Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kaip atrodys mokykla Pilaitėje: įvertinkite laimėjusią architektų idėją

Naujos mokyklos sostinės Pilaitės rajone, Tolminkiemio gatvėje, architektūrinį konkursą laimėjo studija „DO architects“, socialiniame tinkle „Facebook“ skelbia Vilniaus meras Remigijus Šimašius.
Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai
Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Iš viso architektūrinės idėjos konkurse varžėsi 18 dalyvių. Laimėtojams atiteko 12 tūkst. eurų prizas.

Antrąją vietą konkurse pelnė projektas „Geltonas“ (autoriai „Kančo studija“), trečiąją – „FORMA“ projektas „Miestelis gimnazisto krepšely“. Jiems atiteko 10 ir 8 tūkst. eurų prizai.

Pateiktus projektus vertino architektai, urbanistai, edukologai ir savivaldybės deleguoti atstovai: Vilniaus mero patarėjas švietimo ir ugdymo klausimais Albertas Lakštauskas, Žemynos gimnazijos direktorė Rūta Krasauskienė, „Paleko architektų studijos“ architektas Rolandas Palekas, „Processoffice“ architektas Vytautas Biekša, VGTU architektūros fakulteto dekanas, architektas Liutauras Nekrošius bei „Arches“ architektas Edgaras Neniškis.

Konkursui pateikti darbai buvo vertinami pagal pagrindines tris architektūrinių kriterijų grupes: urbanistinis integralumas, originali ir vientisa architektūrinė idėja ir gimnazijos pastato funkcionalumas, inovatyvumas ir atitiktis darnaus vystymosi principui. Taip pat sprendimui įtakos turėjo numatoma dalyvių projekto parengimo kaina.

„DO architects“ /„DO architects“ pasiūlymas
„DO architects“ /„DO architects“ pasiūlymas

15min skelbė, kad naują mokyklą sparčiausiai augančiame rajone planuojama pastatyti Tolminkiemio gatvėje, joje mokysis apie 1000 moksleivių.

Naują, keturių aukštų ir beveik 12 tūkst. kv. m ploto mokyklą Tolminkiemio gatvėje suprojektuoti planuojama per 12 mėnesių, o kitų metų rudenį pradėti statybos darbus.

Skelbiama, kad pirmasis mokyklos aukštas bus atviras visuomenei ir bendruomenei – jame veiks ir technologijų laboratorijos, ir daugiafunkcė renginių erdvė, sporto klubas ir biblioteka. Visos šios erdvės turės įėjimus iš gatvės pusės, tad galės veikti ir po mokyklos darbo valandų, čia bus galima laisvai lankytis.

Naujosios mokyklos erdvę bus galima kirsti judant vidiniu žiedu į klases, įeinant iš gatvės ir išeinant į vidinį poilsio ir sporto kiemą. Iš vidinio pastato žiedo atsivers vaizdai į centrinę erdvę, sporto salę, renginių salę ir vidinius apželdintus kiemelius viršutiniuose mokyklos aukštuose. Klasės ir salės į koridorių atveriamos įrengiant vitrinas bei stiklines duris.

Pasak architektų, pastatu siekiama ieškoti subtilios dermės ir paprastumo. Balto tinko fone išryškėja medinių langų su mediniais angokraščiais detalės, atsikartojančios pastato viduje ir terasose. Medžio motyvai tampa atsvara pilkam betonui. Dideli varstomi langai leidžia apžvelgti aplinką, saulėtą pavasario dieną atsidaryti langą, išeiti į terasą ir tęsti pamoką lauke. Nuo turėklų svyrantys vijokliai, mediniai laiptai ir sėdimos palangės kuria jaukių ir šiltų namų įspūdį.

„DO architects“ /„DO architects“ pasiūlymas
„DO architects“ /„DO architects“ pasiūlymas

Savivaldybės teigimu, besiplečiančioje Pilaitėje būtina didinti švietimo paslaugų prieinamumą, todėl rajone bus statomi du nauji darželiai ir nauja mokykla. Šiuo metu Pilaitėje veikia dvi savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklos – M.Mažvydo progimnazija ir Pilaitės gimnazija, kuriose mokosi 2260 mokiniai. Prognozuojama, kad mokinių skaičius rajone tik augs, todėl šioje seniūnijoje turėtų veikti dvi progimnazijos ir viena gimnazija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius