-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegai stato aukščiausią pasaulyje medinį dangoraižį

Norvegijos ežero pakrantėje jau išryškėjo aukščiausio pasaulyje medinio pastato kontūrai. Pažangios XXI amžiaus valstybės pamatus nuosekliai ir atkakliai klojantys norvegai čia stato įspūdingą 80 metrų dydžio medinį dangoraižį „Mjostarnet“, kuris net 30 metrų viršys iki šiol aukščiausią medinį namą.
Medinis dangoraižis „Mjostarnet“, arch. „Voll Arkitekter“
Medinis dangoraižis „Mjostarnet“, arch. „Voll Arkitekter“ / „Moelven“ nuotr.

80 metrų medinis pasididžiavimas

Norvegų medinis „Mjostarnet“ žada naujus šio tipo architektūros standartus, taip pat – tildo medinės statybos kritikus. Tai medinis dangoraižis, kuris užsibrėžęs ne tik parodyti šiuolaikinės medinės statybos galimybes, bet ir brėžia vieną ekologiškiausių ateities statybos krypčių.

Pagal greta telkšančio Mjosos ežerą pavadintas medinis statinys kyla Briumiundalio miestelyje, važiuojant mašina, 1,5 val. atstumu nutolusiame į šiaurę nuo Oslo. Šis 80 metrų aukščio medinis dangoraižis (arch. „Voll Arkitekter“) bus 18 aukštų, o juose – numatyti apartamentai, uždaras baseinas, viešbutis, biurai, restoranas bei visuomeninės erdvės. Šis medinis namas net visais 30 metrų viršys aukščiausius pasaulio visiškai medinės statybos pavyzdžius.

„Moelven“ nuotr./Medinis dangoraižis „Mjostarnet“, arch. „Voll Arkitekter“
„Moelven“ nuotr./Medinis dangoraižis „Mjostarnet“, arch. „Voll Arkitekter“

Pagal statybos tvarkaraštį, norvegų medinis pasididžiavimas bus užbaigtas jau po metų – 2018-ųjų gruodį. Iš vietinių miškų eglių jį stato Skandinavijos pramonės grupė „Moelven“. Pasak šios vadovo ir investuotojo Arthuro Buchardto, medinio dangoraižio statyba bei surinkimas, nepaisant sudėtingų darbų dideliame aukštyje, vykdomas statybų aikštelėje nenaudojant išorinių pastolių. Beje, pasitelkus kranus bei keltuvus jau yra pasiektas 33 metrų aukštis.

Strategija orientuota į pažangą

Anot norvegų, labai svarbu, jog medinis dangoraižis „Mjostarnet“ yra itin nekenksmingas klimatui. Atlikus tyrimus nustatyta, jog šio pastato statyba, palyginti su gelžbetonio, CO² emisiją leis sumažinti net iki 30 proc. Dangoraižio statytojai tikisi, kad klimatui nekenksmingos medžiagos ateities statybose bus itin svarus argumentas. A.Buchardtas tai lygina su iškastiniu kuru varomus dabartinius automobilius, kurių po 15 metų turėtų nebegaminti.

„Moelven“ nuotr./Medinis dangoraižis „Mjostarnet“, arch. „Voll Arkitekter“
„Moelven“ nuotr./Medinis dangoraižis „Mjostarnet“, arch. „Voll Arkitekter“

Kompanija „Moelven“ į šią medinę statybą žiūri itin rimtai. Planuojama, kad apie bokšto „Mjostarnet“ statybas iš viso bus susukti 6 filmukai. Neseniai nufilmuotas pirmasis iš jų pristato nebijantį iššūkių žmogų, kuris pasiryžo investuoti į šio naujoviško dangoraižio statybą ir ją realizuoti.

Naujasis norvegų dangoraižis pretenduoja būti savotiškas atsiveriančių naujų medinės statybos galimybių šauklys. Mat medį nuo seno pamėgę norvegai šią tradicinę statybinę medžiagą ketina plačiai „įdarbinti“ ir projektuojamame demokratiškame vyriausybės kvartale, kuris žada tapti ryškiu tarptautiniu architektūros vietoženkliu (arch. „Nordic Office of Architecture“). Būtent demokratiškas atvirumas, technologinė pažanga ir ekologija yra vieni svariausių Norvegijos argumentų, pristatant pažangią į ateitį orientuotą valstybę. Tai galėtų būti pavyzdys ir mums, niekaip nerandantiems visiems priimtinų sprendinių formuojant Lukiškių aikštę ar įgyvendinant kitus valstybinės reikšmės architektūrinius bei kultūrinius projektus.

Parengta pagal „Moelven“ ir „Voll Architekter“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius