-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Idėją statyti biurų ir butų pastatą pasufleravo klientas, ieškojęs gero varianto

Prieš trejus metus nusprendęs imtis komercinio ir gyvenamojo pastato statybos buvęs finansų patarėjas Silvijus Jacikevičius pasakojo manęs, kad viskas bus lengviau. Tačiau, jo teigimu, išspręsti milijonus per statybų procesą kylančių klausimų padeda tik geras planavimas ir partneriai, kuriais galima pasitikėti.
Projektas „Corpus 52“
Projektas „Corpus 52“ / Bendrovės nuotr.

S.Jacikevičiaus vadovaujama bendrovė „SBJ BS“ prie Vakarinio aplinkkelio Pašilaičiuose pastatė 5 aukštų administracinį pastatą su gyvenamosiomis patalpomis „Corpus 52“.

Pirmame namo aukšte įsikūrė pastatų priežiūros paslaugas teikianti bendrovė „Corpus A“, antrame – įrengtos komercinės patalpos su terasomis.

Trijuose viršutiniuose aukštuose įrengti 24 vidutinės klasės 2–3 kambarių, 40–70 kv. m ploto butai su balkonais ar lodžijomis. Po pastatu – 35 automobilių stovėjimo vietos namo gyventojams.

Iš viso į 4,5 tūkst. kv. metrų ploto B energinio naudingumo klasės pastato statybas bendrovė investavo 4 mln. eurų.

Bendrovės nuotr./Projektas „Corpus 52“
Bendrovės nuotr./Projektas „Corpus 52“

Iki tol finansines paslaugas teikiančioje įmonėje „Finansinių konsultacijų centras“ dirbęs S.Jacikevičius pasakojo, jog idėja imtis nekilnojamojo turto projekto jam kilo prieš trejus metus, kai klientas ieškojo patalpų nuomai.

„Turėjome klientą, kuriam buvo reikalingos biuro patalpos ir jis sutiko jas nuomotis ilgą laiką. Tada skaičiavome, analizavome įvairias alternatyvas – pirkti, nuomotis, statyti. Pasirinkome statyti. Sklypo duomenys leido statyti didesnį pastatą nei reikėjo biurų, todėl išėjo mišrus projektas, kuriame pusę ploto sudaro biurai, kitą – butai“, – teigė S.Jacikevičius.

Atrodė, kad viskas bus paprasčiau. Nors didelių sunkumų nebuvo, bet dėl 4 mln. vertės pastato buvo 4 mln. klausimų, kuriuos reikėjo išspręsti, – teigė S.Jacikevičius.

Anot jo, nekilnojamojo turto sektoriuje bendrovė nebuvo visiška naujokė, nes tokiais klausimais konsultavo klientus. Vis dėlto pasirodė, kad pastatyti namą buvo sudėtingiau, nei galvota iš pradžių.

„Aš esu finansų patarėjas ir įmonė, kurioje dirbu, neužsiima tokiais dalykais, todėl įsteigėme naują bendrovę šiam projektui, o aš tapau direktoriumi. Nėra taip, kad visiškai su šiuo sektoriumi nebūtume susidūrę, nes, kaip finansų patarėjams, teko bendrauti su įmonėmis ir daryti projektus. Atrodė, kad viskas bus paprasčiau. Nors didelių sunkumų nebuvo, bet dėl 4 mln. vertės pastato buvo 4 mln. klausimų, kuriuos reikėjo išspręsti. Nėra taip, kad paėmei ir pastatei. Yra daug įvairių užduočių, kurios turi būti sprendžiamos lygiagrečiai. Yra ką veikti“, – pasakojo jis.

Bendrovės nuotr./Projekto „Corpus 52“ statybos
Bendrovės nuotr./Projekto „Corpus 52“ statybos

Anot S.Jacikevičiaus, vienas iš iššūkių – sklypo parinkimas. Atrasti tinkamą teritoriją statyboms už įkandamą kainą užtruko bene metus.

„Parinkdami vietą objektui įvertinome ir šios miesto dalies plėtros perspektyvą – artimiausiu metu smarkiai pagerėsiantį susisiekimą su šia miesto dalimi užbaigus Vakarinį aplinkkelį. Šiuo metu mes gyvename spūsties pradžioje, ir tai yra akivaizdu, nes gatvės ryte užsikemša nuo pusės 8 iki pusės 10, ši Gabijos gatvės atkarpa tampa tiesiog nepravažiuojama. Bet laukiame, kada atsiras aplinkkelis ir Gabijos gatvė pasidarys smagi gyventi“, – tikisi S.Jacikevičius.

Prieš statybas buvo analizuojami potencialių klientų poreikiai: kokių patalpų reikia, kokia vieta geriausia. Po to imtasi projektavimo ir statybų. Šis procesas truko beveik trejus metus. Pasibaigus statyboms, biurus ir butus reikėjo įrengti.

„Tai yra ilgas ir kruopštus darbas. Pastatas dabar jau stovi ir mes laukiame klientų, kurie retkarčiais užeina pasižiūrėti, kaip tie butai įrengti. Su nuomininkais baigiame derinti įvairius niuansus, liko sutvarkyti tik kelias detales“, – pasakojo S.Jacikevičius.

Norėjosi, kad nereikėtų mokyti, kaip statyti, – sakė S.Jacikevičius.

Ieškant rangovų jam svarbiausia buvo patikimumas ir žinios. Konkursą darbams laimėjo įmonė „Eikos statyba“. Tuo tarpu statant pastatą svarbiausia buvo tai, kad vėliau jį būtų lengva eksploatuoti.

„Rengėme konkursą ir tikrai rinkomės iš daug bendrovių. Mūsų pačių stiprioji pusė ne statybos, o organizuoti patį procesą ir finansus, todėl rinkomės žmones, kurie šiuo klausimu stipresni už mus. Norėjosi, kad nereikėtų mokyti, kaip statyti. Ypač daug dėmesio skyrėme energetiniam efektyvumui, garso izoliacijai, technologijoms, saugumui ir aplinkosaugai, naudojome sertifikuotas medžiagas. Energinė klasė yra B, nes kai pradėjome statybas, dar nebuvo reikalavimo statyti A. Be to, tai labai kelia savikainą. Statant mes žiūrėjome ne tik į tai, kad pastatytume ir parduotume, bet kad ir patiems būtų galima jį eksploatuoti“, – teigė S.Jacikevičius.

Finansai ir statybos – ne vienintelė sritis, kurioje save išbandė vyras. Taip pat jis teigė mėgstantis fotografuoti, todėl šį pomėgį ir naują verslą nusprendė sujungti – visų statybų metu virš pastato buvo iškelta kamera, kuri kasdien fiksuodavo visą procesą ir kylantį namą.

VIDEO: Corpus52 statyba - Namai sėkmingoms permainoms

Statybas bendrovė baigė dar vasaros pradžioje, o dabar atlieka vidaus apdailą ir bendrauja su klientais.

„Antras aukštas yra parduotas naftos produktais prekiaujančiai bendrovei. Visos komercinės patalpos yra išnuomotos. Liko tik pabaigti jį įrengti, bet jau matyti finišo tiesioji“, – pasakojo S.Jacikevičius.

Butų pardavimai dar nėra įsibėgėję, tačiau įmonė neskuba, mat turi pakankamai pajamų iš biurų nuomos. Tikimasi, kad atidaryta nauja Vakarinio aplinkkelio atkarpa pagerins eismą ir butus bus galima parduoti už didesnę kainą.

„Tai ne daugiabutis, o kompleksinis sprendimas. Pusę patalpų esame pardavę ar išnuomoję, todėl nėra nerimo dėl likusio pastato realizavimo. Butus galima parduoti ir šiek tiek brangiau, ir šiek tiek pigiau, tačiau pusė pastato jau įdarbinta ir dirbs ilgai“, – sakė S.Jacikevičius. ​

Klausiamas, ką patartų norintiems imtis nekilnojamojo turto plėtros, jis tvirtino, kad svarbiausia neišsigąsti iššūkių, nes jie įveikiami gerai viską suplanavus ir pasirinkus partnerius, kuriais galima pasitikėti.

„Pirmiausia reikia pradėti nuo partnerio reputacijos. Mes neturėjome didelių sunkumų, nes planavome, ruošėmės, sprendėme, turime nemažai patyrusių partnerių. Žinoma, per visą šį laikotarpį buvo problemų, kurias reikėjo spręsti ir jų labai daug. Kiekvienas klausimas turi ir vienokį, ir kitokį sprendimo būdą. Ar jis geras, sužinai tik po kiek laiko“, – tikina jis.

Paklaustas, ar jau galvoja apie naujus projektus, S.Jacikevičius tvirtino dar neskubantis, tačiau norėtų imtis ir didesnės plėtros.

„Jeigu pasirodytų gerų projektų gerose vietose, tai, be abejo, imtumėmės. O gal tuomet ir didesnių, nes čia buvo tik šioks toks pabandymas“, – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius