-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasižvalgykite: vieša erdvė vietoj „Žalgirio“ stadiono – suolai, medžiai, fontanai ir daug trinkelių

Vilniaus Rinktinės gatvėje nebeliko ir paskutinių „Žalgirio“ stadiono likučių. Vietoj jo dabar stovi viešbutis, biurų pastatas, dygsta kitas, taip pat daugiabučiai. Futbolo stadiono sostinė vis dar nepasistatė – sutikusi, kad šioje vietoje jo nebeliktų, nesugebėjo pasistatyti ir nacionalinio ant Šeškinės kalno. Meras savo ruožtu džiaugiasi nauja viešąja erdve.
Nauja viešoji erdvė Vilniaus Rinktinės gatvėje
Nauja viešoji erdvė Vilniaus Rinktinės gatvėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Nežinau, kaip jums, bet man tai gražu“, – prieš kelias dienas feisbuke tokiu įrašu ir nuotraukomis iš viešosios erdvės vietoj „Žalgirio“ stadiono pasidalijo Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Įrašas, o ir pati viešoji erdvė sulaukė įvairių vertinimų – ir pritarimo, ir kritikos.

Didžiulė teritorija, kažkada futbolo sirgalių meka, jau nė iš tolo neprimena sovietmečiu statyto stadiono ir jo prieigų. „Courtyard by Marriott“ viešbutis čia atidarytas daugiau nei prieš metus, pirmasis verslo centras „Business Stadium West“ gegužę.

„Šalia šių dviejų pastatų suformuota pėsčiųjų promenada, einanti lygiagrečiai Rinktinės gatvės. (…) Planuodami „Business Stadium“, norėjome sukurti kvartalą, atvirą ne tik verslui, bet ir miestui. Pėsčiųjų promenada yra vienas pagrindinių akcentų – tai visiems vilniečiams ir miesto svečiams prieinama viešoji erdvė su vandens kaskadomis, įspūdingu apšvietimu, želdiniais ir poilsio zonomis. Unikalią promenados architektūrą kūrė pasaulyje pripažinta kraštovaizdžio architektūros studija „Martha Schwartz Partners“. Į promenadą ir kitas viešąsias kvartalo erdves „Hanner“ investuoja apie 2 mln. eurų“, – 15min sakė UAB „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nauja viešoji erdvė Vilniaus Rinktinės gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nauja viešoji erdvė Vilniaus Rinktinės gatvėje

Ši erdvė – lyg savotiška duoklė miestui, planuota rengiant bendrą teritorijos projektą, kai A.Avulis pareiškė, kad stadiono čia tikrai nebus. Tai bendrovės valdybos pirmininkas dar kartą patvirtino prieš metus kalbėdamas su BNS – nors teritorijų planavimo dokumentai buvusioje „Žalgirio“ stadiono teritorijoje numatė futbolo areną, jos statyti neketinta. Tuo metu prokurorai buvo kitos nuomonės.

Anot A.Avulio, Vyriausybės strateginio planavimo komitetas dar 2014 metais priėmė sprendimą, kad Nacionalinis stadionas Vilniuje bus statomas Ozo gatvėje, Vilniaus taryba 2014-ųjų gruodį taip pat atsisakė planų statyti stadioną Rinktinės gatvėje (buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje) ir numatė jo statybą Ozo gatvėje.

Dar viena Vilniaus tarybos rezoliucija buvo priimta 2017 m. balandį – joje nurodyta, kad keičiant miesto bendrąjį planą, bus atsisakyta sporto ir pramogų objekto Rinktinės gatvėje, šiame sklype numatant plėtrą be privalomų reikalavimų ten numatyti futbolo stadioną. Šitai, kaip anksčiau yra sakęs A.Avulis, jam buvo pažadėjusi ankstesnė Vilniaus vadovybė (2014 metų gruodį Vilniaus meru buvo Artūras Zuokas), tokio sprendimo jis siekė ir lankydamasis R.Šimašiaus kabinete.

1951 metais pastatytas „Žalgirio“ stadionas atviras žiūrovams tiek futbolo rungtynių, tiek koncertų, Dainų šventės metu buvo iki 2011 metų. Nugriautas jis buvo 2016-ųjų vasarą.

Be jau esančių pastatų „Hanner“ teritorijoje šiuo metu auga „Business Stadium North“ verslo centras, surengtas architektūrinis konkursas ir dar vienam – „Business Stadium North East“. Taip pat rytinėje teritorijos dalyje plėtojamas daugiabučių projektas „Centro rezidencija“ – šiuo metu jau pastatytas pirmasis etapas, statomi antrasis ir trečiasis. Iš viso gyvenamąją kvartalo dalį sudarys 8 namai, kuriuose bus įrengta 424 butai.

Visoje teritorijoje planuojami dar keli verslo centrai. Be to, numatyta didelė, maždaug 10 tūkst. kv. m ploto, aikštė, kuri papildys promenadą ir taps viso kvartalo centru. Tai žadėtoji erdvė, priminsianti stadioną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius