Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiektas susitarimas dėl Sapiegų parko rekonstravimo: rengs architektūros konkursą

Pasiektas susitarimas dėl sostinės Sapiegų parko, pranešė Lietuvos architektų rūmai (LAR). Nutarta, kad Vilniaus miesto savivaldybė organizuos kraštovaizdžio architektūros konkursą. Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis 15min sakė, kad jo sąlygos galėtų būti parengtos per 3–4 mėnesius.
Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas
Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LAR pranešime teigiama, kad Vilniaus miesto savivaldybė organizuos kraštovaizdžio architektūros konkursą.

„Konkurso sąlygoms nustatyti savivaldybė suburs platesnį ekspertų ratą, į kurį įtrauks visas suinteresuotas šalis. Konkurso esmė – istorinio barokinio parko respektavimas esamo parko audinyje“, – rašoma LAR pranešime.

Diskutuoja dėl sąlygų

M.Pakalnis patikslino, kad konkursą turėtų organizuoti „Vilniaus vystymo kompanija“. Šiuo metu svarstoma dėl jo sąlygų, kurios bus derinamos ir su Kultūros paveldo departamentu.

„Tarsimės, kurie dalykai gali būti kvestionuojami, kurie ne, kaip padaryti, kad paveldosaugine prasme projektas būtų mažiau suvaržytas. Kol kas yra kalbos, kokios galėtų būti sąlygos. Toliau nelabai aišku, kada kas bus“, – 15min aiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Anot M.Pakalnio, sąlygas tokiam konkursui galima būtų parengti per 3–4 mėnesius.

„Eitų kalba, kaip nepadaryti, kad jis nebūtų atpažįstamas po rekonstrukcijos. Tiesiog reikia nedaryti jo kaip statybinio projekto, o daugiau kaip ilgesnės parko raidos užprogramavimą“, – įsitikinęs jis.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Sapiegų parkas
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Sapiegų parkas

Tiesa, architektūrinio konkurso mintis, M.Pakalnio teigimu, buvo kilusi iškart po to, kai Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis nutraukė Sapiegų parko rekonstrukciją.

„Šnekėjimasis padeda susišnekėti, kitos galimybės nėra. O konkursas parodo daugiau galimybių analogiškam projektui įgyvendinti. Turėti alternatyvas ir matyti kitus galimus variantus visada yra geriau. <...> Konkursas yra būdas išspręsti problemas. Aišku, jeigu kuri nors viena pusė nenori spręsti problemos, tada niekas nepadės. Bet čia neatrodė, kad buvo tokių pusių, kurios nenorėtų šios problemos išspręsti“, – įsitikinęs miesto vyr. architektas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sapiegų rūmų parkas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sapiegų rūmų parkas

Sustabdė rekonstrukciją

15min primena, kad Vilniaus miesto savivaldybė birželio pabaigoje nusprendė stabdyti Sapiegų parko atnaujinimą. Projektas, pagal kurį čia būtų barokinis parkas, sulaukė didžiulio visuomenės pasipriešinimo.

Anksčiau teigta, kad tikimasi sutvarkyti parką iki 2020-ųjų vidurio.

Sapiegų parko sutvarkymo projektas pristatytas visuomenei ne vieną kartą, tačiau bendruomenė jam priešinosi. Ypač – medžių kirtimui, nes buvo suplanuota iškirsti apie 300 medžių. Pastarasis pataisytas projektas pristatytas gegužės pradžioje, tada teigta, kad atsižvelgta į visuomenės pastabas – projekte numatyta išsaugoti daugiau senųjų medžių, paliekant juos centriniame take.

Projekte atsisakyta tvorelių, kurios būtų atribojusios parką nuo greta stovinčių pastatų – juose įsikūręs technologijų parkas „Vilnius Tech Park“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas

Tačiau protestuodami prieš parko atnaujinimą bendruomenės atstovai grasino net nepaklusnumo akcijomis, jeigu paukščių perėjimo metu bus kertami medžiai.

Sapiegų parkas įkurtas XVII amžiaus pabaigoje, barokinius parko rūmus pagal Giovannio Battistos Fredianio projektą statė Lietuvos didysis etmonas Kazimieras Jonas Sapiega.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius