Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompleksiškai besikeičiantys kvartalai Palangoje džiugina visus – tiek vietinius, tiek miesto svečius

Kompleksinis daugiabučių kvartalų atnaujinimas, kuomet modernizuojamos ištisos daugiabučių namų grupės bei atnaujinama jų gyvenamoji aplinka, negrįžtamai keičia miesto veidą. Paskatas atnaujinti miesto erdves kompleksiškai ypač vertina kurortinių miestų savivaldybės, tarp jų ir Palangos miesto savivaldybė, kadangi atsinaujinę miesto erdvės džiugina ne tik vietinius gyventojus, bet ir kurorto svečius.
Kvartalinė renovacija Palangoje
Kvartalinė renovacija Palangoje / BETA nuotr.

Remiantis Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos principais, Palangoje buvo suformuoti penki daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalai. Šiuo metu Palangoje yra pilnai atnaujinti 75 daugiabučiai namai, o dar 55 namų yra įvairiose renovacijos etapuose – atliekamas projektavimas, vykdomi rangos darbai ir jų pirkimai, o kai kurie projektai yra paruošti užbaigimui.

„Palangoje iš viso yra 270 daugiabučių, todėl užbaigus šiuo metu atliekamus renovacijos projektus, savivaldybėje bus modernizuota 48 proc. visų namų. Tokie skaičiai iš tiesų džiugina, juolab, kad daugiabučių modernizacijos darbai vyks ir toliau, tik dabar stengiamės labiau koncentruotis į kompleksišką kvartalų atnaujinimą“, – sako Palangos miesto savivaldybės administracijos Ūkio ir turto skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Pikčiūnienė.

Svarbus savivaldybės indėlis

Pašnekovė pastebi, jog kvartalų renovacijos programos metu itin svarbu užtikrinti glaudų savivaldybės, daugiabučius administruojančių įmonių ir gyventojų bendradarbiavimą. Visgi, dažnai pirminės iniciatyvos imasi savivaldybė, kuri ne tik skatina gyventojus aktyviai įsitraukti į daugiabučių ir jų aplinkos atnaujinimo procesą, bet ir pati kiek gali prisideda.

„Skatindama daugiabučių namų atsinaujinimą, savivaldybė pirmenybę teikia atnaujintų daugiabučių grupėms, taip norėdama išlaikyti darbų nuoseklumą bei paskatinti kitus gyventojus imtis daugiabučių renovacijos drauge. Savivaldybė savo lėšomis daugiabučių namų kiemuose įrengia vaikų žaidimų aikšteles, atnaujina mažąją architektūrą, sutvarko automobilių stovėjimo aikšteles, taip pat rūpinasi aplink esančiomis viešosiomis erdvėmis“, – teigia J. Pikčiūnienė.

Anot pašnekovės, savivaldybės siekis yra sutvarkyti renovuotų daugiabučių gyvenamųjų namų aplinką, kadangi atsinaujinantys kvartalai prisideda prie miesto estetinio vaizdo gerinimo, kuris kurortinį miesto statusą turinčiai Palangai yra itin reikšmingas.

Atnaujinti kvartalai keičia visumos vaizdą

„Kurortinis miesto statusas net tik įpareigoja, bet ir motyvuoja stengtis dar labiau: juk kompleksiškai atnaujinamos erdvės džiugina ne tik vietinius gyventojus, bet ir miestą aplankančius poilsiautojus. Dėl to skiriame labai daug dėmesio viešosioms miesto erdvėms, kad šios būtų tvarkingos ir gražios – akcentuojame ryškiaspalvių gėlynų ir kitokių želdinių svarbą, kurie suteikia miestui žaismingumo ir papildomo gyvybingumo“, – pasakoja J. Pikčiūnienė.

Vis dėlto ji atkreipia dėmesį, kad patraukliam viso miesto vaizdiniui yra itin svarbūs ir daugiabučių namų kvartalai, kurie architektūriškai įsipina ir dera prie sutvarkytų viešųjų erdvių.

„Kompleksiškas daugiabučių kvartalų atnaujinimas padeda išvengti architektūriškai kontrastingo miesto vaizdo, kuomet sutvarkytų viešųjų erdvių fone driekiasi senų daugiabučių kvartalai. Taip pat kvartalais atnaujinami daugiabučiai palengvina estetinius sprendimus – tampa paprasčiau tarpusavyje suderinti spalvų gamas, balkonų stiklinimo projektus. Žinoma, svarbu į modernizaciją žiūrėti plačiau – atnaujinti ne tik pavienius daugiabučius, bet ištisus jų kvartalus, kad gyventojai pajustų ryškų gyvenimo kokybės šuolį“, – pastebi pašnekovė.

Kompleksiškas sutvarkymas – tvaraus miesto garantija

Tvarkant tiek gyvenamųjų daugiabučių kvartalus, tiek viešąsias miesto erdves didelis dėmesys tenka infrastruktūros gerinimui – gatvėms ir pravažiavimams, pėsčiųjų ir dviračių takams, automobilių stovėjimo aikštelėms.

„Ypač šiltuoju metų sezonu Palanga tampa labai judri, čia bet kuriuo paros metu verda gyvenimas. Galvodami apie miesto infrastruktūrą, pirmenybę teikiame žmonių patogumui, kitaip tariant, remiamės darnaus judumo principu, kuomet miesto gyventojams suteikiama galimybė judėti bei susisiekti įvairiomis transporto priemonėmis be jokių trukdžių. Darnaus judumo principas apima ne tik miesto įvaizdį ar pasiekiamumą, bet ir gyvenimo kokybę, su aplinka glaudžiai susijusią žmonių sveikatą, todėl šis principas mums primena, kad miesto erdvių atnaujinimo kontekste svarbiausia pradėti nuo žmogaus poreikių“, – pažymi J. Pikčiūnienė.

Anot pašnekovės, savivaldybė taip pat akcentuoja miesto energinį efektyvumą skatinančių priemonių diegimą – seno gatvių apšvietimo pakeitimą LED lempomis, kitų inžinerinių tinklų modernizaciją.

„Remdamiesi kompleksinės renovacijos principais, skatiname visapusišką daugiabučių kvartalų ir kitų miesto erdvių atnaujinimą, kurio dalis yra ir šilumos trasų, vandentiekio ir nuotekų sistemų bei gatvių apšvietimo elektros tinklų atnaujinimas. Dėmesys inžinerinių tinklų modernizacijai padeda kurti ne tik tvaresnį miestą, bet ir labai tiesiogiai prisideda prie geresnės gyvenimo kokybės – ypač mažesnių išlaidų šildymui“, – sako J. Pikčiūnienė.

Ryškūs socialiniai pokyčiai

J. Pikčiūnienės teigimu, atnaujinti daugiabučių kvartalai sulaukia didesnio būsto ieškančių žmonių susidomėjimo: „Vienas iš daugiabučių modernizacijos privalumų – išaugusi butų vertė, o kuomet kartu su daugiabučiu kompleksiškai sutvarkoma ir gyvenamoji namo aplinka, būsto patrauklumas padidėja dar labiau. Pastebėjome, kad renovuotuose namuose butai yra perkami dažniau nei nerenovuotuose, tačiau, įvertinus atnaujinto būsto privalumus, tokia tendencija atrodo natūrali.“

Taip pat pašnekovė atkreipia dėmesį į teigiamus socialinius pokyčius atnaujintuose daugiabučių kvartaluose – bendruomenės daugiau laiko praleidžia drauge, mažėja socialinė atskirtis.

„Kvartalinės renovacijos metu atnaujinami keli ar net keliolika namų paliečia ir svarbius socialinius, emocinius aspektus. Visų pirma, patiems žmonėms daug maloniau, kai matydami renovacijos teikiamus privalumus, jie ir patys dalyvauja programoje – nebereikia pavydžiai žiūrėti į atsinaujinančius kaimyninius namus. Kitas itin svarbus aspektas – mažėjanti socialinė atskirtis. Atnaujinti daugiabučių kvartalai tampa labiau pritaikyti visoms socialinėms grupėms, ypač – vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat auga namo bendruomeniškumas, tarpusavio pagalba“, – pasakoja J. Pikčiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius