Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne sienų spalva, o funkcija: kokias pagrindines klaidas gyventojai daro remontuodami būstą?

Svajodami apie remontą, matyt, retai pagalvojame: „Ak, atsirastų papildomos 30 kvadratinių centimetrų erdvės perstūmus tą sieną!“. Dėmesį nukreipiame į naujus baldus, sienų dažų ar tapetų atspalvius, jaukias interjero detales. Tačiau iš tiesų visa tai nedaug keičia mūsų gyvenimo kokybę – suremontuotas būstas turi būti patogus ir padengtas tokiomis apdailos medžiagomis, kurios ilgai nekeltų papildomų rūpesčių. Kokias pagrindines klaidas žmonės padaro remontuodami būstus ir kaip tai vėliau gali apsunkinti būsto pardavimą atskleidžia nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka.
Namų remontas
Namų remontas / 123RF.com nuotr.

Jei galite paprašyti dizainerio vieno dalyko – paprašykite šio plano

„Vienas dažnai pasitaikantis dalykas, kurį pastebiu yra tai, kad būsto įrengimas neatitinka būsto vietos, aplinkos. Tai reiškia, kad gerose, prabangiose vietose esantys būstai įrengiami pigiomis medžiagomis arba neskoningai, o ekonominės klasės būstai miegamuosiuose rajonuose – itin prabangiai. Vėliau, norint tokį būstą parduoti, būtų naivu tikėtis, kad pirkėjai įvertins, kiek į tą prabangų remontą įdėta lėšų“, – perspėja A.Šapoka.

„Ober-Haus“ nuotr./Audrius Šapoka
„Ober-Haus“ nuotr./Audrius Šapoka

Pasak A.Šapokos, dažnai svajojame apie tapetus, baldų atspalvius, tačiau neįvertiname itin svarbių inžinerinių sprendimų. Ar šioje miegamojo vietoje reikės kištukinio lizdo? Kur stovės sieninė spinta, visiems daiktams tvarkingai susidėti ir paslėpti?

„Labai rekomenduoju pasisamdyti patyrusį interjero dizainerį. Mitas, kad tai yra specialistai, priplanuojantys brangių ir gyvenime nepanaudojamų dalykų, yra klaidingas“, – sako A.Šapoka.

Jei turite nedidelį biudžetą, sakykime, iki 1000 eurų, tokios sumos tikrai užtenka būsto inžineriniam planui pasidaryti. Šis planas atsakys į pagrindinius klausimus.

Pašnekovo teigimu, interjero dizaineris gali suteikti trijų lygių paslaugas. Jis gali parengti funkcinį būsto patalpų išdėstymo, inžinerinių, komunikacinių, apšvietimo taškų planą, kitaip tariant, suplanuoti, kur stovės sienos, kur bus įrengtos durys, kur išeis santechnikos mazgai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buto planas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buto planas

Antras lygmuo – dizaineris gali numatyti ir parinkti apdailai naudojamas medžiagas, pradedant jų kokybe ir baigiant atspalviais. Paskutinysis trečias lygmuo – kai po pagrindinės apdailos įgyvendinami įvairūs subtilūs interjero sprendimai, dekoro detalės ir pan.

„Jei turite nedidelį biudžetą, sakykime, iki 1000 eurų, tokios sumos tikrai užtenka padaryti būsto inžinerinį planą. Šis planas atsakys į pagrindinius klausimus: kur bus kištukiniai lizdai, kur bus jungikliai, kur – sieninė spinta, vandentiekio pajungimo taškai. Pritaikius šio plano sprendimus, jūsų butas taps praktiškesnis“, – sakė A.Šapoka.

Detalės, kurioms taupyti nereikėtų

Smulkesnė klaida, pasak „Ober-Haus“ atstovo, yra daroma, kai taupoma svarbioms apdailos medžiagoms, jos netinkamai pasirenkamos, taip pat kai taupoma mažinant apšvietimo šaltinius.

Paskola namų remontui gali būti skirta ir baldų įsigyjimui, ir būsto renovacijai, kartais – viso nekilnojamojo turto objekto įsigijimui. Maksimali 15 000 eurų riba nebeatitiko klientų poreikio ir priėmėme sprendimą šią ribą padidinti iki 25 000 eurų.

„Nereikia turėti tūkstančių eurų tam, kad butas būtų patogus naudoti. Žmonės vis dar daugiau galvoja apie sienų spalvą, nei apie praktiškumą. Tada žmogus turi visiškai naują suremontuotą, dar dažais kvepiantį butą, tačiau jame trūksta šviesos, teisingai išnaudojamo ploto, funkcionalių erdvių“, – pastebi A.Šapoka.

Interjeras.lt nuotr./Virtuvės apšvietimas
Interjeras.lt nuotr./Virtuvės apšvietimas

Turintys patirties apšvietimo srityje gali patarti, kiek šviesos šaltinių reikės patalpoje, kuriose vietose reikalingas taškinis, o kur – visą kambarį nušviečiantis šviestuvas. Taip pat A.Šapoka pastebi, kad dalis gyventojų mėgina sutaupyti kai perka grindų dangą. Laminato ir natūralaus parketo kainų skirtumas, žinoma, yra ženklus, tačiau nukritus pirmajam arbatos puodeliui laminatas gali iškilti, ilgai naudojant jis gali „išsivaikščioti“.

Pats A.Šapoka teigia, kad pats, prieš pradėdamas remontą, pirmiausia galvotų apie būsto funkcionalumą.

„Planuočiau, kur įrengti sienines spintas – ar jos nebus man per siauros. Virtuvėje labai svarbu, kur bus kriauklė, kur – kaitlentė ir šaldytuvas. Ar užtenka darbinių paviršių? O gal virtuvėje aš niekada nesisukioju ir tų paviršių reikia mažiau? Svarstyčiau, kur vonios kambaryje stovės praustuvė ir klozetas, kur bus įkomponuota skalbimo mašina ir džiovyklė. Planuočiau, kur stovės kietieji baldai – stalai, sofos-lovos ir kt., kiek vietos jie užims. Dar paklausčiau, ar pakanka apšvietimo šaltinių, kištukinių lizdų taškų ir panašiai“, – esminius klausimus vardijo „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas.

Kai pasiskolinama per daug – žmogus gali pasinaudoti dalinio gražinimo paslauga ir grąžinti bankui nepanaudotus pinigus. Tuomet perskaičiuojamas įmokų grafikas ir sumažėja mėnesio įmokos.

Jis taip pat patarė atsižvelgti į savo ūgį – galbūt virtuvės darbastalius jums reikėtų pakelti keliais centimetrais aukščiau? Tie keli centimetrai reikš, kad artimiausią dešimtmetį maistą gaminsite nesusilenkę, tiesesne nugara – toks pavyzdys puikiai įrodo, jog geras remontas susideda iš apgalvotų smulkmenų, kurių atėję jūsų atsinaujinusio būsto apžiūrėti draugai greičiausiai nepastebės. Taip pat A.Šapoka pataria rimtai pagalvoti apie būsto sienos perstūmimą, jei kurioje nors patalpoje jums trūksta erdvės, o konstrukcinės sienų galimybės tai leidžia (kitaip tariant, jei tai nėra laikančioji siena).

„Stumtelėjus vieną sieną, jau gali toje vietoje įsirengti sieninę spintą ir joje susidėti visus vietos nerandančius daiktus. Per savo patirtį esu matęs didesnio ploto dviejų kambarių, 60-65 kvadratinių metrų butų, kurie buvo funkciškai suplanuoti taip, kad atitinko 40-ies kvadratinių metrų ploto butus. Kodėl? Per daug ploto buvo atiduota koridoriams, kai kur valgomojo plotas buvo neproporcingas, buvo įrengtos kitos erdvės, kurių gyvendamas niekuomet neišnaudosi. Priminsiu, kad už tuos kvadratinius metrus mokame ir įsigydami būstą, ir jį eksplotuodami,“, – pokalbį baigia A.Šapoka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Architektūrinis planas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Architektūrinis planas

Paskola būsto remontui – ką daryti pasiskolinus per daug?

Jei apskaičiavus galutinę remontui skiriamą sumą ji viršija santaupas, galima pasiskolinti. Tačiau būsto remonto sumą nėra lengva apskaičiuoti – gali prireikti paslaugų, apie kurias nebuvote pagalvoję. O galbūt kaip tik specialistai jums pasiūlys sprendimą, kuris leis atsisakyti nereikalingų darbų ir dalis pasiskolintos sumos liks nepanaudota. Kas nutinka, jei ėmėte paskolą būsto remontui ir pasiskolinote per daug? Gal labiau apsimoka pritrūkus pasiskolinti papildomai?

„Kai pasiskolinama per daug – žmogus gali pasinaudoti dalinio gražinimo paslauga ir grąžinti bankui nepanaudotus pinigus. Tuomet perskaičiuojamas įmokų grafikas ir sumažėja mėnesio įmokos. Jei pasiskolintos sumos nepakanka, galima pasiskolinti papildomai“,– paaiškina specializuoto paskolų banko „Bigbank“ Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.

Jo teigimu, „Bigbank“ atstovai, suprasdami, kad tiksliai apskaičiuoti remonto sąmatą tikrai nėra lengva užduotis, savo klientams siūlo tris paskolos grąžinimo anksčiau nustatyto laiko būdus:

  • pasinaudoti 60-ies dienų nemokamo grąžinimo garantija;
  • grąžinti dalį paskolos sumos anksčiau laiko;
  • grąžinti visą paskolos sumą anksčiau laiko.

„Banko teikiama išskirtinė paslauga – 60 dienų nemokamo grąžinimo garantija suteikia klientui galimybę nemokamai grąžinti visą paskolos sumą per 60 kalendorinių dienų nuo sutarties sudarymo dienos be pabrangimo.

Grąžinant dalį sumos perskaičiuojamos palūkanos ir klientui sukuriamas naujas paskolos mokėjimo grafikas. Paskolos grąžinimo terminas išliks nepakitęs, tačiau sumažės mėnesinių įmokų dydis“, – sako R.Norvilas.

123rf.com/Paskola
123rf.com/Paskola

Visos paskolos grąžinimo anksčiau laiko atveju palūkanos skaičiuojamos iki paskolos grąžinimo dienos. Tokiu atveju, mokėtina suma susideda iš suteiktos paskolos likučio, iki grąžinimo dienos paskaičiuotų palūkanų ir mėnesinio administravimo mokesčio.

Viršutinė paskolos sumos riba stipriai išaugo

Dar prieš du metus „Bigbank“ maksimali būsto remontui teikiama paskolos suma buvo 15 000 eurų. Šiuo metu ji yra išaugusi iki 25 000 eurų.

„Visada stengiamės įsiklausyti ir suprasti klientų poreikius. Paskola namų remontui gali būti skirta ir baldų įsigijimui, ir būsto renovacijai, kartais netgi viso nekilnojamojo turto objekto įsigijimui. Supratome, kad maksimali 15 000 eurų riba nebeatitinka dalies klientų poreikio ir priėmėme sprendimą šią ribą padidinti iki 25 000 eurų“, – sakė paskolų banko „Bigbank“ vadovas R.Norvilas.

Pašnekovo teigimu, šis sprendimas pasiteisino, nes pastaruoju metu daugiau nei penktadalis išduodamų paskolų namų remontui yra didesnės nei 15 000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius