-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.Mažeika: Vijūnėlės „dvaras“ turi būti nugriautas

Druskininkams ketinant prašyti Vyriausybės neteisėtai pastatytą Vijūnėlės „dvarą“ leisti perimti visuomenės poreikiams, aplinkos ministras pareiškė, kad pastatas turi būti nugriautas.
Kęstutis Mažeika
Kęstutis Mažeika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Reikia griauti. (...) Yra teismo sprendimas, kuris turi būti vykdomas“, – BNS antradienį sakė K.Mažeika.

Ministro teigimu, nėra būdo legalizuoti tokio „absoliučiai nelegalaus statinio“: „Visai kita žemės paskirtis. Čia iš viso negalėjo statyti“.

Jo manymu, Druskininkų valdžios kreipimasis į Vyriausybę yra bandymas nepaklusti teismo sprendimui.

„Tai yra toks bandymas griebtis šiaudo. Teismo sprendimas yra priimtas, tai man irgi keistai skamba tas siūlymas, nes laiko buvo pakankamai daug. Jei tai bus padaryta už eurą ir visuomenei atviras objektas, tai galbūt, bet ar tai nebuvo teismo metu išdiskutuota tema, kur teismas pasako, tai galima ar negalima“, – BNS sakė K.Mažeika.

Pasak jo, blogiausias scenarijus būtų, jei statinys būtų perimtas visuomenės poreikiams, bet už jį sumokėtų savivaldybė ar kažkas kitas.

„Tai būtų didžiausia žala ir turbūt spjūvis teismams“, – pareiškė ministras.

Jeigu Vijūnėlės „dvaro“ likimas pasieks Vyriausybę, K.Mažeika žada balsuoti už griovimą, kaip reikalauja teismas.

„Tikiuosi, Vyriausybė priims principingą sprendimą ir pasakys, kad teismai vykdo teisingumą“, – aiškino K.Mažeika.

Pasak ministro, blogiausias scenarijus būtų, jei statinys būtų perimtas visuomenės poreikiams, bet už jį sumokėtų savivaldybė ar kažkas kitas.

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas, Seimo narys Stasys Šedbaras pabrėžia, kad teismo sprendimų vykdymas yra privalomas visiems, įskaitant ir Vyriausybę.

„Mūsų Konstitucijoje yra labai aiškiai atskirtos valdžios. Jeigu teismas priėmė sprendimą, Vyriausybė ir kitos institucijos privalo jį vykdyti, čia jau nieko nebepadarysi“, – LRT radijui sakė S.Šedbaras.

Jis taip pat kritikavo Seimo narius, kurie praėjusią savaitę dėl Vijūnėlės „dvaro“ kreipėsi į Vyriausybę, prašydami ieškoti būdų, kaip išsaugoti statinį.

„Pats blogiausias variantas, koks gali būti nagrinėjant bylą, vykdant sprendimus, yra įsitraukti Seimo nariams“, – sakė S.Šedbaras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stasys Šedbaras
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stasys Šedbaras

„Dabar teismo sprendimai yra tokie. Daugiau jau nebėra jokios instancijos, kuri pakoreguotų Aukščiausiojo Teismo sprendimą, belieka jį vykdyti“, – pridūrė jis.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) liepos viduryje antrą kartą paskelbė, kad neteisėtai Druskininkuose pastatytas Vijūnėlės „dvaras“ turi būti nugriautas.

Tačiau miesto taryba pirmadienį nutarė kreiptis į Vyriausybę dėl pastato išsaugojimo viešajam poreikiui – jame norima įkurti M.K.Čurlionio menų mokyklą.

Siūlymui perimti Vijūnėlės „dvarą“ visuomenės reikmėms pritaria ir pastato savininkas verslininkas Žilvinas Povilonis. Pasak jo, suma, už kurią jis perleistų Vijūnėlės „dvarą“, būtų derybų klausimas.

Verslininkas dėl žalos atlyginimo už nugriautą pastatą yra kreipęsis į Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus ir nurodo, kad žala siekia 1,8 mln. eurų.

Ž.Poviloniui, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui yra pareikšti įtarimai teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius