Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT ekspertai pataria: prieš nuomodami butą prašykite rekomendacijų

Nekilnojamojo turto (NT) rinkoje vis dažniau prašoma pateikti rekomendacijas iš asmenų, kurių namuose yra tekę anksčiau gyventi.
Nuoma
Nuoma / 123rf.com nuotr.

Ekspertai pastebi, kad nuomininkus ar būsto savininkus reikia įtikinėti pasirašyti kuo išsamesnę sutartį ir prie jos pridėti nuotraukų. Nuodugnūs aprašai ir kokybiškos nuotraukos reikalingos, nes ilgainiui žmonės pamiršta – kabojo paveikslas ant sienos ar ne, grindys buvo įbrėžtos, ar tik natūraliai išmindžiotos.​

„Tokie paprasti ir daug išlaidų nereikalaujantys sprendimai labai padeda išvengti konfliktų sutarčiai pasibaigus. Tačiau kartais žmonės į būsto fotografavimą žiūri įtariai, ką jau bekalbėti apie rekomendacijas, be kurių užsienyje, pavyzdžiui, vakarų šalyse neišsinuomosi net paprasčiausio kambarėlio“, – teigia NT agentūros „Capital Centras“ vadovas Mantas Mikočiūnas.

Anot jo, išgirdę prašymą pateikti rekomendacijų būsimi nuomininkai dažniausiai sutrinka arba pradeda meluoti, kad būsto nuomai ieško pirmą kartą gyvenime. Tai gali būti rodiklis, kad šis nuomininkas – nepatikimas.

„Žinoma, kartais žmonės rekomendacijų vengia, nes jiems tai nauja patirtis. Tačiau dažniausiai tokiu atveju galima įtarti ir tam tikrą būsimo nuomininko nepatikimumą – pradedant netvarka namuose ar nesutarimais su kaimynais, baigiant laiku nesumokamu nuomos mokesčiui“, – pastebi M.Mikočiūnas.

Pranešime spaudai rašoma, kad rekomendacijų pateikimą įprastu prašymu dažniausiai laiko svetur pagyvenę ir į Lietuvą sugrįžę žmonės arba būsto čia ieškantys užsieniečiai. Rekomendacijos nuo nesusipratimų gali apsaugoti ir būstą savarankiškai, o ne per tarpininkus ar su brokerių pagalba nuomojantiems šeimininkams.

„Teko girdėti ne vieną istoriją, kuomet būsto šeimininkai pasakoja, jog iš pažiūros nuomininkai atrodė tvarkingi, sukalbami, tačiau vos perdavus jiems būsto raktus prasidėjo konfliktai. Neturint specialių žinių, teisingai nuspręsti apie žmogų vos iš kelių susitikimų – labai sudėtinga. Todėl patariame imtis visų atsargumo priemonių – sutarčių, rekomendacijų, pokalbio su buvusiais šeimininkais“, – sako M.Mikočiūnas.

M.Mikočiūnas patarė, kaip atskirti profesionalius brokerius nuo tų, kurie tik ieško trumpalaikio uždarbio ir dažniausiai naudojasi kitų žmonių nuomos skelbimais, patalpintais internete.

„Dažnai nuomininkai klausia, kodėl turėtų mokėti tarpininkavimo ar kitaip dar vadinamą agentūros mokestį? Neturėtų. Tačiau didžiausia bėda ta, kad žmonės jį vis dėlto moka. Iki šiol nesuprantu, kodėl. Jeigu vis dėlto, iš jūsų prašoma tokio mokesčio, paprašykite, kad brokeris parodytų savo individualios veiklos pažymą, sertifikatą, liudijantį, jog jis yra licencijuotas NT brokeris ir sąskaitos už suteiktas paslaugas. Greičiausiai noras prašyti pinigų dings“, – tikina M.Mikočiūnas.

Tuo tarpu NT savininkams reikėtų atkreipti dėmesį į savo paslaugas siūlančius brokerius, kurie neprašo atlygio už surastą klientą.

„Be atlygio su NT šeimininkais dirbantis brokeris, tikėtina, nėra suinteresuotas jūsų gerove, jam nerūpi, ar patirsite nuostolių, kokį nuomininką gausite, kada jis nutrauks sutartį ir vėl teks ieškoti naujo“, – pabrėžia M.Mikočiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius