-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas „Už darnią plėtrą“: lietuviškas Silicio slėnis, įsikūręs buvusioje ligoninėje

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija rengia konkursą „Už darnią plėtrą“, kurio informacinis partneris yra 15min. Vienas konkurso dalyvių – startuolių erdvė „Vilnius Tech Park“. Ilgą laiką buvusi uždara miesto teritorija praėjusių metų pabaigoje pagaliau atgijo ir po stogu priglaudė lietuviškos Silicio slėnio svajonės siekiančias įmones. Projektas pretenduoja į geriausios metų konversijos ir visuomeninio projekto titulus.
„Vilnius Tech Park“ atidarymas
„Vilnius Tech Park“ atidarymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
VIDEO: Pasivaikščiojimas po startuolių erdvę „Vilnius Tech Park“

15min skaitytojams kiekvieną savaitę pateiksime konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus, o lapkričio mėnesį galėsite balsuoti ir išrinkti geriausią NT projektą.

Dabartinėje „Vilnius Tech park“ teritorijoje, Antakalnyje, anksčiau buvo greta stovinčių Sapiegų rūmų parkas. Pastatai jame pradėjo kilti tik XIX amžiaus pradžioje, kai rūmai buvo parduoti carui. Pastarasis nusprendė teritorijoje įkurti karo ligoninę, vėliau gydymo paskirtį pastatai išlaikė iki 2015 metų.

VIDEO: Iššūkis architektams: kaip Sapiegos ligoninė virto kūrybiška startuolių erdve?

Tuomet čia pradėtas kurti kūrybinių industrijų uostas, kuriame vietos atsiras technologijoms, menui ir poilsiui.

„Pritaikant esamus pastatus naujai funkcijai buvo „išvalytos“ erdvės, atvertos senos medinės lubos, dalis senų plytų mūro sienų, išsaugant vertingus elementus – senas keramines grindines plyteles, krosnis, senas įsprūdines duris. Naujas priestatas papildo XIX a. architektūros kompleksą, išsaugodamas ir papildydamas vieno aukšto pastatų su kiemais struktūrą. Esami kiemai sutvarkyti, kiemų galuose įrengtos terasos biurų darbuotojams, o didžiąja terasa greta konferencijų centro gali naudotis visi miesto svečiai“ – sakė „Vilnius Tech Park“ vykdančioji direktorė Ieva Dirvonskaitė.

Komplekse įrengti ne tik biurai, bet ir konferencijų salės, kavinės, dirbtuvės.

Iš viso projekte numatytos tik 58 automobilių stovėjimo vietos siekiant paskatinti parke dirbančius žmones ir lankytojus naudotis visuomeniniu transportu, dviračiais, automobilių dalijimosi paslaugomis.

Vilniaus miesto savivaldybė planuoja artimiausiais metais atkurti Sapiegų barokinį parką.

Apie 8,5 tūkst. kv. m ploto pastatuose įrengta daugiau nei 700 darbo vietų ir čia veikia per 60 įmonių. Šiuo metu išnuomotos visos patalpos, o investicijos į „Vilnius Tech Park“ sieks daugiau nei 7 mln. eurų. Vidutinė patalpų nuomos kaina yra 9,5 euro (be PVM) už vieną kv. metrą.​

„Vilnius Tech Park“ pagrindinis tikslas – burti informacinių ir ryšių technologijų verslo bendruomenę Lietuvoje, padėti organizacijoms bendradarbiauti ir augti kartu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Todėl komandos pastangos skiriamos nuolatinei komunikacijai su bendruomene, renginių organizavimui, partnerysčių galimybių paieškai ir bendruomenės konsultacijoms“, – pasakojo I.Dirvonskaitė.

Komplekso erdvėse veikia technologijų startuoliai, inovatyvios įmonės ir laisvai samdomi specialistai. Tarp parko narių yra „Deeper“, „Google“, „CGTrader“, „Kilo.lt“, „Planner5D“, „Devs.lt“, „vitalityDNA“, „Oberlo“. Parke taip pat veikia rizikos kapitalo fondai, startuolių akceleratoriai, programavimo akademija „CodeAcademy“, čia pat yra erdvės renginiams, bistro, baras ir „TELIA HUB“ bendradarbystės erdvė.

Projektą konkursui teikia VšĮ „Vilniaus technologijų ir meno centras“. Projektuotojai – bendrovės „Senojo miesto architektai“ ir „A2SM“. Generalinis rangovas – „Baltic Engineers“.

LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas
LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija kartu su Darnios plėtros akademija rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“, kuris atviras visiems nekilnojamojo turto plėtotojams. Pagrindiniai konkurso tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti dėmesį ir pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Projektai vertinami pagal tai, kiek jų koncepcija atitinka darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslus, architektūros, urbanistinę ir statybos kokybę ir pagarbą gamtos bei kultūros paveldui. Taip pat įvertinami energiniai pastatų sprendiniai, projekto atitikimas NT poreikiams ir ekonominis naudingumas bei kiti kriterijai.

Komisijos nariai – Lietuvos architektų sąjungos, Lietuvos statybininkų asociacijos, bankų, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Aplinkos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos ir žiniasklaidos atstovai.

15min yra šio konkurso informacinis partneris, todėl skaitytojams pristatysime konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus. Po to galėsite balsuoti ir išrinkti geriausią NT projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius