Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas „Už darnią plėtrą“: Pavilnių regioniniame parke – aplinką tausojantis vaikų ugdymo centras

Nuo gamtos atitolusi jaunoji karta įkvėpė idėją integruoti vaikų ugdymo centrą Augalų centre, sostinės Pavilnių regioniniame parke. Šiandien šis centras pretenduoja tapti geriausiu visuomeninio kategorijos projektu konkurse „Už darnią plėtrą“. Nekilnojamojo turto bendrovių grupės „Inreal“ išplėtotas projektas pateiktas konkurso vertinimui.
Vaikų ugdymo centras sostinėje
Vaikų ugdymo centras sostinėje

„Inreal“ grupė šių metų I ketvirtyje užbaigė administracinio pastato A.Kojelavičiaus gatvėje, Vilniuje, rekonstrukciją. A+ energinės klasės 1420 kv. m rekonstruotas pastatas stovi daugiau nei 7 ha užimančio Augalų centro „Multiflora“ (Lauko gėlininkystės bandymų stoties) teritorijoje, Pavilnių regioniniame parke. Jame įsikūrė vaikų ugdymo centras – menų studija „Diemedis“.

Greta pastatų įrengta 27 vietų antžeminė automobilių stovėjimo aikštelė, o į projektą investuota 1,9 mln. eurų.

„Idėja integruoti vaikų ugdymo įstaigą į Augalų centrą gimė pokalbiuose apie jaunąją kartą, tolstančią nuo gamtos. Šis sumanymas organiškai įsiliejo į „Inreal“ grupės plėtros strategiją – kurti ypatingus projektus išskirtinėse vietose, šiuo atveju – Pavilnio regioniniame parke“, – pasakojo „Inreal“ grupės vadovas Gediminas Pruskus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaikų ugdymo centro Pavilnyje projekto pristatymas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaikų ugdymo centro Pavilnyje projekto pristatymas

Vaikams iki 10 metų prie gamtos prisiliesti padės ir ugdymo įstaigos lokacija, mat vieta įeina į Pavilnių regioninį parką, šalia Ancučių ir Pūčkorių kraštovaizdžio draustinių. Anot G.Pruskaus, siekiant kuo geriau integruoti projektą į aplinką buvo pasirinkta „sodybos“ rekonstrukcijos vizija.

„Vieno aukšto kresni ir pailgi tūriai su dvišlaičiais stogais yra priderinti prie reljefo ir sujungti taip, kad sudarytų vidines erdves-kiemelius, būdingus etninėms sodyboms. Pastato skliautų puošyba atskleidžia detalių grožį ir santykio tarp mažo ir didelio pusiausvyrą“, – tikino jis.

Vaikų ugdymo centras sostinėje
Vaikų ugdymo centras sostinėje

Pastate įrengtas geoterminis grindų šildymas ir vėsinimas (priklausomai nuo metų laiko) bei aukšto efektyvumo rekuperacinė vėdinimo sistema. Taip pat rūbinėje įrengtos šildomos sienos efektyviam drabužių džiovinimui bei aplinką tausojantys nuotekų valymo įrenginiai. Teigiama, kad pastato įrengimui buvo naudojamos tik kokybiškos, ekologiškos, natūralios medžiagos, užtikrinančios aukščiausius aplinkosaugos reikalavimus.

„Idėja teritorijoje išplėtoti vaikų ugdymo centrą buvo priimta labai teigiamai, sulaukėme didelio palaikymo iš atsakingų valstybinių institucijų. Žinoma, verslui visada norisi, kad projekto derinimo procesai vyktų greičiau. Kita vertus, projektas išplėtotas – rezultatas pasiektas, ir esame dėkingi visiems, kurie prie to prisidėjo“, – apie projekto eigą pasakojo G.Pruskus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaikų ugdymo centro Pavilnyje projekto pristatymas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaikų ugdymo centro Pavilnyje projekto pristatymas

Nuo 2019 rugsėjo Vaikų ugdymo centrą – menų studiją „Diemedis“ lanko virš 180 mažųjų auklėtinių ir 1–5 klasių moksleivių.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) kartu su Darnios plėtros akademija skelbia dvyliktą geriausio NT projekto konkursą „Už darnią plėtrą“. Dešimties narių komisija renka geriausią gyvenamąjį, komercinį, visuomeninį ir konversijos (teritorijos pertvarkymo) projektus. 15min skaitytojai bus kviečiami balsuoti už savo favoritus bei išsirinkti Tautos geriausią projektą.

Plačiau apie konkursą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius