Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rygoje atidaryta „Ikea“ parduotuvė: panaši į vilniškę, bet yra ir esminių skirtumų

Ketvirtadienį Švedijos baldų mažmeninės prekybos įmonė „Ikea“ atidarė parduotuvę Latvijoje, Rygoje, kuri yra antroji Baltijos šalyse. Parduotuvė yra panaši į prieš penkerius metus atidarytą Vilniuje, tačiau atsižvelgta į latvių skonį, todėl skirtumų yra, o ir pasirinkimas šiek tiek mažesnis. 15min apsilankė ką tik atidarytoje parduotuvėje ir surado ne vieną skirtumą.
Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė
Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 3 Ryga IKEA Parduotuvė

Panašiai kaip ir Vilniuje, „Ikea“ parduotuvė Rygoje sulaukė didelio lankytojų dėmesio – likus valandai iki atidarymo jau nusidriekė ilga eilė. Parduotuvės atidaryme apsilankiusi 15min žurnalistė įvertino, kuo skiriasi Rygos „Ikea“ nuo prieš penkerius metus atidarytos Vilniuje.

Atėjo apsižiūrėti ir įvertinti konkurentus

Eilės pradžioje stovėjusi moteris 15min sakė, kad į atidarymą atėjo apie 9 valandą ryto.

„Gyvename netoliese ir norėjome būti pirmi. Atvykome prieš devynias, nes visada, kai būna tokie renginiai, ateina daug žmonių, o dar reikia į darbą spėti. Nesu buvusi lietuviškoje parduotuvėje, bet mano pažįstami buvo ir pirko nemažai prekių namams, todėl žinome, ką jie parduoda. Tačiau aš manau, kad kainos čia bus didesnės nei Lietuvoje. Latvijoje viskas yra brangiau, taip jau yra“, – 15min pasakojo moteris.

VIDEO: Rygoje atidaryta antroji Baltijos šalyse „Ikea“ parduotuvė

Kiti eilėje stovėję žmonės tikino atvykę tik apsižvalgyti, nes patys irgi prekiauja baldais.

„Mes, kaip ir jūs, atvykome pasižvalgyti, įvertinti konkurentą“, – paaiškino vienas eilėje lūkuriavęs vyras.

Atvėrus duris pirkėjai puolė apžiūrinėti prekes, eilė nusidriekė ir kavinėje.

Parduotuvė didesnė, bet prekių mažiau

Rygos „Ikea“ parduotuvė yra didžiausia Baltijos šalyse – jos dydis siekia 34,5 tūkst. kv. metrų. Vilniaus parduotuvė mažesnė – 30 tūkst. kv. metrų, o Estijoje apskritai nėra šio tinklo parduotuvių.

Į naująją „Ikea“ Rygoje, kurią iš centro galima pasiekti vos per 15 minučių, bendrovė investavo daugiau nei 50 mln. eurų.

Parduotuvės suplanavimas nesiskiria nuo analogo Vilniuje – pirkėjas kelionę pradeda ekspozicijų salėje antrame aukšte. Po ekspozicijų erdvės yra prekybos salė, savitarnos zona. Parduotuvėje taip pat yra papildomų paslaugų zonos, kuriose galima užsisakyti prekių parvežimą į namus arba jas sugrąžinti, užsisakyti pirkimo išsimokėtinai paslaugas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė

Rygos „Ikea“ parduotuvėje taip pat įrengta 450 vietų kavinė, kurioje parduodami dešrainiai ir ledai po 30 centų, bei švediškų maisto prekių parduotuvė.

Nors Vilniaus parduotuvė mažesnė, pasirinkimas Lietuvoje – didesnis. Mūsų šalies sostinėje esančioje parduotuvėje asortimentas siekia 9 tūkst., o Rygoje pirkėjai ras daugiau nei 8 tūkst. baldų ir prekių namams.

Rygos „Ikea“ parduotuvėje dirba apie 200 darbuotojų, o visoje Lietuvoje apie 400, nes veikia „Ikea“ prekių atsiėmimo ir užsakymo terminalai Kaune bei Klaipėdoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė

Atsižvelgė į latvių skonį

Visos „Ikea“ parduotuvės yra pritaikytos tai šaliai, kurioje ji yra, ekskursijos metu sakė bendrovės mažmeninės prekybos Baltijos šalims vadovo pavaduotojas Marius Martinaitis. Ne išimtis ir ši nauja parduotuvė Rygoje. Prieš atidarydama ją bendrovė atliko daugiau nei 30 tyrimų, kurių tikslas buvo suprasti Latvijos gyventojų poreikius bei atitinkamai pateikti sprendimus. Parduotuvės ekspozicijos buvo įrengiamos remiantis šių tyrimų išvadomis.

Parduotuvėje yra įrengtos trijų būstų – 25, 35 ir 55 kv. m ploto – ekspozicijos. Latvių skonis šiek tiek skiriasi nuo lietuvių – jie mėgsta ryškesnes spalvas, todėl ekspozicijų sienos spalvingesnės, daugiau kilimų.

„Visos parduotuvės yra skirtingos ir pritaikytos šaliai. Pavyzdžiui, pastebėjome, kad Latvijoje yra didžiulis sofų-lovų poreikis, ko nėra kitose šalyse. Rygoje žmonės turi bent vieną balkoną, todėl ir ekspozicijų salėje yra 8 balkonai. Kaip ir Vilniuje, Rygoje yra biuro baldų zona, čia siūlomi sprendimai verslui“, – vedžiodamas po parduotuvę kalbėjo M.Martinaitis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė

Be to, latvių virtuvės yra kiek mažesnės nei lietuvių – tipinė latvio virtuvė yra maždaug 6–8 kv. metrų. Pigiausia kainuoja 89 eurus.

„Azijos rinkose tai yra populiariausia prekė. Jie neturi kultūros gaminti, dažniausiai valgo kavinėse, be to, jų butų plotai yra mažesni. Už 89 eurus galima nusipirkti virtuvės karkasą, be kaitlentės ir kriauklės“, – kalbėjo M.Martinaitis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Martinaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Martinaitis

Be to, Rygos parduotuvė didesnė, o prekių mažiau, čia jaučiasi didesnis erdvės pojūtis. Tačiau kainos čia tokios pat, kaip ir Lietuvoje. Šiemet, švęsdami 75 metų gimtadienį, „Ikea“ pristatė istorinę kolekciją. Jos pasididžiavimas – krėslas tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje kainuoja 189 eurus.

Ketina atidaryti parduotuvę ir Estijoje

„Ikea“ franšizę Latvijoje ir Lietuvoje valdo „Paul Mason Properties“. Jos valdybos narys Hanspeteris Zurcheris žurnalistams Latvijoje teigė manantis, kad ši parduotuvė sulauks nemažai lankytojų iš Estijos ir Baltarusijos, taip pat smalsuolių iš Lietuvos.

„Manau, kad lietuviai atvyks palyginti, aš tą patį daryčiau. Tačiau kainos, prekės yra panašios, tik pastatas kitoks“, – kalbėjo jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Hanspeteris Zurcheris
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Hanspeteris Zurcheris

Tiesa, H.Zurcherio teigimu, Vilniaus parduotuvės pardavimai iš pradžių gali kristi, nes daug estų ir latvių atvykdavo apsipirkti į Lietuvą.

„Tiksliai nežinome kaip, bet tikrai paveiks Vilnių. Iš patirties žinome, kad pačioje pradžioje gali būti kritimų, tačiau vėliau viskas turėtų susitvarkyti, nes žmonės išsirinks, kuri jiems labiau patinka“, – aiškino jis.

Anot įmonės valdybos nario, netolimoje ateityje Estijoje turėtų atsidaryti trečia parduotuvė, tačiau detalių jis neatskleidė.

„Norime plėstis ir ta linkme labai daug dirbame. Kai tik žinosime konkrečias datas, kada tai bus, jas paskelbsime. Šiuo metu sudarinėjame sutartis, netolimoje ateityje Estijoje turėtume atidaryti parduotuvę“, – sakė H.Zurcheris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius