Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Kelių policijos pastatas bus įamžintas naujame 40 mln. eurų vertės „Lidl“ biurų parke

Kovo pabaigoje nugriautą buvusį Kelių policijos pastatą sostinės Giraitės gatvėje pakeis modernus Vokietijos kapitalo mažmeninės prekybos tinklo valdytojos „Lidl Lietuva“ biurų parkas. Bendrovės užsakymu architektų pateiktuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad naujasis pastatas tęs architektų K.Pempės ir G.Ramunio pastato mintį ir atradimus. Anksčiau teigta, kad investicijos į projektą turėtų siekti 40 mln. eurų.
„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje
„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje / „DO architects“ vizualizacija

Architektų biuro „DO architects“ parengtuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad 21,9 tūkst. kv. m ploto sklype projektuojami trys 7–8 aukštų, 24,2 tūkst. kv. m ploto administracinės paskirties pastatai.

Naujasis biurų parkas kurtas tęsiant buvusio Kelių policijos pastato mintį ir architektų Kęstučio Pempės bei Gyčio Ramunio atradimus.

„Tradicinis biurų parkas sugrupuojamas į vientisą monumentalų perimetrą, išryškinant vyraujančią horizontalią užstatymo liniją. Nuo šlaito prasidedanti, upės link vedanti trijų tūrių kompozicija tampa nuosaikiu orientyru palei Tūkstantmečio gatvę, o upės slėnio linijos transformuojasi į apželdintą daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę. Buvusio pastato kontūras įspaudžiamas naujame pastatų masyve, jo tūris tampa erdve“, – rašoma dokumentuose.

„DO architects“ vizualizacija/„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje
„DO architects“ vizualizacija/„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje

Anksčiau „Lidl Lietuva“ skelbė, kad biurų pastatų parką planuojama plėtoti 3 etapais. Pirmajame nuo upės pastate įsikurs „Lidl“ būstinė, kiti du bus nuomojami.

Planuoja įrengti giraitę

Prie biurų komplekso iš rytinės pusės projektuojama 5 lygių antžeminė, apželdinta ir į sklypo šlaitą įkasta apie 800 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Vėliau numatoma įrengti iki 200 vietų automobilių stovėjimo aikštelę po pastatais.

„Pastatus ir antžeminę stovėjimo aikštelę jungia dengta galerija – sausa, šviesi erdvė patekimui į visus tris pastatus. Galerija taip pat įprasmina įspaudą su turiniu – palei ją planuojamos parduotuvėlės, smulkūs biurai ir pusryčių barai. Įspaudas turėtų būti šviesiausia ir gyviausia pastato dalis naktį“, – rašoma architektų parengtuose projektiniuose pasiūlymuose.

„DO architects“ vizualizacija/„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje
„DO architects“ vizualizacija/„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje

Iš gatvės nematomoje sklypo pietinėje dalyje architektai siūlo įrengti žaliąją erdvę – giraitę. Čia būtų įrengti 1–2 aukštų, iki 500 kv. m ploto komercinės paskirties paviljonai. Naktį parkas šviestų, taip pat čia galėtų veikti restoranas su terasa, skirtas vilniečiams.

Neries pakrantėje projektuojama vieša terasa poilsiui.

Pati mažmenininkė projekto žiniasklaidai nekomentuoja.

„Tikimės, jog geranoriškai suprasite mūsų nuostatą dėl konkurencinių sumetimų nekomentuoti klausimų, susijusių su įmonės strategija, plėtra bei investicijomis. Tačiau norėtumėme akcentuoti, jog, rengdami naują biurų kompleksą, dėsime visas pastangas, kad darbuotojai turėtų geriausias darbo sąlygas ir malonią atmosferą“, – 15min raštu atsakė prekybos tinklo Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė Agnė Dalia Gaižauskienė

„DO architects“ vizualizacija/„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje
„DO architects“ vizualizacija/„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje

Pastatas nugriautas po beveik metus trukusių ginčų

Buvęs Kelių policijos pastatas Vilniuje nugriautas kovo pabaigoje. Prieš tai „Lidl Lietuva“ su Vilniaus valdžia taikiai susitarė dėl šio pastato griovimo.

Pagal taikos sutartį, savivaldybė leido pastatą nugriauti, o „Lidl Lietuva“ pastatys naują biurų pastatų kompleksą ir nereikalaus atlyginti žalos.

Buvo sutarta, kad Vilniaus miesto savivaldybė išduos leidimą pastato griovimo darbams, o Kultūros paveldo departamentas – nutrauks buvusio Kelių policijos pastato registravimo Kultūros vertybių registre procedūrą ir jos nebeatnaujins.

„Lidl Lietuva“ teismo prašė panaikinti Vilniaus valdžios pernai balandį priimtą sprendimą neleisti įmonei nugriauti Giraitės gatvėje esantį buvusį Kelių policijos pastatą ir panaikinti Kultūros departamento raštą. Įmonės teigimu, įsigijusi žemės sklypą ir statinius, ji turėjo pagrįstų lūkesčių statyti naują pastatą ir plėtoti naują veiklą be jokių dėl nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos kylančių apribojimų.

Pastatą „Lidl Lietuva“ iš Turto banko už 2,46 mln. eurų įsigijo praėjusių metų rudenį.

„DO architects“ vizualizacija/„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje
„DO architects“ vizualizacija/„Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje

„Lidl Lietuva“ preliminariai skaičiuoja, kad į biurų parką bus investuota 40 mln. eurų. Pernai gruodį skelbta, kad „Lidl Lietuvos“ biurų parko architektūros konkurse, kuriame buvo pateikta 14 pasiūlymų, laimėjo architektų biuro „DO architects“ projektas.

Visuomenėje kilus ginčams dėl buvusio Kelių policijos pastato išliekamosios vertės ir Kultūros paveldo departamentui pasiūlius pastato vertingąsias savybes nustatyti per architektūros konkursą, jį „Lidl Lietuva“ kartu su Lietuvos architektų sąjunga paskelbė pernai spalį.

Lietuvos architektų sąjungos teigimu, 2,2 ha teritorijoje esantis nenaudojamas buvęs Vilniaus Kelių policijos pastatas yra priskiriamas prie geriausių architektų Gyčio Ramunio ir Kęstučio Pempės darbų.

Šiuo metu tinklui Lietuvoje priklauso 30 parduotuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius