-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT rinka nesiruošia lėtėti: žada, kad šių metų pardavimai viršys praėjusių

Šių metų III-ąjį ketvirtį pirminėje Vilniaus naujo būsto rinkoje parduota 1194  butų – tai 33 proc. daugiau nei tuo pačiu metu pernai, skelbia nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“. Įmonės plėtros direktoriaus Martyno Žibūdos teigimu, panašūs pardavimai fiksuoti tik 2016 metais. Be to, jis prognozuoja, kad bendri 2018-ų metų pardavimai gali viršyti 2017-ų metų rezultatus.
„Eikos“ namai Pilaitėje
„Eikos“ namai Pilaitėje

Lyginant 2018 metų ir 2017 metų trijų ketvirčių pardavimus, šiemet parduota 1,5 proc. daugiau butų nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

„Išaugęs pirkėjų aktyvumas lėmė, kad 2018-ais metais parduotų būstų kiekis viršijo praėjusių metų trijų ketvirčių pardavimus“, – pranešime cituojamas M.Žibūda.

Jo teigimu, trečiojo ketvirčio pardavimus paskatino išaugęs plėtotojų aktyvumas. Per ketvirtį rinkai buvo pasiūlyti 1565 butai, kai tuo tarpu per 2018 metų pirmus du ketvirčius buvo pasiūlyta 1800 naujų būstų.

„Šį ketvirtį dar labiau išryškėjo jau ne pirmus metus pastebima tendencija plėtoti projektus kuo arčiau miesto centro. Tai lėmė augančią projektų kokybę, nes apie 75 proc. naujos pasiūlos buvo vidutinėje bei prestižinėje klasėje, kai pernai tuo pačiu metu apie 66 proc. sudarė ekonominės klasės būstai“, – sakė M.Žibūda.

Taip pat 2018 metų trečią ketvirtį buvo pagerėjo ne tik pasiūlos kokybė, bet ir projektų įvairovė: per šių metų trečią ketvirtį butai buvo pasiūlyti 17-oje projektų, iš kurių 10 yra nauji, o 7 – tęsiami.

„Panašu, kad pagerėjusi projektų kokybė ir įvairovė tapo papildomu faktoriumi, suaktyvinusiu pirminę Vilniaus būsto rinką, kurioje pastaruosius 5 ketvirčius pardavimai neviršijo 900 butų, tuo tarpu kai III ketvirtį grįžo į aukštą 2016 metų lygį – 1194 butai per ketvirtį“, – tikino M.Žibūda.

Martynas Žibūda
Martynas Žibūda

Daugiausiai butų buvo parduota vidutinėje klasėje, (560 parduotų butų), trečdaliu mažiau parduota ekonominės klasės būsto – 395 butai ir 239 parduoti prabangūs būstai.

Per 2018 metų III-ąjį ketvirtį naujo būsto pasiūla išaugo 3 proc. ir šiuo metu siekia 4470 butų. Didžiausias laisvų butų kiekio augimas per ketvirtį užfiksuotas vidutinėje klasėje, kur laisvų butų padaugėjo 21 proc. iki 1890 vnt. Ekonominės ir prestižinės klasės pasiūla atitinkamai augo 1 proc. (1770 vnt.) ir sumažėjo 4 proc. (810 vnt.).

„Eikos“ atstovo teigimu, per ketvirtį daugiausiai sumažėjo baiginėjamų statyti butų kiekis – 27 proc. iki 766, atitinkamai, baigtų butų kiekis išaugo 9 proc. (834 vnt.). Tuo tarpu statomų butų kiekis išaugo 20 proc. ir sudaro 64 proc. visų rinkoje esančių laisvų butų, t.y. 2872 butai.

Per šių metų III-ąjį ketvirtį bendra naujų butų kaina Vilniuje išaugo 2,9 proc ir šiuo metu siekia 1959 eurų už kv. metrą. Per ketvirtį kainos augimas fiksuotas visuose segmentuose: ekonominiame – 1,6 proc. (1407 eurai už kv. m), vidutiniame – 3,6 proc. (1972 eurai už kv. m), prabangiame – 5,0 proc. (3137 eurai už kv. m)

„Kainos pokyčiams įtakos turėjo ir pardavimuose padidėjusi A plius energetinės klasės būsto dalis, kurio savikaina yra šiek tiek didesnė. Per trečiąjį ketvirtį pateiktas būsto kiekis, aukštesnė jo kokybė bei įvairovė lėmė aktyvesnį būsto pirkėjų elgesį, kuris leidžia tikėtis, jog bendri 2018-ų metų pardavimai gali viršyti 2017-ų metų rezultatus“, – teigė M.Žibūda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius