Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į istorinį pastatą Kėdainiuose investuota per 240 tūkst. eurų, dar 380 tūkst. eurų reikės kitais metais

Kėdainių senamiestyje baigtas Smilgos gatvės sinagogos išorės kapitalinis remontas. Šiomis dienomis ketinama užbaigti ir šio pastato kiemo sutvarkymo darbus. Į istorinį pastatą jau investuota per 240 tūkst. eurų. Dar didesnės sumos – bemaž 380 tūkst. eurų – reikės pastato vidaus remonto darbams.
Kėdainių sinagoga
Kėdainių sinagoga / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Sinagoga savivaldybei nepriklauso

Žydų bendruomenei priklausanti istorinė sinagoga naujam gyvenimui yra keliama Europos Sąjungos (ES) ir Kėdainių rajono savivaldybės lėšomis.

Pastato išorės kapitaliniam remontui, restauravimui bei sklypo sutvarkymui iš ES fondų lėšų skirta 240,6 tūkst. eurų, o savivaldybės biudžete numatyti 42,5 tūkst. eurų.

Tam, kad būtų galima investuoti šiuos pinigus ir sutvarkyti įspūdingą senamiesčio pastatą, Kėdainių rajono savivaldybė dar 2014 metais su Lietuvos žydų bendruomene pasirašė šio pastato panaudos sutartį 50 metų.

Tai reiškia, kad sutvarkius pastatą, savivaldybė juo galės naudotis iki 2064 metų.

Sinagogos išorės remonto ir sklypo sutvarkymo darbus atliko savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi UAB „Tarda“.

Vidui reikės dar daugiau lėšų

Skaičiuojama, kad pastato vidaus įrengimo darbams reikės dar daugiau lėšų – bemaž 380 tūkst. eurų.

„2019-2021 metų Kėdainių rajono savivaldybės strateginiame veiklos plane 2020 metais vidaus sinagogos sutvarkymui suplanuota 380 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto. Tačiau ieškoma ir kitų finansavimo šaltinių.

Šiuo metu yra rengiamas savivaldybės tarybos sprendimo projektas dėl pritarimo skolinimuisi projektui „Kėdainių sinagogos (Smilgos g. 5A, Kėdainiai) kompleksiškas sutvarkymas, pritaikant kultūrinėms bei kitoms reikmėms“ finansuoti pagal fondo „Kultūros paveldo fondo“ finansinę priemonė „Paskolos kultūros paveldui aktualizuoti, finansuojamos iš Europos regioninės plėtros fondo“, – „Rinkos aikštei“ teigė Kėdainių rajono mero patarėja Jorūnė Liutkienė.

Įsikurs Dailės mokykla

Kada sinagogos įrengimui bus skirtos trūkstamos lėšos, kol kas dar nežinia. Kaip nežinia ir tai, ar rajono savivaldybei pavyks rasti kitus finansavimo šaltinius, ar vis tik teks į šį projektą investuoti savivaldybės biudžeto pinigus.

Kol kas aišku tik tai, kad restauravus šį pastatą bus ne tik išsaugotas kultūros paveldo autentiškumas, bet ir atneš realią naudą – pastate ketinama įkurti Dailės mokyklos techninės kūrybos ir meno erdves.

Sinagoga – žydų maldos namai

Istorinių šaltinių teigimu, restauruojama sinagoga Kėdainiuose buvo pastatyta XIX a. viduryje.

Ją savo lėšomis pastatė turtingiausias miesto siuvėjas Ilja Vilneris. Manoma, kas statybų jis ėmėsi po ginčo su žydų varguomene, tad ši sinagoga buvo skirta turtingiesiems žydų amatininkams ir mėsininkams.

Pirmajame sinagogos aukšte melsdavosi vyrai, antrajame – moterys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius