-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitąmet už 4,8 mln. eurų planuojama pradėti Vilniaus kongresų rūmų atnaujinimo darbus

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, kitąmet, įpusėjus jubiliejiniam 30-ajam orkestro koncertų sezonui, tikisi sulaukti Vilniaus kongresų rūmų salės rekonstrukcijos. Iš viso atnaujinimo darbai turėtų kainuoti beveik 5 mln. eurų, o darbai turėtų trukti dvejus metus.
Planuojama rekonstruoti Vilniaus Kongresų rūmus
Planuojama rekonstruoti Vilniaus Kongresų rūmus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Rekonstrukcija

Beveik du dešimtmečius koncertus Vilniaus kongresų rūmuose rengiantis orkestras nuolat susidurdavo su koncertinei veiklai nepritaikytos salės akustikos problema, nepatogiu salės išplanavimu ir šiuolaikinių standartų nebeatitinkančia pastato infrastruktūra. Tuo skųsdavosi ir koncertų lankytojai bei kiti renginių organizatoriai.

„Nuolat gauname klausytojų pretenzijas ir priekaištus dėl prastos akustikos, blogo matomumo, blogos ventiliacijos. Visiškai susidėvėjo kėdės žiūrovų salėje, todėl klausytojai patiria nepatogumus. Atlikėjai koncertų metu groja daugiau nei 25 laipsnių karštyje, kadangi esamas apšvietimas ne tik skleidžia šviesą, bet ir gamina šilumą. Per visus 19 metų salėje nebuvo atliekami jokie remonto darbai, todėl jos estetinis vaizdas tapo nepatenkinamas“, – pranešime spaudai cituojamas orkestro vadovas Stasys Pancekauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Simfoninio orkestro direktorius Stasys Pancekauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Simfoninio orkestro direktorius Stasys Pancekauskas

Iš viso projekto įgyvendinimui investicijos turėtų siekti beveik 5 mln. eurų, kurių didžiąją dalį skirs Europos Sąjunga. Projektas turėtų būti įgyvendintas per dvejus metus.

Šiuo metu vykdomo Vilniaus kongresų rūmų rekonstrukcijos projekto laikotarpiu numatoma padidinti salės tūrį, pakeisti salės sėdėjimo vietų išdėstymą amfiteatro principu, modernizuoti salės apšvietimo elektros instaliaciją, vėdinimo ir šildymo sistemą, pakeisti salėje esančius langus ir radiatorius, įrengti naujas akustines salės kėdes ir pritaikyti rūmus žmonėms su judėjimo negalia.

Rekonstravus koncertų salę bus pagerinta natūrali salės akustika, ypač svarbi gyvai atliekamos klasikinės muzikos koncertuose, tokiu būdu bus pagerinta ir kitų muzikos žanrų koncertų ar kultūrinių renginių kokybė. Rekonstravus salės žiūrovinę ir sceninę dalis, bus užtikrintas komfortiškesnis renginio stebėjimas žiūrovams bei geresnės atlikimo galimybės čia vykstančių koncertų ir kitų renginių atlikėjams. Atlikus inžinerinių sistemų atnaujinimo darbus, bus užtikrintas geresnis vėdinimas ir šildymas, kuris leis palaikyti salėje žiūrovams tinkamą mikroklimatą, netrukdant gyvam muzikos atlikimui. Atnaujinta salės apdaila atitiks profesionalios koncertinės veiklos šiuolaikinę estetiką ir prestižą.

Tikimasi, kad įgyvendinus projektą Vilniaus kongresų rūmų salė bus pritaikyta profesionaliai koncertinei veiklai, sudarant maksimalias sąlygas atsiskleisti čia koncertuojančių Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro ir kitų kolektyvų meninės veiklos profesionalumui. Tad projekto įgyvendinimas neabejotinai turės teigiamą įtaką Vilniaus kongresų rūmuose organizuojamų renginių kokybei, dėl ko tikimasi pritraukti dar daugiau lankytojų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Planuojama rekonstruoti Vilniaus Kongresų rūmus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Planuojama rekonstruoti Vilniaus Kongresų rūmus

Anksčiau S.Pancekauskas 15min yra sakęs, kad rekonstrukcijos metus orkestras veiklos nutraukti neplanuoja.

„Planuosime daugiau koncertų kituose Lietuvos miestuose, o taip pat ir užsienyje. Jau dabar deramės su vokiečiais ir ispanais dėl koncertų jų šalyse 2018-2019 metais. Vieną sezoną, ar dar ilgiau, teks pabūti nuomininkais ir prisiminti tuos laikus, kai orkestras neturėjo savo pastovios vietos ir grodavo kitose salėse. Pasiryžę pakelti visus sunkumus“, – tuomet S.Pancekauskas.

1984 metais pradėti projektuoti ir statyti Vilniaus kongresų rūmai, 1999 metais buvo perduoti Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui – tuomet politiniam švietimui skirta konferencijų salė buvo pertvarkyta į koncertinę, tiesa, neatitinkančią koncertų reikmių.

Vilniaus kongresų rūmų salėje nuolat vyksta simfoninės bei kamerinės muzikos koncertai, operos spektakliai bei svečiuojasi žymiausi Lietuvos ir pasaulio atlikėjai.

Vilniaus Kongresų rūmų skliautai, įamžinę tokių atlikėjų kaip Violeta Urmana, Sergejus Larinas, Sergejus Leiferkusas ir kt. pasirodymus, taip pat garsėja kaip Lietuvos bei pasaulio džiazo bei populiariosios muzikos atlikėjų pamėgta scena. Čia vyksta ir tarptautinis šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“, 2006-2007 m. koncertinio sezono metu daugiau nei 20 tūkst. žiūrovų plojo stulbinantį populiarumą pelniusiai naujajai operai „Bohema“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius