Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ieškote būsto nuomai? Nepamirškite šių taisyklių

Dažnas studentas, norėdamas gyventi patogiau, vietoje bendrabučio pasirenka butą. Tačiau, ypač prieš rugsėjį, nuomos rinka būna įkaitusi, nuomotojai renkasi iš gausybės potencialių nuomininkų. 15min kalbinta nekilnojamojo turto ekspertė pataria nesielgti impulsyviai, įvertinti savo poreikius ir tinkamai atlikti namų darbus.
Nuoma
Nuoma / 123rf.com nuotr.

Su 15min skaitytojais patarimais, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis būstą nuomai, sutiko pasidalyti nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ investicijų skyriaus vadovė Viktorija Vanagė.

„Pirmiausia, renkantis būstą, reikia įvertinti jo vietą. Kadangi būstas nuomai yra laikinas, dažniausiai 1–5 metų sprendimas, svarbu, kad jis būtų patogioje vietoje susisiekiant su darbu ar universitetu. Tai tikrai sutaupo laiko ir pinigų“, – teigė ji.

„Citus“ nuotr./Viktorija Vanagė
„Citus“ nuotr./Viktorija Vanagė

Taip pat būsto paieškas reikėtų pradėti likus dviem savaitėms iki norimo įsikraustymo dienos. Jeigu pradėsite anksčiau, nuomojamo būsto savininkai nelauks porą mėnesių arba už juos teks mokėti, nors būste gyventi būtinybės ir nebus.

„Paprastai geras butas už teisingą rinkos kainą išnuomojamas per 2–3 dienas. Todėl jeigu interneto skelbimuose radote patinkantį būstą tinkamoje vietoje – nieko nedelsiant skambinkite ir važiuokite apžiūrėti. Geriausia su savimi jau turėti šiek tiek pinigų, nes jeigu butas patiks – galėsite iš karto sutarti nuomos sutarties sąlygas ir palikti užstatą“, – teigia ji.

Ilgametę brokerystės patirtį turinti V.Vanagė sakė, kad apžiūrint būstą nereikėtų piktintis dėl kitų asmenų, kurie tuo pačiu metu daro tą patį, ką ir jūs – tai tik paprasta būsto apžiūra. Galop nuomininką pasirinkti turi teisę būsto savininkas, o kai kurie gali paprašyti ir rekomendacijų. Ši praktika dažniau taikoma užsienyje, Lietuvoje to prašo prabangių būstų nuomotojai.

123rf.com nuotr./Nuoma
123rf.com nuotr./Nuoma

Pagrindinės nuomos sąlygos, dėl kurių reikėtų susitarti:

  1. Nuomos terminas su galimybe pratęsti nuomos sutartį;
  2. Nuomos kaina;
  3. Atsiskaitymo tvarka – mokėsite grynaisiais ar pavedimu;
  4. Sutarkite, kaip dažnai savininkas atvyks pas jus įvertinti būsto būklės. Nuo to priklauso privatumas.
  5. Kas mokės už įvairius gedimus, pvz., skalbyklės gedimas, elektros gedimas, baldo sugedimas ar pan.;
  6. Komunalinių mokesčių mokėjimo tvarka;
  7. Išankstinis nuomos sutarties nutraukimas – tiek savininko atveju, tiek nuomininko atveju;
  8. Užstato dydis, kaip ir kada jis bus grąžinamas ar užskaitomas kaip paskutinis nuomos mėnesio mokestis.

Paprastai pasirašant nuomos sutartį prašoma sumokėti vieno nuomos mėnesio dydžio mokėjimą už pirmąjį mėnesį ir vieno arba dviejų nuomos mokesčio dydžio užstatą, todėl turite būti atsidėję pinigų. Taip pat privalu atkreipti dėmesį į nuomos sutarties nutraukimo sąlygas ir užstato grąžinimo sąlygas.

V.Vanagė pataria įsitikinti, kad nuomos sutartį pasirašytų tikrasis būsto savininkas.

„Bendraudami su būsto savininku įsitikinkite, kad tai tikrasis būsto savininkas ir ar žmogus, nuomojantis būstą, turi tokią teisę tai daryti. Galima paprašyti būsto nuosavybės pažymėjimo bei asmens dokumento. Jeigu būstą nuomoja ne savininkas, jis turi turėti būsto subnuomos teisę arba savininko įgaliojimą pasirašyti nuomos sutartį“, – teigė ji.

Leono Garbačausko nuotr./Butas Žalgirio gatvėje
Leono Garbačausko nuotr./Butas Žalgirio gatvėje

Ir, žinoma – venkite nuomos be sutarčių. Nepasirašę nuomos sutarties nesate apsaugoti, kad vieną dieną tiesiog būsite iškraustyti ir liksite be gyvenamosios vietos. Lygiai taip pat nuo turto apgadinimo arba kitokių apgavysčių nėra apsaugotas ir savininkas.

„Realiai, nesant nuomos sutarties, nuomininkas gali tiesiog nemokėti nuomos mokesčio“, – sakė V.Vanagė.

„Citus“ vadovės teigimu, itin svarbu nemeluoti. Jei turite gyvūną ar bute gyvens daugiau žmonių – apie tai privalu informuoti būsto savininką.

„Tiesa, kad turto savininkai labai bijo įvairių gyvūnėlių, tačiau tam yra išeitis – būsto ir kilnojamųjų daiktų draudimas. Problema išspręsta. Paprastai rekomenduočiau kiekvienam nuomojantis būstą, net jeigu ir yra būsto draudimas, turėti dar civilinį draudimą. Jis suteikia garantiją, kad dėl jūsų kaltės nutikus nelaimei, pvz., užliejus kaimyną, visas išlaidas padengs draudimas“, – kalbėjo V.Vanagė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Raudonas žybsintis bokštas Palangoje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Raudonas žybsintis bokštas Palangoje

Pasak V.Vanagės, išsirinkus butą ir pasirašant sutartį reikėtų atkreipti dėmesį į būsto įrengimą (yra baldai ar ne ir pan.), nes nuo to dažnai priklauso ir nuomos kaina. Svarbu, kad būtų visa buitinė technika, o daiktai nebūtų apgadinti.

Jei pastebite būsto defektus, pavyzdžiui, įtrūkusias plyteles, sulūžusias lentynas, sugadintus daiktus, įtrūkusius langų stiklus, apgadintą dušo kabiną, šiuos daiktus reikia nufotografuoti ir aprašyti nuomos sutarties priede. Taip po to galėsite įrodyti, kad defektai atsirado ne dėl jūsų kaltės.

Anot V.Vanagės, nesąžiningų brokerių šiuo metu tikrai mažėja, tačiau vis tiek reikėtų išlikti budriems. Ji pasakojo, kad anksčiau buvo populiarūs brokeriai, kuriems už žinutėmis siunčiamą nuomojamų būstų informaciją reikėdavo mokėti, tačiau dabar tokių atvejų pasitaiko vis rečiau.

Be to, brokeriai turi teisę imti komisinį mokestį tiek iš savininko, tiek iš nuomininko.

„Tačiau jeigu mokesčiai imami iš abiejų pusių – abejočiau šio brokerio darbo etika. Kieno interesams jis atstovauja? Matyt, tik savo. Geras nekilnojamojo turto brokeris turėtų parengti nuomos sutartį bei dalyvauti perduodant butą ir pasirašant buto priėmimo-perdavimo aktą. Ir, aišku, atlikęs paslaugą – išrašyti sąskaitą“, – tikino V.Vanagė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius