Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oficialu: paskelbta, kaip gali atrodyti „Lidl“ biurų pastatas Giraitės gatvėje

Jau aišku, kaip gali atrodyti bendrovės „Lidl Lietuva“ biurų pastatas Giraitės gatvėje, Vilniuje, dėl kurio šiais metais kilo daug aistrų. Kartu su Lietuvos architektų sąjunga (LAS) surengto konkurso laimėtojai teigia, kad pastatas bus griaunamas, nes jis nebeatitinka šiuolaikinių poreikių.
Architektai pateikė siūlymus, kaip galėtų atrodyti „Lidl“ biurų parkas Giraitės gatvėje
„Do Architects“ pasiūlymas / Organizatorių vizualizacija

Pirmoji vieta skirta bendrovei „Do Architects“, antroji – „Architektūros kūrybinei grupei“. Trečiąją vietą pasidalijo dvi komandos: „Unitectus“ ir „Domino Navidausko architektų studija“.

Pirmąją vietą pelniusio projekto autoriams skirtas 5 tūkst. eurų, antrąją – 2 tūkst. eurų prizas. Trečiosios vietos laimėtojams skirti du prizai po 1 tūkst. eurų.

Beje, 15min skaitytojai turėjo progą balsuoti už visus projektus. „Do Architects“ projektas skaitytojų apklausoje gavo antrą vietą – 218 skaitytojų šis projektas patiko labiausiai.

Architektų konkursą užsakiusi dabartinio pastato savininkė „Lidl Lietuva“ su laimėtojais tęs derybas dėl tolesnio biuro parko projektavimo galimybių.

Pastatas bus griaunamas

Pirmą vietą konkurse užėmusios bendrovės „Do Architects“ partnerė Gilma Teodora Gylytė 15min pasakojo, kad buvęs Kelių policijos pastatas Giraitės gatvėje bus griaunamas, tačiau naujasis biurų kompleksas primins senąjį.

„Pastatas bus griaunamas, nes jis nebeatitinka šiuolaikinių poreikių, bet mes tęsiame tą pačią liniją. Rėmėmės buvusių architektų atradimais. Pagrindinis jų atradimas, kad tai yra vienas tūris, įsikirtęs į šlaitą tarp didelių mastelių. Sieksime išlaikyti šią vertybę, bet su gerokai padidėjusiu tūriu. Taip pat, kaip istorijos tąsą įkomponuojame į fasadą erdvės formą – buvusį pastatą“, – teigė G.T.Gylytė.

„DO ARCHITECTS“ vizualizacija/1 vieta – „DO ARCHITECTS“
„DO ARCHITECTS“ vizualizacija/1 vieta – „DO ARCHITECTS“

Anot jos, suprojektuoti tokį statinį buvo tikrai nelengva užduotis. Iš pradžių architektų komanda stengėsi projekte įkomponuoti buvusį Kelių policijos pastatą, dėl kurio kilo daug ginčų, tačiau galop nuspręsta, kad tarp naujų pastatų jis atrodo nekaip.

„Nelengva, nes apžvelgėme beveik visus įmanomus variantus, kaip įkomponuoti esamą tūrį ir neradome nė vieno, kad kompozicijoje su naujais pastatais jis atrodytų gerai ir kartu išpildytų funkciją. Kai išbandėme absoliučiai visus galimus variantus, supratome, kad esminė idėja ir buvo, kad tai yra vienas pastatas. Pagal naują programą tai bus vienas, tik didesnis pastatas“, – 15min pasakojo G.T.Gylytė.

„Architektūros kūrybinė grupė“ vizualizacija/2 vieta – „Architektūros kūrybinė grupė“
„Architektūros kūrybinė grupė“ vizualizacija/2 vieta – „Architektūros kūrybinė grupė“

Pagal konkurso sąlygas, architektai taip pat turėjo pasiūlyti, kaip sutvarkyti viešąją erdvę aplink statinį ir Neries upės krantinę. „Do Architects“ siūlo prie upės įrengti medinę krantinę su baseinėliu joje.

„Pastatą atitrauksime kuo daugiau į šiaurinę pusę, kad kuo daugiau atvertume pietinės sklypo dalies. Pietinėje dalyje įsikurs biurų parkas darbuotojams, turintis sąsają su krantine, kurioje siūlome įrengti baseiną upėje su gražiai sutvarkyta medine krantine“, – sakė architektė.

Prie projekto dirbo architektai G.T.Gylytė, Martynas Šeškas, Gerda Nevulytė, Andrė Baldišiūtė, Gedailė Nausėdaitė, Vaiva Šimoliūnaitė, Justina Jauniškytė, Algimantas Nėniškis ir Simonas Liukaitis.

Iš viso architektūrinių pasiūlymų konkursas sulaukė 14-os darbų.

Planuojama, kad „Lidl Lietuvos“ biure dirbs 170–200 darbuotojų.

„Domino Navidausko architektų studija“ vizualizacija/3 vieta – „Domino Navidausko architektų studija“
„Domino Navidausko architektų studija“ vizualizacija/3 vieta – „Domino Navidausko architektų studija“
„Unitectus“ vizualizacija/3 vieta – „Unitectus“
„Unitectus“ vizualizacija/3 vieta – „Unitectus“

Teritorijoje taip pat numatyta įrengti pėsčiųjų takus, poilsio ir viešąsias erdves, žaliąsias poilsio erdves ant pastatų stogų. Architektai taip pat turėjo pasiūlyti, kaip sutvarkyti Neries upės pakrantę.

Bendrovė „Lidl Lietuva“ praėjusių metų rugsėjį iš Turto banko aukcione nusipirko buvusį Kelių policijos pastatą už 2,46 mln. eurų. Ji planavo investuoti papildomus 40 mln. eurų ir Giraitės gatvėje įrengti savo biurą. Tačiau planai sustojo po to, kai Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas M.Šaliamoras išplatino raštą, kuriame ragino išsaugoti buvusį Kelių policijos pastatą Giraitės gatvėje.

Balandžio 1 dieną prie pastato architektai surengė akciją dėl buvusio Kelių policijos pastato išsaugojimo. Dar prieš tai KPD gavo Architektų sąjungos prašymą ir pradėjo procedūrą, kuri turėjo nustatyti, ar pastatas turi vertingųjų savybių. Dėl šios priežasties KPD Vilniaus miesto savivaldybei neleido išduoti leidimo griauti pastatą ir pasiūlė klausimą nagrinėti Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai. Spalį KPD II-oji Nekilnojamojo kultūros paveldo taryba turėjo svarstyti, ar buvusiam Kelių policijos pastatui Vilniuje verta suteikti nacionalinį arba regioninį apsaugos lygmenį, tačiau nusprendė klausimo nesvarstyti.

Architektūrinis konkursas surengtas spalio pabaigoje, kurio metu ir turėjo išaiškėti, ar buvęs Kelių policijos pastatas bus griaunamas ar ne.

Keturaukštis postmodernizmo stiliaus statinys gavo pirmą vietą 1986 metais SSRS architektų sąjungos konkurse. Tai, anot Lietuvos architektų sąjungos, „rodo jo aukštą architektūrinę ir meninę vertę, reikšmingumą Lietuvos architektūros raidai“.

Kelių policijos pastatą Giraitės gatvėje 9-ame dešimtmetyje suprojektavo architektai Kęstutis Pempė ir Gytis Ramunis. K.Pempė, be šio statinio, projektavo dabar jau griūvantį raudonų plytų visuomeninį prekybinį centrą Vilniaus Šeškinės rajone, Alytaus Švč. M.Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčią bei verslo centrą ir viešbutį „Centrum“ Vilniuje. G.Ramunis taip pat dirbo prie visų šių projektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius