko, Aplinkos ministerijos ir Finansų ministerijos dėl gerosios patirties fondų fondo steigimo, pratęsiant papildomų lėšų pritraukimą. „Turėdami tik viena europinę paramą iki 2020 m., neturėtume galimybės renovuoti tiek namų, kiek norime (apie 3 000-4 000). Šio susitarimo su Europos investiciniu banku pasirašymas yra labai naudingas Lietuvai – jo dėka 2015 m. bus kuriamas vadinamasis fondų fondas ir galėsime pritraukti tiek Investicinio banko, tiek kitų komercinių struktūrų finansus“, - naujais pasiekimais džiaugėsi D. Matonienė.

Nauji metai – nauji planai bei taisyklės

Valstybės paramos teikimo galimybės yra ribotos, todėl stengiamasi iš anksto numatyti galimas išlaidas ir prie jų derinti numatomos paramos gyventojams dydžius. Todėl per pirmąjį 2015 m. ketvirtį bus sukurta paraiškų teikimo tvarka. Pagal naująją tvarką nuo 2015 m. kovo 31 d. daugiabučių renovacijos investicijų planai Būsto energijos taupymo agentūrai bus teikiami, kai Aplinkos ministerija paskelbs kvietimą teikti paraiškas daugiabučiams modernizuoti pagal valstybinės daugiabučių atnaujinimo programos nustatytus kriterijus. Pateikus paraiškas bus paskaičiuojami finansai, statybiniai  pajėgumai ir tuomet bus paskelbta koks namų skaičius bus įtrauktas į renovacijos procesą. Tokia tvarka leis dirbti planingai, prognozuoti darbų eigą.

Tiems gyventojams, kurie pateks į registrą 2015 m., parama jau bus mažinama 5 proc. ir galios dviem metam, t.y. 2016-2017 m. Vėliau parama sumažės dar 5 proc., ir 30 proc. paramos dydis galios iki 2020 metų pabaigos.

Valstybės paramos dydis

Remiama priemonė

Paramos dydis/forma

Lengvatinis kreditas

3 proc. fiksuotos palūkanos

Atnaujinimo projekto parengimas

100 proc. *

Statybos techninė priežiūra

100 proc. *

 

Projekto įgyvendinimo administravimo išlaidos

100 proc. *

Parama turintiems teisę į būsto ir šildymo išlaidų kompensavimą

100 proc.

 

Statybos darbų (energiją taupančių priemonių) išlaidos sutaupius  ne mažiau kaip 40 proc. šiluminės energijos

25 proc.**

Statybos darbų (energiją taupančių priemonių) išlaidos sutaupius ne mažiau kaip 20 proc. šiluminės energijos

15 proc.

Apmokant išlaidas už savivaldybėms tenkančias jų nuosavybės teise valdomas gyvenamąsias patalpas

100 proc.

* galios iki 2015 m. spalio 1 d., vėliau - tik 50 proc.

** galios rangos sutartims, kurios pasirašytos iki 2014 m. gruodžio 31 d. ir projektai įgyvendinti iki 2015 m. spalio 1 d.; ir projektams, kurių rangos sutartys sudarytos nuo 2015 m. sausio 1 d. iki 2015-ųjų kovo 31 d., o projektai baigti įgyvendinti iki 2016 m. liepos 1 d.

es parama
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius