Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Net automobiliams skiria daugiau vietos: Maskvoje jau parduodami 11 kv. m ploto butai

Maskvoje pradėti pardavinėti itin nedideli būstai. Nekilnojamojo turto agentūra „Metrium“ skelbia, kad šių metų III ketvirtį rinkoje atsirado studijos tipo butukų, kurių plotas siekia tik 11,1 kv. metro. Ekspertų teigimu, per pastaruosius septynerius metus, Maskvos nekilnojamojo turto pasiūloje esančių butų plotai sumažėjo beveik tris kartus. 
Maskva
Maskva / 123rf.com nuotr.

„Metrium“ skelbia, kad tokius rezultatus lėmė du projektai, kuriuose parduodami 11,1 ir 11,6 kv. m ploto butukai. Analitikų duomenimis, tai – mažiausi naujos statybos būstai Maskvoje.

Komplekso vystytojas savo gaminius vadina „gyvenamosiomis patalpomis“, „gyvenamosiomis erdvėmis“, „naujo tipo patalpomis, skirtomis gyventi ir nuomotis“.

Vida Press nuotr./Honkongo butai-karstai
Vida Press nuotr./Honkongo butai-karstai

Paradoksalu, tačiau tokie būstai yra mažesni net už automobilio stovėjimo vietą. Pagal Rusijos reglamentą, mažiausias vietos plotas turi siekti 13,25 kv. metrus. Tačiau Rusijos sostinės rinkoje galima rasti ir tokių aikštelių, kur automobiliams skiriama 26 kv. metrai.

Teigiama, kad būsto ploto mažėjimas šalyje pastebimas ne pirmus metus. Pavyzdžiui, 2012 metais mažiausias pasiūloje buvęs būstas buvo 29,5 kv. metrų ploto.

Analitikai užfiksavo ir mažiausių butų kainų padidėjimą Maskvos rinkoje. 2012 studijos tipo, 29,5 kv. m ploto butas kainavo 4,5 mln. rublių (įrengtas), o 2019-ais 11,1 kv. m ploto butukas kainuoja 3,13 mln. rublių.

„Rinka prisitaiko prie realių klientų galimybių – todėl per pastaruosius septynerius metus labai išaugo didžiausio ir mažiausio rinkoje esančio ploto skirtumas. Iš tiesų, prekyboje pasirodė labai mažų butų, tačiau tai yra pasaulinė tendencija. Tarkime, Honkonge yra 9 kv. m butų ir produktas randa savo pirkėją.

Reikia pažymėti ir tai, kad komforto klasėje pasirodė labai didelių butų, kurių plotas viršija 110 kvadratinių metrų. Butuose įrengtos didžiulės terasos, yra daug paslaugų prestižinio segmento pirkėjams. Prieš 7 metus tokių objektu rinkoje nebuvo. Taigi ši moneta turi trūkumų“, – teigia „Metrium“ vadovė Marija Litineckaja.

15min skelbė, kad ši tendencija neaplenkia ir Lietuvos. Kylančios būsto kainos ir noras gyventi arčiau centro skatina gyventojus, ypač vilniečius, keltis į vis mažesnius butus.

Nekilnojamojo turto analitikų skaičiavimu, per penkerius metus naujos statybos butų plotai sumažėjo bene 10 proc., o 2018-ieji turėtų įeiti į istoriją – tais metais pastatytuose daugiabučiuose vidutinis gyvenamasis plotas sumažėjo 3,5 kv. metro.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kylančios būsto kainos verčia lietuvius spaustis vis mažesniuose butuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius