Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji savininkai norėtų pabaigti daugiabutį greta sugriuvusios „Maximos“ parduotuvės Rygoje

Greta Latvijos sostinėje Rygoje sugriuvusios „Maximos“ parduotuvės esantį daugiabutį iš varžytynių įsigiję nauji savininkai nori pabaigti jį statyti. O miesto valdžia prašo naujojo savininko padalyti teritoriją, kad galėtų tragedijos vietoje pastatyti memorialą aukoms atminti, skelbia „Neatkarīgā Rīta Avīze“.
Buvusio prekybos centro vietoje
Buvusio prekybos centro vietoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šių metų birželį daugiabutis greta sugriuvusios „Maximos“ parduotuvės parduotas už 3,9 mln. eurų Estijos banko „Krediidibank“ antrinei įmonei „Prana Property“. Pastatą pardavinėjęs antstolis nekilnojamajam turtui buvo nustatęs 3,2 mln. eurų pradinę kainą, o birželio 22 dieną pasibaigusiose varžytynėse už jį pasiūlyta 700 tūkst. eurų daugiau.

Pinigai, gauti už parduotą pastatą, atiteko Estijos banko „Krediidibank“ Latvijos padaliniui, kuris „Homburg Zolitude“ buvo suteikęs paskolą.

Šiuo metu pastatas priklauso dviem savininkams – miesto valdžiai ir antrinei Estijos banko „Krediidibank“ įmonei „Prana Property“. Skelbiama, kad naujasis savininkas norėtų teritorijoje vykdyti statybas, žvalgosi galimybių plėtoti naują projektą, tikisi gauti leidimą pastato statyboms ir dabar stovinčio 12-os aukštų daugiabučio užbaigimui.

„Buvo atlikta pastato techninė apžiūra ir, inspektorių nuomone, jis yra prastos būklės. Kalbant pragmatiškai, savininkas turėtų įvertinti galimybes ten parduoti butus, ir kiek už juos galėtų gauti. Tačiau, žiūrint iš emocinės, aukų pusės, nežinau, kaip būtų galima užbaigti šį projektą. Manau, šiuo atveju piliečiai turėtų turėti galimybę išsakyti savo nuomone – pabaigti namo statybas ar ne“, – „The Independent“ sakė miesto turto komiteto pirmininkas Olegas Burovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvusio prekybos centro vietoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvusio prekybos centro vietoje

O.Burovas sako, kad Rygos savivaldybė prašys bendrovės „Prana Property“ išsidalyti turtą. Miesto valdžia nori, kad jai priklausytų teritorija iki daugiabučio, po kuria yra požeminė automobilių stovėjimo vieta. Tragedijos aukos ir jų artimieji siekia, kad memorialas būtų pastatytas sugriuvusios parduotuvės vietoje, tačiau kol kas to neįmanoma padaryti dėl automobilių stovėjimo aikštelės. Dabar laikinas memorialas stovi šalia tragedijos vietos.

„Jei „Prana Property“ atmes mūsų pasiūlymą, leisime tai išspręsti teisme. Gyventojai nenori šioje vietoje matyti automobilių stovėjimo aikštelės, ir plėtotojai turėtų gerbti Rygos žmonių nuomonę apie memorialą šioje vietoje“, – teigė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daugiabutis namas greta sugriuvusios „Maximos“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daugiabutis namas greta sugriuvusios „Maximos“

Sugriuvusio pastato Rygoje, kuriame veikė „Maximos“ parduotuvė, buvusi plėtotoja – nekilnojamojo turto bendrovė „Homburg Zolitude“. 2015 metais Rygos savivaldybė pasirašė sutartį su bendrove „Tineo“ dėl jos valdomo 70 proc. sklypo, kuriame stovėjo sugriuvęs pastatas, perėmimo dovanojimo būdu. Likę 30 proc. sklypo priklauso „Homburg Zolitude“.

2013 metų lapkričio 21-osios vakarą įgriuvus Rygos vakariniame Zuolitūdės rajone veikusios parduotuvės „Maxima“ stogui, žuvo 54 žmonės.

Po tyrimo teisme dėl pastato griūties kaltinimai buvo pareikšti devyniems asmenims: parduotuvės pastato statybų inžinieriui Ivarui Sergetsui, statybų ekspertui Andriui Gulbiui, statybų priežiūros departamento atstovui Martiniui Draudiniui, pastato architektui Andriui Kalinkai ir bendrovės „Re&Re“ statybų vadovui Stanislavui Kumpiniui, buvusiems Rygos statybų inspekcijos vadovo pavaduotojams Janiui Baluodžiui ir Ajai Melnikovai, statybų priežiūros departamento ekspertei Marikai Treijai ir bendrovės „Maxima Latvija“ buvusiai darbo saugos pareigūnei Inai Šuvajevai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius