Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keistas mamos prašymas virto verslu – namelius medžiuose perkėlė ant žemės

Penkeri metai – tiek laiko praėjo nuo pirmojo rinkodaros specialisto Simono Naudžiaus su komanda pastatyto namelio medyje, skirto mamai. Dabar jis skaičiuoja apie 20 įgyvendintų projektų bei po truputį žengia į kitas nišas – namelius vaikams ir ant ratų. Be to, šiuo metu Kaune dirbanti komanda jau planuoja kitus projektus, kurie būtų skirti užsienio rinkoms.
Simonas Naudžius
Simonas Naudžius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš ketverius metus rinkodaros specialistas Simonas Naudžius ir konstruktorius, medžio meistras Vaidas Bernotas Lietuvoje pasiūlė naujovę – pradėjo statyti namelius medžiuose. Per šį laikotarpį tarp įvairių medžių kamienų buvo suręsta per 20 nedidelių namelių.

Pirmąjį namelį sukonstravo mamai

Kaip gimė idėja pardavinėti namelius medžiuose, dalyką, kurį vieni yra matę tik filmuose, kiti, būdami vaikai, patys susikonstruodavo? S.Naudžius 15min pasakojo seniai svarstęs apie nuosavo verslo idėją, bet nenorėjo pardavinėti niekam nereikalingų daiktų. Tačiau tuomet mama, atgavusi senelių sklypą, kuriame yra didelių medžių alėja, užsimanė namelio medyje.

„Iš pradžių pagalvojau, kad stogas važiuoja. Vyresnio amžiaus moteriai prisireikė namelio medyje... Bet vėliau pagalvojau, kodėl gi ne. Paklausiau draugų, ar galime jį įrengti, ir jie pasakė, kad padarysim“, – pirmąjį savo namelį prisimena pašnekovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Naudžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Naudžius

S.Naudžiaus teigimu, mamai skirtą namelį jis su draugais pastatė per maždaug 1,5 mėnesio, nes dirbti galėjo tik savaitgaliais. Tiesa, prieš tai teko surinkti informaciją, išmokti tuos namelius konstruoti. Darbo nepalengvino ir tai, kad sklype, kuriame statė namelį, nebuvo jokių komunikacijų.

„Ten elektros nebuvo, todėl kiekvieną lentą reikėjo su pjūkliuku pjauti. Ten nakvodavome ir trise viską darėme. Taip išaugo tas pirmasis namelis medyje“, – kalbėjo jis.

„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai
„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai

Prijungė naujus komandos narius

Įgyvendinęs pirmąjį projektą S.Naudžius sukūrė internetinę svetainę, dėl ko pradėjo lietis potencialių klientų užklausos. Tačiau dalies jų norai buvo per sudėtingi. Pavyzdžiui, vienas žmogus norėjo apvalaino namelio, gražaus dizaino.

„Bet mes nei esam staliai, nei dirbtuvių turim, nebuvome pajėgūs to išspręsti. Tada mano draugai sako, nieko čia nebus, ir jie pasitraukė“, – sakė jis.

„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai
„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai

Tačiau vyras tikino nenorėjęs paleisti nišos, kurioje niekas Lietuvoje nesispecializavo, ypač įdėjus tiek daug pastangų. S.Naudžius parašė į Kauno technologijos universiteto Žygeivių klubą „Ąžuolas“, kuriame tikėjosi rasti verslo partnerį.

Taip prie namelių medyje gamybos prisijungė V.Bernotas.

„Atsirado žmogus, kuris buvo pats įrengęs namelio medyje platformą, turintis visus įrankius, priekabą, dirbtuves. Su juo padarėme antrąjį namelį medyje Ukmergės rajone“, – apie V.Bernoto prisijungimą prie bendrovės „Namas medyje“ komandos pasakojo S.Naudžius.

Beje, komandos stalius, produkcijos gamintojas Darius Grigas, kelerius metus talkinęs „Namas medyje“ komandai, šiemet tapo šio verslo dalininku.

„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai
„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai

Dabar komanda per metus pagamina apie 5–7 objektus. Kai kur daroma tik namelio platforma, kitur jie būna su vaikų žaidimų aikštelių elementais.

„Tai gali būti tik platforma arba ant jos pastatytas namelis be langų ir durų. Arba galima įrengti namelį su 5 cm vatos, su langais, durimis, jame net rudenį ar žiemą galima būti“, – aiškino pašnekovas.

Susidūrė su biurokratija

Tiesa, S.Naudžius pripažįsta, kad kol kas didžiulio pelno šis verslas neneša ir vyrams tenka užsiimti kita veikla. Iš šiuo metu turimų užsakymų užtenka padengti produkcijos gamybos išlaidas ir susimokėti sau atlygius už darbą. Be to, jis teigė skaičiavęs, kad ir paklausa tokiems nameliams Lietuvoje nėra įspūdinga.

„Esu suskaičiavęs, kad Lietuvoje iš viso galėtų būti įrengta kokių 40 privačių namelių ir kokių dar 20 skirtų verslui. O mums reikėtų jų padaryti per metus virš 20. Ir tai, didesnių, kad galėtume vien ant to turėt brigadą. Esame daug galvoję apie standartizavimą, netgi didžiąją dalį platformos, ką visada darydavome pas klientą, dabar pasidarome dirbtuvėse“, – sakė jis.

„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai
„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai

Įsivertinus šiuos aspektus, S.Naudžius su komanda turėjo kelis kelius, kaip toliau plėtoti verslą. Jie galėjo bandyti juos standartizuoti, padaryti paprastesnius, kad didžioji dalis darbų būtų padaryta dirbtuvėse. Arba įrenginėti individualius, nestandartinius, architektūriškai įspūdingus namelius. Tokie objektai būtų žymiai brangesni, tačiau tai reikštų, kad vyrai užsiimtų statybomis.

„Statybų srityje reikia leidimų, įforminti, tokie dalykai kaip namelis medyje neegzistuoja. Visi mūsų nameliai neturi atramų į žemę, jie yra kaip inkilas pakabinti ant medžio. Tai mobili laikina konstrukcija ir nėra statyba, tai net nėra laikinas statinys“, – aiškino jis.

S.Naudžius sakė bandęs išsiaiškinti, kaip galima būtų oficialiai įvardyti tokį statinį, taip pat ar yra dokumentų, kurie reglamentuotų jų statybą. Tačiau veltui – visos institucijos nurodė žiūrėti į Statybos įstatymą, kuris šios srities neapima.

„Tai tokie nei pakarti, nei paleisti. Bet, kadangi esame kūrybiški ir nebijantys rizikuoti, visus tuos dalykus klientams įvardinam“, – tikino jis.

„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai
„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai

Namelio kaina – nuo 3 tūkst. eurų

S.Naudžiaus teigimu, dažnas suaugęs sako, kad namelius užsako savo vaikams ar anūkams, bet vis tiek prašo pagaminti jį didesnį. S.Naudžius prisiminė vieną klientę, kuri paprašė dviejų namelių – prie ežero kranto jai, o prie tvenkinio mažesnius – vaikams.

„Aš irgi dabar ieškau pirkti mašiną ir joje būtinai turi būti lygus dugnas, kad galėčiau miegoti. Nes, duok Dieve, vieną kartą per metus išvažiuosiu į kelionę. Lygiai taip pat statau namelį medyje, bet gal kada ateisiu kavos išgerti, tai jau tada tegul jis būna didesnis“, – klientų motyvus paaiškino pašnekovas.

„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai
„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai

Kiek kainuoja toks namelis? S.Naudžiaus teigimu, paprasto be langų, be durų namelio kaina siekia 3,5 tūkst. + PVM. O jeigu jis didesnis, su langais, durimis, tuomet teks atseikėti 4–6 tūkst. + PVM.

„Žmonės galvoja, kad pasidarys už kelis šimtus. Tikrai ne. Tokiu atveju turite patys daryti. Pirma, medžiagos daugiau kainuos, antra, turime atvažiuoti, dirbti, o visa tai laikas. Dar prisideda degalai, priekaba... Be to, prisideda ir saugumo aspektas, nes turime kiekvieną turėklą, duris apgalvoti. Tai nėra pigus malonumas. Bet iš kitos pusės, ar nusipirksi kompiuterį, ar mobilųjį telefoną, ar namelį medyje. Tiesiog renkiesi“, – aiškino jis.

Kas yra tie klientai, kurie gali leisti sau pastatyti kieme tokį namelį? S.Naudžiaus teigimu, tai tikrai nėra labai pasiturintys žmonės, atvirkščiai, labiau vidurinioji klasė.

„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai
„Namas medyje“ nuotr./Medžiuose įrengti nameliai

Nuo medžio persikėlė ant žemės

Neseniai komandai kilo idėja patvarius, iš medžio masyvo gaminamus namus nuleisti ant žemės. Pirmasis užsakymas pagamintas darželiui „Medutis“.

S.Naudžius 15min pasakojo, kad idėja namelį medyje perkelti ant žemės kilo spontaniškai. Komanda įrenginėjo klientui namelį, tačiau šis paprašė kartu pritvirtinti nuleidimo trosą prie jau turėto, parduotuvėje įsigyti vaikų žaidimų namelio. Tačiau po vieno nusileidimo pirktinis statinys sulūžo.

„Tuomet tvirtinome jo rėmą, iš esmės vos ne perdarėme ir po to kokių metų gimė ši idėja. Dabar galite nuo 300 iki 1000 eurų nusipirkti vaikų žaidimų namelį, kurį reikės susirinkti, bet į jį stipriau atsirėmus ar įspyrus, jis liks kreivas“, – pasakojo jis.

„Namas medyje“ nuotr./Mediniai nameliai vaikams
„Namas medyje“ nuotr./Mediniai nameliai vaikams

Vidutiniškai komandos gaminami ir montuojami nameliai yra maždaug 4 kvadratinių metrų ploto, vidutinė tokio namuko kaina – 2,5 tūkst. eurų.

Olandams siūlys mažus namelius

Be to, komanda svarsto apie nedidelių namelių, vadinamųjų „tiny house“, gamybą. S.Naudžiaus teigimu, tai būtų namelis ant ratų, tačiau kitaip nei kemperis, neskirtas aktyviam vežiojimui.

Kuo toks produktas skirsis nuo jau populiarių mobilių vagonėlių? Tokius dažnas lietuvis pasistato sodyboje vietoje namo arba naudoja kaip laikiną gyvenamąją vietą, kol stato būstą šeimai.

„Mobilūs vagonėliai yra plastmasiniai, šalti, jie nepatogūs, skirti vasarai, tam kartui, nejaukūs. Aišku, žmonės juos perka panaudotus. Tai nėra transporto priemonė ir juos veža užkrovus ant kažko. Tai kitas segmentas ir su jais neketiname konkuruoti. „Tiny house“ yra tavo tikras namas, tik mažiukas. Jame gali gyventi vienas, arba pora ir gali gyventi kur tik nori. Čia esminis skirtumas“, – aiškino S.Naudžius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Naudžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Naudžius

Tiesa, jis pripažįsta, kad šis projektas kol kas yra daugiau koncepcinis. Šiuo metu komanda svarsto, ar priekabas, kuriose ir įrenginės šiuos namelius, gamins patys ar pirks.

„Tiny house“ ir vaikų žaidimų nameliai leistų mums užkrauti gamybą visus metus. Mes tada galėtume turėti normalų verslą, o ne žvejybą“, – mano pašnekovas

Kas sieja visus šiuos produktus? Pasak S.Naudžiaus, komanda suprato negalinti konkuruoti su masine gamyba ir vienintelis jų išskirtinumas – produktas pritaikytas kliento poreikiams.

„Jeigu norite namelio medyje, mes jį jums sukuriame nuo nulio, bet jo tada didesnė vertė nei kažkokio kinietiško. Jeigu kuriame vaikų žaidimų namelį, jūs pasakote matmenis, spalvą, o mes po kurio laiko atvežame, pastatome namelį ir jūs nieko nedarote“, – apibendrino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius