-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja galimybė apleistai legendinei kavinei „Rotonda“: bus naujas nuomos konkursas

Dar šią vasarą tikimasi turėti kavinę Gedimino kalno papėdėje – čia esančią „Rotondą“ žadama prikelti naujam gyvenimui. Ši kavinė apleista stovi jau ne vieną dešimtmetį, bet šeimininkų, kurie ją atnaujintų ir vėl atidarytų lankytojams, kol kas neatsirado. Vilniaus savivaldybė nusiteikusi skelbti dar vieną konkursą ir galbūt jau iki vasaros pabaigos turėti atnaujintą kavinę.
Apleista legendinė kavinė „Rotonda“
Apleista legendinė kavinė „Rotonda“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1954–1956 metais suprojektuota ir pastatyta kavinė-ledainė „Rotonda“ vėl taps nuomos konkurso objektu. Vilniaus savivaldybė nusiteikusi išnuomoti šį statinį, kad dar šiemet šiltojo sezono pabaigoje kavinė galėtų atverti duris.

Sutvarkys savivaldybė

„Darbams „Rotondoje“, kad būtų galima įvesti komunikacijas – vandenį, dujas, sutvarkyti nuotekas, leidimas bus išduotas maždaug po savaitės. Tai atlikti tikimasi per mėnesį ir miestas turės objektą, kuris taps patrauklus nuomininkams, norėsiantiems įrengti kavinę“, – 15min apie kavinę Bernardinų sodo ir Gedimino kalno pašonėje sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Tuomet bus skelbiamas pastato nuomos konkursas. Sąlygas nuomininkui rengia savivaldybės Nekilnojamojo turto skyrius. „Kultūrinė programa, renginių įvairovė, veikla visą dieną turės didžiulės įtakos tam, kas laimės būsimajame nuomos konkurse, – būtent tai sudarys apie 80 proc. vertinimo dalies, kaina – 20 proc.“, – teigė P.Poderskis.

Anot direktoriaus, tikimasi, kad jau vasaros pabaigoje kavinė veiks ir nebus tik šiltojo sezono vieta – įvedus komunikacijas ji galės veikti visus metus.

Nuomininkų būta ne vienas

Šis pastatas jau buvo išnuomotas kelis kartus. Nuo 2004 m. vasario 27 d. iki 2012 m. kovo 1 d. – bendrovei „Gairė“, kurios direktorius Alfonsas Ambrazas dar 2011-ųjų birželį 15min sakė turįs parengęs kavinės projektą, kainavusį apie 150 tūkst. Lt.

2012 m. birželio 12 d. UAB „Gairė“ pardavė visas akcijas UAB „Vičiūnų restoranų grupė“, 2012 m. rugsėjo 20 d. pasirašyta nauja sutarties redakcija, kuri galiojo iki 2017 m. kovo 1 d.

Vėliau, galiojant pastarajai sutarčiai, UAB „Vičiūnų restoranų grupė“ pakeitė pavadinimą į UAB „AMBER FOOD“. Jos direktorius Gediminas Balnis 2013 m. rugsėjį 15min yra sakęs, kad kol kas atsakymo, ar bus imtasi kavinės rekonstrukcijos ir kada tai galėtų įvykti, jis neturi. Esą tirta, kaip atidarius Bernardinų sodą kavinė atrodys bendroje visumoje, kaip keisis lankytojų srautai.

2015 m. liepos 1 d. visas šios bendrovės teises ir pareigas perėmė UAB „Matillda“. Ši įmonė 2016-ųjų sausio 26 d. paprašė nuomos sutartį pratęsti iki 2027 m. kovo 1 d., su sąlyga, kad bus investuota apie 300 tūkst. eurų, tačiau šiam prašymui nepritarė Vilniaus miesto savivaldybės negyvenamųjų ir gyvenamųjų pastatų bei patalpų komisija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista legendinė kavinė „Rotonda“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista legendinė kavinė „Rotonda“

Pastatyta apie 1955 m.

Vilniaus taryba yra priėmusi sprendimą išnuomoti 10 metų viešo konkurso būdu Vilniaus savivaldybei nuosavybės teise priklausantį 217,84 kv. m pastatą – kavinę B.Radvilaitės g. 6A, Vilniuje, nustatant pradinę 1 kv. m nuomos kainą – 20 eurų per mėnesį, komercinei veiklai.

Vasaros kavinė „Rotonda“ buvo suprojektuota ir pastatyta 1954–1956 metais, jos autorius – architektas Gediminas Valiuškis. Statinys priklauso XX a. architektūros periodui, vadinamam pokario sovietine architektūra. Pastatas mūrinis, tinkuotas, vienaaukštis, po juo nėra rūsių, išsaugoti visi kultūriniai sluoksniai.

Sovietmečiu „Rotonda“ buvo alternatyvus statinys, pritaikytas parkui. Čia mėgo rinktis skulptoriai, dailininkai, Dailės instituto studentai, kurie gerdavo kavą ir kalbėdavosi gana laisvamaniškomis tam laikui temomis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista legendinė kavinė „Rotonda“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista legendinė kavinė „Rotonda“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius