-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas „Už darnią plėtrą“: šalia aerodromo iškilę namai aviacijos ir technologijų entuziastams

Konkurse „Už darnią plėtrą“ dalyvauja nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ įgyvendintas projektas „Aeronamai“. Tai – aviacijos ir technologijų entuziastams skirti namai, statomi šalia vieno seniausių Europoje S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo Kaune.
Šalia S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo esantys „Aeronamai“
Šalia S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo esantys „Aeronamai“

Projektas pretenduoja tapti geriausiu metų gyvenamuoju projektu.

Iš viso greta aerodromo Liepų gatvėje šią vasarą baigti statyti keturi, 2–3 aukštų sublokuoti namai, kurių bendras plotas siekia 455 kv. m, o vieno namo plotas svyruoja nuo 90 iki 150 kv. metrų.

„Projektas skirtas labai specifinei žmonių grupei – aviacijos entuziastams, kurie turi savo lėktuvus: šalia „Aeronamų“ bus ultra-lengviems orlaiviams skirtas angaras, pakilimo bei nusileidimo takas. Projekte pristatomos technologinės ir socialinės inovacijos yra orientuotos į ateities tendencijų formavimą ir edukaciją apie jas“, – pasakojo „Citus“ vadovas Mindaugas Vanagas.

„Aeronamai“ Kaune
„Aeronamai“ Kaune

Jo teigimu, pasaulyje pastebima tendencija, kad žmonės dažniau keičia būstus, todėl renkasi juos pagal gyvenimo tarpsnio padiktuotus poreikius ir ima orientuotis į nišinius, o ne masinius produktus.

„Taip gimė „Aeronamų“ idėja“, – pasakoja projekto sumanytojas M.Vanagas, kuris pats laisvalaikiu skraido ultra-lengvuoju orlaiviu S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome.

Tai nėra komercinis projektas, aiškina bendrovė, o labiau inovacijų laboratorija ateities „Citus“ projektams. Trijuose iš keturių būstų įsikurs pilotavimo entuziastai ir jie yra, iš dalies, projekto bendraautoriai.

Ketvirtame būste bus įrengta demonstracinė erdvė – ji bus naudojama edukaciniais tikslais. Planuojama organizuoti atvirų durų dienas ir mokymus, kurių metų bus pasakojama apie projekte įgyvendintus sprendimus ir įdiegtas inovacijas.

Bendrovės „Citus Construction“ nuotr. /„Aeronamų“ stogas su „Solet“ saulės elementų jėgaine
Bendrovės „Citus Construction“ nuotr. /„Aeronamų“ stogas su „Solet“ saulės elementų jėgaine

Netrukus „Aeronamai“ gaus Vokietijos „Passivhaus“ instituto bei aukščiausios A++ energinio efektyvumo klasės sertifikatus. Namuose įrengta geoterminė sistema, ant stogų – saulės kolektoriai, o dėl šių sprendimų namams kasdienėms reikmėms turėtų pakakti savos energijos.

Prie „Citus“ inicijuoto projekto prisijungė ir jo partnerėmis tapo įmonės „Paroc“, „Roda Architects“, „Solet Technics“, „Danfoss“, „iHouse“, „Langų gama“, „Bauroc“, „Velux Lietuva“, „EEplius“ ir kitos.

Projektą konkursui teikia bendrovė „Citus“. Projektuotojas – įmonė „Roda architects“, architektas – Rytis Kaminskas.

Daugiabučiai pradėti statyti 2016 metų rugpjūtį, o demonstracinę erdvę planuojama įrengti iki šių metų pabaigos.

Bendros investicijos į projektą siekia 1 mln. eurų be PVM.

„Citus“ nuotr./Kyla „Aeronamai“: pastatas, ketinantis tapti energiškai efektyviausiu Lietuvoje
„Citus“ nuotr./Kyla „Aeronamai“: pastatas, ketinantis tapti energiškai efektyviausiu Lietuvoje

Plėtra – tik darni!

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija kartu su Darnios plėtros akademija 11-ąjį kartą rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“, kuris atviras visiems nekilnojamojo turto plėtotojams. Tai vienintelis nekomercinis visiems atviras nekilnojamojo turto plėtotojų konkursas Lietuvoje.

Pagrindiniai konkurso tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti dėmesį ir pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Svarbiausias vertinimo kriterijus – objekto pritaikymas darnios plėtros principams. Atskirai vertinami urbanistiniai sprendimai, padedantys pastatui ar jų kompleksui įsilieti į aplinką, prisidėti prie miestiečio komforto didinimo, intuityvaus judėjimo mieste. Konkurse pagrindiniu prizu gali būti apdovanoti tik bent vieną žiemą išgyvenę pastatai, tai daroma siekiant įvertinti realias energines pastato sąnaudas ir įvairių technologinių sprendimų efektyvumą. Taip pat vertinamas projekto ekonominis efektyvumas.

LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas
LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas

Iki šiol išdalinta 41 ekspertų įvertinimą žyminti statulėlė. Jos buvo suteikiamos geriausio gyvenamojo namo, geriausios konversijos, geriausio visuomeninio projekto, biurų pastato, taip pat ateities projekto ir kitose kategorijose. Šiemet konkurse laukiama per 20 dalyvių.

Šiais metais dalyvių vertinimo komisijoje yra architektai Tauras Paulauskas ir Linas Naujokaitis, Statybininkų asociacijos atstovas Alvydas Kvedaravičius, Vilniaus miesto mero patarėja architektė Dalia Bardauskienė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius Vytautas Martinaitis, Aplinkos ministerijos Statybų ir teritorijų planavimo departamento direktorius Marius Narmontas, „Swedbank“ NT klientų skyriaus vadovas Martynas Trimonis bei žiniasklaidos atstovai – naujienų agentūros BNS Plius redaktorė Evelina Povilaitytė ir žurnalo IQ priedo „Statyk PRO“ redaktorius Darius Babickas.

15min yra šio konkurso informacinis partneris, todėl skaitytojams pristatysime konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus. Portalo skaitytojai taip pat turės galimybę prisidėti prie geriausiųjų rinkimų bei rinks savo favoritą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius