-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija: paimant žemę visuomenės poreikiams turi būti apsaugoti teisėti savininkų interesai

Susisiekimo ministerija parengė ir teikia Vyriausybei svarstyti 9 įstatymų projektų paketą, kuriuo siekiama užtikrinti asmenų teisėtų interesų apsaugą valstybei įgyvendinant ypatingos valstybinės svarbos projektus ir sudaryti teisines prielaidas efektyviai bei racionaliai šiuos projektus įgyvendinti. Apie tai skelbiama pranešime žiniasklaidai.
Žalioji zona prie „Litexpo“
Žemės sklypas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Įgyvendindami ypatingos valstybinės svarbos projektus, tokius kaip „Rail Baltica“ ir „Via Baltica“, nuolat susiduriame su žemės ar kito turto paėmimo visuomenės poreikiams būtinybe. Įvertinę savo patirtį įgyvendinant tokius projektus ir kylančias praktines problemas, siekiame teisiniais būdais apsaugoti teisėtus savininkų interesus ir užtikrinti efektyvesnį projektų įgyvendinimo procesą“, – sako susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Pasak ministro, vienas svarbiausių siūlomų įstatymų pakeitimų tikslų – užtikrinti, kad faktiškai asmenų gaunamos kompensacijos už prarastą turtą nebūtų sumažinamos per mokestines prievoles. Siūloma įtvirtinti, kad atlyginimas už visuomenės poreikiams paimamą žemę ar kitą turtą, kai valstybė įgyvendina ypatingos valstybinės svarbos projektus, nebūtų apmokestinamas gyventojų pajamų, pridėtinės vertės ar pelno mokesčiu.

Be to, siūloma, kad žemės savininkui būtų atlyginami nuostoliai, kurie atsiranda, kai po žemės paėmimo apribojama galimybė likusį mažą sklypą panaudoti pagal buvusią paskirtį. Projektų įgyvendinimo patirtis rodo, kad tai aktualu namų valdos sklypų atveju, kai dėl nustatytos apsaugos zonos savininkas negali pasistatyti gyvenamojo namo.

Susisiekimo ministerijos siūlomais įstatymų pakeitimais taip pat siekiama efektyvinti ypatingos valstybinės svarbos projektų įgyvendinimo procesą ir tam tikras procedūras atlikti, kiek įmanoma, lygiagrečiai, tuo pačiu metu. Taip suderinus žemės paėmimo visuomenės poreikiams, projektavimo, inžinerinių geologinių ir geotechninių žemės gelmių bei kitų tyrimų procesus, būtų galima taupyti apie 1,5–2 metus laiko ir greičiau įgyvendinti projektus.

Įstatymų pakeitimais siekiama patobulinti ir asmenų informavimo procesą, numatant elektroninių ryšių priemonių naudojimą. Tai ypatingai aktualu atliekant įvairias procedūras šiuo pandemijos laikotarpiu, kuomet būtina užtikrinti saugos priemonių laikymąsi dėl COVID-19. Taip pat norima išspręsti kitas, mažesnės apimties praktines problemas, nuo kurių taip pat priklauso projektų įgyvendinimo kokybė ir terminai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius