Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūšis dėl Nidos „Zuikio daržo“: garsenybės prašo išsaugoti namelius, meras neturi pasirinkimo

Garsenybės pasišovė išsaugoti greta Nidos esančią kavinę „Zuikio daržas“. Populiari vieta įrengta laikiname statinyje, jau dešimtmetį neturinčiame leidimo stovėti. Norint iš naujo paskelbti žemės aukcioną, reikia nugriauti statinius. Neringos savivaldybė kaltina Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT), kuri esą atakuoja baudomis vietos valdžią, pastaroji ginasi, kad jokio nurodymo griauti statinius nėra davusi.
„Zuikio daržas“
„Zuikio daržas“ / „Zuikio daržo“ nuotr.

Beveik 2 tūkst. žmonių pasirašė elektroninę peticiją, kad būtų išsaugoti nameliai Nidoje, Smiltynės plente, ir jiems pratęsta nuomos sutartis. Tarp pasirašiusių yra ir garsių dainininkų.

Peticija adresuota ne tik Neringos savivaldybės administracijai, bet ir Lietuvos Respublikos prezidentui, Vyriausybei, Kultūros paveldo departamentui, Europos Parlamentui.

„Kreipiamės į Jus, prašydami padėti išsaugoti unikalius kultūrinius namelius adresu Nidos-Smiltynės pl. 7A-7E, kurių likimui šiuo metu grėsmę kelia Neringos savivaldybės administracijos sprendimai. Prašome šį kreipimąsi pripažinti peticija LR Peticijų įstatymo nustatyta tvarka“, – rašoma peticijoje.

Rašte nurodoma, kad Neringos savivaldybės administracija 2015 metų rugpjūčio pabaigoje pateikė reikalavimą nugriauti prekybos kioską prie Nidos pliažo. Pakartotinai tokį reikalavimą savininkai gavo šių metų liepos 12 dieną, su nurodymu statinius nugriauti iki spalio 30 dienos.

„Tokio Neringos savivaldybės administracijos reikalavimo įvykdymas pasmerktų namelius išnykimui, būtų sunaikinta didelė Nidos gyvenvietės ir Neringos miesto kultūros dalis, kurią ši bendruomenė puoselėja jau ilgą laiką. Negana to, šiai bendruomenei nėra jokios alternatyvos, kur ji galėtų perkelti savo veiklą Nidos gyvenvietėje, todėl, jeigu reikalavime dėstomi įpareigojimai būtų įvykdyti, be abejonės, namelių nugriovimas reikštų pabaigą unikaliam kultūriniam reiškiniui tiek Neringos mieste, tiek ir visoje Lietuvoje“, – rašoma peticijoje.

„Zuikio daržo“ nuotr./„Zuikio daržas“
„Zuikio daržo“ nuotr./„Zuikio daržas“

„Zuikio daržą“ palaiko ir garsenybės

Šiuose nameliuose veikia „Zuikio Daržas“, „Zenta“, „Sehr Schön“, „Neila Nilow“. Peticijos autorius – Zuikio daržo bendruomenė, ta pati įstaiga, kuri valdo „Zuikio daržo“ kavinę.

„Mūsų lankytojas – linksmas, taikus ir sąmoningas jį supančios aplinkos atžvilgiu. Per 6 metus neturėjome nė vieno nemalonaus ar grėsmę saugumui keliančio incidento“, – tikina savininkai.

Teigiama, kad namelių išsaugojimą palaiko daugelis muzikantų, garsių menininkų, visuomenės veikėjų. Tarp jų Audrius Bružas, Erica Jennings, Laurynas Šarkinas, Justė Starinskaitė, Agnė Grigaliūnienė, Giedrius Nakas, Evaldas Šemetulskis, Marius Čižauskas, Justė Arlauskaitė – Jazzu, Tomas Ramanauskas, Kristupas Sabolius, Edmundas Jakilaitis ir daugelis kitų.

„Raginame visuomenę būti aktyviai ir išreikšti principingą poziciją ginant viešąjį interesą ir neįkainojamą Neringos miesto kultūros vertybę – kultūrinius namelius adresu Nidos–Smiltynės pl. 7A-7E, Neringa, pasirašant šią peticiją, kuria visi bendrai prašome LR Prezidentą, LR Vyriausybę, Europos parlamentą, Neringos savivaldybės administraciją, Nacionalinės žemės tarnybą“, – rašoma peticijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Parnidžio kopa Nidoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Parnidžio kopa Nidoje

D.Jasaitis: nėra kito pasirinkimo

Neringos meras Darius Jasaitis, 15min komentuodamas situaciją, aiškino, kad šioje situacijoje nukentės ne tik „Zuikio daržas“, bet ir daugiau statinių. Pasirodo, leidimas jiems pasibaigė daugiau nei prieš 10 metų.

„Savivaldybės taryba numatė laikinas prekybos vietas laikiniems statiniams, ir toks leidimas galioja metus. Anksčiau tai buvo galima suteikti trejiems metams ir dar pratęsti. Galiausiai įstatymas to nebeleido daryti, tai apie 2006 metus baigėsi jų galiojimas“, – paaiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Jasaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Jasaitis

Neringos mero teigimu, NŽT pradėjo taikyti baudas savivaldybės administracijos direktoriui už tai, kad negriauna nelegalių statinių. Kurį laiką truko žemės formavimo, detaliųjų planų rengimas, po kurio turi būti surengtas žemės aukcionas prekybos paskirčiai.

„Bet tam, kad skelbtų aukcioną, pagal įstatymą, turi būti tuščias sklypas. Nes jei laimėtų ne tie, kurie turi namelius, o kiti? Įstatymas sako – turime atlaisvinti sklypus“, – komentavo jis.

D.Jasaitis teigia neturintis kito pasirinkimo, nors ir nesutinka su tokia situacija. Tiesa, statinius bandyta įteisinti, o keliais atvejais mėginta ir teisminiu keliu eiti, tačiau nesėkmingai.

„Įteisinti bandėme visais būdais. Savivaldybė jau turėjo du teismus, kuomet stovėjome už verslą. Juodkrantėje buvo kavinė „Dilė“, bet visus teismus pralošėme. Ir Nidoje buvo toks „Cunamis“, bet jau nugriautas. Į teismą eiti beviltiška, pralošim, jau praktika suformuota. O kito būdo niekas nesugalvojo. Įstatymas neleidžia jiems nei įsiteisinti, nei kažką padaryti“, – komentavo jis.

„Zuikio daržo“ nuotr./„Zuikio daržas“
„Zuikio daržo“ nuotr./„Zuikio daržas“

NŽT: nereikalaujame nugriauti statinių

Tuo metu NŽT atstovai, kalbėdami apie „Zuikio daržą“, 15min tvirtino, kad leidimas pratęsti valstybinės žemės nuomos sutartį trejų metų terminui išduotas dar 2000 metais.

„2000 liepos 15 dieną sudaryta valstybinės žemės nuomos sutartis. Sutartyje nurodyta, kad žemės sklypas išnuomojamas iki 2002-05-15 pagal sudarytą žemės sklypo trumpalaikę nuomos sutartį. Valstybinės žemės nuomos sutartyje nurodytas plotas – 0,0098 ha (98 kvadratiniai metrai).

Tačiau Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento Klaipėdos miesto žemėtvarkos skyrius 2003 metų gegužės 26 dieną atsisakė pratęsti valstybinės žemės nuomos sutartį.

Jokių kitų duomenų, susijusių su minimu sklypu, NŽT neturi.

„Tarnyba nėra pareiškusi reikalavimų sklype esančių statinių savininkams juos nugriauti“, – aiškina NŽT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius