-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajonas – labiausiai neįvertinta rinka naujų daugiabučių plėtrai Lietuvoje

Butų pardavimo sandorių ir fondo santykis jau kelinti metai geriausias Kauno rajone. Šiais metais jis siekia 8,1 proc. ir 2,15 karto viršija Lietuvos vidurkį. Tai reiškia, kad Kauno rajone parduoti butą už rinkos kainą yra apie du kartus lengviau nei vidutiniškai Lietuvoje.
Drąseikių atodanga
Drąseikių atodanga / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Taip pat Kauno rajonas pagal šį rodiklį maždaug 1,8 karto lenkia daugiausiai dėmesio sulaukiančią Vilniaus miesto rinką, kuri demonstruoja tik šiek tiek geresnį rodiklį nei Lietuvos vidurkis ir yra tik 5-oje vietoje.

„Citus“ nuotr./Arnoldas Antanavičius
„Citus“ nuotr./Arnoldas Antanavičius

„Ten, kur butų apyvartumas didžiausias, parduoti būstą už rinkos kainą yra lengviausia, tad naujus projektus NT plėtotojai turėti vystyti būtent tokiose rinkose. Tačiau jie kol kas susikoncentravę sostinėje, kur butų pirkimo-pardavimo sandorių ir butų fondo santykis šiais metais sumažės labiausiai (apie 0,4 proc.) ir priartės prie Lietuvos vidurkio, kas rodo, kad Vilniuje naujų projektų poreikis menksta“ – pranešime spaudai cituojamas „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius.

Antroje vietoje pagal šį rodiklį yra Palanga (7,5 proc.). Šiais metais butų pirkimo-pardavimo sandorių ir butų fondo santykis šioje rinkoje išaugo labiausiai – 1,2 proc.

„Reikia nepamiršti, kad Palanga yra antrųjų namų rinka ir joje paklausa nėra tokia tvari kaip didmiesčiuose, kur didelė dalis pirkėjų įsigyja būstą gyvenimui. Todėl neišnaudotą Palangos plėtros potencialą reikėtų vertinti su didesniu atsargumu“ – sako A.Antanavičius.

Jo nuomone, Kauno rajonas gali būti laikomas nauja kryptimi nekilnojamojo turto plėtotojams, kurie norėtų statyti nebrangų, ekonominės klasės būstą. Pigesnio būsto paieška skatina dalį Kauno miesto gyventojų keltis į rajoną, tad tokie butai turėtų būti lengvai parduodami.

Kita vertus, Kauno mieste likvidumo rodiklis šiais metais pagerėjo ir, nors jis kol kas siekia tik Lietuvos vidurkį (3,8 proc.) ir nerodo didelio poreikio naujai plėtrai, tačiau galima prognozuoti, kad naujų butų poreikis artimoje ateityje Kauno mieste bus linkęs didėti, kartu – gerės ir likvidumo rodiklis. Pasak, A.Antanavičiaus, labiausiai prie to turėtų prisidėti investicijos į pramonės segmentą, naujų verslo centrų statybą, dėl ko Kaune reikėtų tikėtis daugiau gerai apmokamų darbo vietų. Tad nekilnojamojo turto plėtotojai turėtų drąsiau žvalgytis naujų plėtros galimybių laikinojoje sostinėje ir jos prieigose, nes Kauno potencialas dar neišnaudotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius