Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenamosios vietos deklaravimą prie savivaldybių pakeis nedeklaravusių asmenų apskaita

Nuo Naujųjų metų nebeliks gyventojų, deklaravusių gyvenamąją vietą prie savivaldybių. Žmonės, kurie neturi galimybės deklaruoti tikrosios gyvenamosios vietos, bus įtraukti į nedeklaravusių asmenų apskaitą.
Nuoma
Nuoma / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Seimas Namas

Tai nustato ketvirtadienį priimtas naujas Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas. Už jį balsavo 92 parlamentarai, susilaikė 20.

Naują įstatymo redakciją teikusi Vyriausybė tikisi, kad apskaita leis sužinoti realią žmogaus gyvenamąją vietą, nors jis ten nėra deklaravęs gyvenamosios vietos.

Į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą bus įtraukiami benamiai, asmenys, kurie dėl nuo jų nepriklausančių priežasčių negali deklaruoti savo gyvenamosios vietos, pavyzdžiui, nuomojamo buto savininkas nesutinka to padaryti, taip pat užsieniečiai, turintys leidimą nuolat gyventi Lietuvoje ir pan.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algis Strelčiūnas , Edmundas Pupinis, Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algis Strelčiūnas , Edmundas Pupinis, Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas

Konservatorius Algis Strelčiūnas siūlė, kad tokie asmenys nurodytų ne tik tikrąją gyvenamąją vietą, bet ir darbovietę. Anot jo, taip tokius asmenis būtų galima greičiau rasti, bet Seimas šiam siūlymui nepritarė.

Į asmenų apskaitą gyventojai bus įrašomi ne ilgiau kaip metams. Po to, jeigu situacija nepasikeis, vėl teks kreiptis į deklaravimo įstaigą, kad atnaujintų įrašą.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, dabar 65 tūkst. žmonių yra deklaravę gyvenamąją vietą prie savivaldybių. Nuo Naujųjų metų šis deklaravimas netenka teisinės galios, todėl nepriėmus naujos įstatymo redakcijos, minėti asmenys nebegalėtų gauti jokių išmokų, pašalpų iš savivaldybės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Neišsprendėme problemos iki galo, reikia pripažinti, kad Vidaus reikalų ministerija nesugebėjo išrišti Gordijaus mazgo. Tai yra sudėtinga problema ir ne vienų metų. (...) Siūlome pritarti, nes dalis žmonių susidurtų su didelėmis problemomis, nes prie savivaldybių kaip toks deklaravimas nustotų galioti nuo Naujųjų metų“, – prieš priimant įstatymą sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas „valstietis“ Povilas Urbšys tvirtino, kad naujasis įstatymas apkrautų žmones papildomomis biurokratinėmis prievolėmis.

„Ar tai nesibaigs tuo, kad kils didesnė sumaištis ir bus didesnė biurokratinė prievolė žmonėms? Lyg ir turėsime sprendimą, bet jis tuo pačiu paliks ir aklavietėje“, – sakė jis.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys teigė, kad gyvenamosios vietos deklaracija prie savivaldybių buvo geriausia išeitis.

„Mes savo laiku be reikalo ją panaikinome, nerasime kitokio sprendimo kaip sudarydami tas eiles (prie savivaldybių – BNS) ir mokėdami pašalpas. (...) Tiesiog reikia atskirti, sutvarkyti, kad pašalpų mokėjimas nebūtų su tuo susijęs, kad būtų atskira tvarka“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius