Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos regionų pasaulį keičianti iniciatyva

Kaip mes galime judėti link išmaniojo miesto čia ir dabar, nors ir nedideliais žingsneliais, lapkričio 29 d. LR Seime per žurnalo „Structum“ organizuojamo projekto pristatymą dalijosi projekto „Išmanusis miestas VI“ dalyviai, partneriai ir savivaldybės.
Projekto „Išmanusis miestas VI“ pristatymas
Projekto „Išmanusis miestas VI“ pristatymas / Karolio Kiniulio nuotr.

Projekto „Išmanusis miestas“ sumanytojos Ignės Dutovos manymu, išmanusis miestas – žmogui tarnaujantis miestas: „Jo gyventojui turi būti patogu ir paprasta.“ Miestai auga, keičiasi jų veidas ir jų poreikiai, todėl lyg jų išmanusis veidrodis keičiasi ir jau šeštą kartą startuojantis žurnalo „Structum“ projektas. Šiais metais prie „Išmaniojo miesto“ jungiasi ne tik savivaldybės dalyvės, partneriai, ministerijos, aukštųjų mokyklų komandos, bet ir architektūros, urbanistikos bei kraštovaizdžio profesionalai. Šiais metais profesionalų ir studentų iš KTU, VGTU, KU, VTDK, VDU, VDA komandos varžysis išmaniai kurdamos Klaipėdos, Biržų, Šilutės, Utenos, Mažeikių, Joniškio ir Jonavos rajonų savivaldybėse. Jiems į pagalbą ateis ir savo žiniomis, patirtimi pasidalys „Išmanusis miestas VI“ partneriai: „COWI Lietuva“, SFS, „YIT Lietuva“, „Mida LT“ („Technonicol“), „Eternit Baltic“, STS („Scenos techninis servisas“), „Velux Lietuva“, „IMI Hydronic Engineering“, JUNG, „Baltic Master“, „Betono mozaika“, SKV („Specializuota komplektavimo valdyba“), „Schneider Electric Lietuva“, NIT, „Ronesa“, „Isort“, „Schomburg Baltic“, „Barema Rytai“, „Hexing Electrical“, „Hydro Building Systemd Lithuania“, „Renson“. Didžioji dalis projekto partnerių dalyvauja projekte jau ne pirmus metus ir šiemet pristatydami savo produktus bei paslaugas linkėjo projekto dalyviams ir toliau išlikti kūrybingiems ir energingiems.

Karolio Kiniulio nuotr. /Projekto „Išmanusis miestas VI“ pristatymas
Karolio Kiniulio nuotr. /Projekto „Išmanusis miestas VI“ pristatymas

Per šešerius metus projektas pelnė nemažą pripažinimą kaip socialinė iniciatyva bei mokslo ir verslo sintezę skatinantis reiškinys. Projektui padėką išreiškia Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, kuris pasidžiaugė „Išmaniojo miesto“ sėkme ir pabrėžė kiekvieno dalyvio indėlio svarbą: „Varžydamiesi tarpusavyje, projekto dalyviai turi galimybę iškelti taip reikalingų naujų idėjų, kurios prisidėtų gerinant gyvenimo kokybę Lietuvos miestuose ir miesteliuose, skatinant bendruomeniškumą ir sprendžiant socialines problemas. Svarbiausia, kad jauni žmonės yra skatinami ne tik pristatyti savo vizijas, bet ir pateikti jų įgyvendinimo sprendimus.“

Karolio Kiniulio nuotr. /Projekto „Išmanusis miestas VI“ pristatymas
Karolio Kiniulio nuotr. /Projekto „Išmanusis miestas VI“ pristatymas

Projekto idėjos palaikytojas Seimo narys Antanas Baura pabrėžė, kad projekto dalyviai kuria tokią Lietuvą, kurioje patys nori gyventi, ir paminėjo Anykščių pavyzdį. Anykščių savivaldybė dalyvavo praėjusių metų projekte ir Klaipėdos universiteto komandos idėja šiam kraštui neliko nepastebėta – ji gavo „Verslo žiburio“ apdovanojimą ir galimybę ateityje pamatyti, kaip jų sumanymas Anykščiams virsta kūnu.

Vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius, sveikindamas su „Išmaniojo miesto VI“ startu, teigė, kad mato daug šios iniciatyvos pridėtinės vertės: „Regionuose tokių iniciatyvų ir gerų idėjų tikrai reikia. Ir galimybių jas įgyvendinti dažnai yra daug daugiau nei didžiuosiuose miestuose. Jūs keičiate pasaulį ir niekaip kitaip apie tai negalvokite. Per viešąsias erdves jūsų poveikis mums, kaip bendruomenei ir kaip visuomenei, yra milžiniškas. Nes viešosios erdvės gali bendruomenę skatinti bendrauti, burtis, gali skatinti vienybę, kurti per architektūrinius objektus pasididžiavimą ir identiteto jausmą.“ T. Tamulevičius ragino drąsiai siūlyti idėjas, kurios gali ne tik patenkinti konkrečių savivaldybių architektūrinius poreikius, bet ir spręsti socialines problemas. Ne paslaptis, kad tinkamai suplanuotos viešosios erdvės tikrai prisideda prie vietinių socialinių problemų sprendimo.

UAB „Miesto plėtra“ vyriausiasis architektas Artūras Blotnys pabrėžė, kad projektas ryškiai atspindi mūsų amžiaus – miestų amžiaus – tendencijas. Kaip vieną iš išmaniojo miesto projektų jis išsamiai pristatė planuojamų LMTA rūmų projektą, kuris jau juda visu tempu, ir netrukus bus pradėti statybos darbai.

Savivaldybės savo ruožtu pristatė savo investicinius projektus ir lūkesčius, susijusius su atnaujinamomis teritorijomis. Joniškio rajono savivaldybės meras Vitalijus Gailius pakvietė visus susirinkusiuosius aplankyti Lietuvos šiaurės širdį. V. Gailius taip pat pabrėžė, kad miestas turi savo ateities viziją, ir jis nė trupučio neabejoja, kad „Išmanusis miestas“ padės tą viziją įgyvendinti: „Viena iš mūsų pasiūlytų zonų – Joniškio poilsio zona „Sidabra“. Mūsų tikslas – šios teritorijos įveiklinimas ir kompleksiniai sprendimai, kurie teritoriją padarytų dar patrauklesnę.“

Karolio Kiniulio nuotr. /Projekto „Išmanusis miestas VI“ pristatymas
Karolio Kiniulio nuotr. /Projekto „Išmanusis miestas VI“ pristatymas

Biržų rajono savivaldybės meras Vytas Jareckas pristatė keturias teritorijas, kurios yra reikalingos biržiečiams ir rajono svečiams, bet nėra naudojamos ir pritaikytos lankyti: „Norėtume, kad jūs kitomis akimis pasižiūrėję pateiktumėte sprendinius.“

Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas vaizdo klipe prisipažino, kad Utena siekia būti laimės miestu ir iš projekto tikisi vienbučių bei dvibučių gyvenamųjų namų projektų ir automobilių stovėjimo aikštelių infrastruktūros sprendinių.

Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis pasidžiaugė, kad stebi šį įdomų projektą jau penktus metus: „Jauniesiems studentams linkiu sėkmės įtikinti mus savo idėjomis ir kad šios idėjos pritrauktų privatų verslą, kuris ateitų pas mus ir investuotų.“

Klaipėdos, Mažeikių, Jonavos rajonų savivaldybių atstovai renginyje išsakė ne tik savo lūkesčius, norus, pristatė savivaldybę, bet ir pabrėžė, kad ypač tikisi jauno žmogaus idėjų ir plataus požiūrio į šiandienos regionus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius