Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas planas medinukui Užupyje: įkurti Vilniaus gudų muziejų padedant Baltarusijai

Unikalaus medinio pastato Užupyje, Polocko g. 52, ateitis – Vilniaus savivaldybės rankose. Ketinama šį statinį išpirkti iš bendrovės „Start Vilnius“, o tuomet, jei pavyks gauti finansavimą iš 2014–2020 metų Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos, čia įrengti kultūrinių mainų su Baltarusija centrą. Užupyje atsirastų kavinė, muziejus, turizmo informacijos centras.
Unikalus medinukas Užupyje
Unikalus medinukas Užupyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Medinukas Polocko gatvėje išgyvena ne pačius geriausius laikus: unikalus Užupio pastatas nyksta apleistas, vis dar neturėdamas šeimininkų, kurie pasirūpintų juo. Vasario vidury 15min skelbė, kad Vilniaus miesto savivaldybė, iš pradžių žadėjusi gelbėti, paskui nutarusi parduoti šį namą vėl pakeitė poziciją. Vilniaus tarybos narys Liutauras Stoškus tuomet teigė, kad bus ruošiamas šio pastato restauracijos techninis projektas ir stengiamasi gauti finansavimą pagal Lietuvos-Baltarusijos INTERREG programą.

Buvęs gyvenamasis namas adresu Polocko g. 52 yra unikalios medinės architektūros pavyzdys Vilniuje. Šiuo metu jis yra avarinės būklės, todėl sostinės savivaldybė šiais metais teiks paraišką atnaujinimo darbų finansavimui gauti. Planuojama, kad restauravimo darbams bus skirta apie 1, 6 mln. eurų. Nebenaudojamas pastatas taps Užupio gyventojų traukos centru – čia galėtų įsikurti biblioteka, skaitykla, jame vyktų įvairūs edukaciniai, kultūriniai renginiai bendruomenei. Kokia konkrečiai veikla bus vykdoma restauruoto pastato patalpose, šiuo metu dar yra atviras klausimas.

Polocko g. 52 pastatas pradėtas statyti dar 1876 m. Tai – ypatingos architektūrinės vertės medinis pastatas, puoštas menine drožyba, kuriai Vilniuje neprilygsta joks kitas medinis paminklinis namas. Jame tarpukariu gyveno visuomenės ir kultūros istorijai svarbios asmenybės – menininkai Konstantinas Markovskis, Jadvyga Minska, rašytoja Sofija Bykova, lankėsi tapytojas Ferdinandas Rusčicas ir fotografas Janas Bulhakas. Namas 2006 m. buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Išpirks ir atnaujins

Pagal naują Vilniaus tarybos sprendimo projektą, savivaldybės administracija neskelbiamų derybų būdu nupirktų savo nuosavybėn iš UAB „Start Vilnius“ „nekilnojamuosius daiktus, esančius Polocko g. 52, Vilniuje: gyvenamąjį namą, kurio bendrasis plotas – 233,33 kv. m (…) ir kiemo rūsį (32 kv.m).

Pagal šį sprendimą, turtas bus registruojamas Vilniaus miesto savivaldybės vardu, taip pat ketinama „nustatyti, kad pirkimo paskirtis – gavus iš 2014–2020 metų Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos finansavimą restauruoti išpirktą nekilnojamąjį turtą ir įkurti kultūrinių mainų su Baltarusija centrą“.

Prieš kelias savaites apie medinuko Polocko g. 52 ateitį diskutavo Užupio bendruomenės atstovai su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktore Alma Vaitkunskiene. Ji tame susitikime kalbėjo apie tai, kad šioje vietoje turėtų derėti paveldas, kultūra, istorija, menas, turizmas.

Bendra vizija – čia galėtų įsikurti Vilniaus gudų kultūros centras, o jame veiktų biblioteka, skaitykla, nedidelė kavinukė, kuri siūlytų baltarusiškų patiekalų, o vasarą išsiplėstų ir į lauką su galimybe užsidirbti centro veiklai žiemą.

Padės Baltarusija?

„Vilniaus gudų istorinė ekspozicija – nedidelis muziejus, kuris prasidėtų nuo Vilniaus gudų suformuotos ekspozicijos, bet plėtojant kultūrinius ir turistinius ryšius su baltarusiais, gyvenančiais ten, galbūt tam tikrais dalykais, kuriuos jau yra pamiršę gyvenantys čia, tas muziejukas galėtų pasipildyti su laiku, plėtojant bendradarbiavimą. Galbūt taptų Baltarusijos istorijos muziejaus dalimi, padėtų Baltarusijos ambasada, Baltarusijos kultūrinės asociacijos, kurios jau turėtų kur atvažiuoti ir prisidėtų įvairiomis Baltarusijos dovanomis, eksponatais ir t.t.“, – diskusijoje kalbėjo A.Vaitkunskienė.

Tačiau pirkti objektą ketinama tik tuo atveju, kai bus patvirtintas finansavimas iš 2014–2020 metų Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Unikalus medinukas Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Unikalus medinukas Užupyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius