Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaptingomis palėpės statybomis Vilniaus centre susidomėję kaimynai nustėro ant dokumentų radę savo parašus

Sostinės centre, Palangos gatvėje, 270 kv. m ploto palėpėje įrenginėjami 8 butai, tačiau įtariama, kad parašai, kurių reikėjo gauti statybos leidimą – padirbti. Taip tvirtina daugiabučio gyventojai ir namą administruojanti įmonė. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) nustatė, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai, nors savivaldybė tvirtina, kad pateikti teisingus dokumentus – statytojo prievolė. Nors buvęs palėpės savininkas ir dabartiniai statytojai aiškina, kad jokio dokumentų padirbimo nebuvo ir kaltina gyventojus šantažu, policija vykdo tyrimą dėl galimo parašų klastojimo ir disponavimo jais.
Palangos g. 2
Šiame pastate Vilniuje vyksta keistos statybos. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nustebo pamatę savo parašus

Į 15min kreipėsi Vilniaus Palangos gatvės daugiabučio gyventoja. Ji pasakojo atsitiktinai sužinojusi apie statybas namo palėpėje. Kaimynai pradėjo aiškintis, kaip be jų žinios buvo išduotas statybos leidimas. Moteris labai nustebo, kai balsavimo protokole rado savo parašą.

„Skelbimų lentoje pamatėme, kad nuo pirmadienio palėpėje prasideda statybos. Statybų įmonė patikino turinti statybos leidimą – pasidalino jo elektronine versija. Nuvažiavome į savivaldybę, ir mums ištraukė dokumentus bei leido ekrane žiūrėti. Aš atradau savo parašą, mano kaimynas – savo parašą, o mes tikrai žinome, kad nepasirašinėjome tų dokumentų“, – aiškino ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2

Kaimynai informavo Vilniaus savivaldybę ir Statybų inspekciją, kad jokių sutikimų statyboms jie nepasirašė, o parašai yra padirbti. VTPSI surengė susitikimą su gyventojais.

„Susitikime kaimynams parodė visus parašus, kurie ten surinkti. Kaimynai sakė, kad jokių parašų iš tiesų nedėjo. Ten dauguma tokių kaimynų buvo“, – aiškino ji.

„Pažymime, kad už projektų ir parašų tikrumą atsako statytojas ir projekto vadovas įstatymų numatyta tvarka“ – taip rašoma Savivaldybės Miesto plėtros departamento statybos dokumentų skyriaus atsakyme gyventojams, kurio kopiją turi 15min.

„Toliau bekapstydami atradom, kad ant to „Senamiesčio ūkio“ balsavimo lapo yra nurodytas vienas palėpės registrų numeris, o leidimas išduotas kitu registro numeriu. Tada aš vėl rašiau raštą savivaldybei klausdama, kodėl tokiu pagrindu irgi yra išduotas statybos leidimas ir jie man atrašo, kad ne jų pareiga yra tikrinti“, – tikino ji.

Tačiau daugiabutį administruojanti įmonė aiškina, kad jokio balsavimo dėl kapitalinio pastato palėpės remonto neorganizavo.

„Balsavimo dėl kapitalinio pastato palėpės remonto mes neorganizavome ir balsavimo protokole, kurį mums parodė gyventojai, gavę jį iš naujojo statytojo, parašai yra suklastoti. Mūsų žiniomis, ginčas tarp namo gyventojų ir statybas vykdančios įmonės bus sprendžiamas teisme“, – 15min atsakė „Senamiesčio ūkio“ direktorius Kęstutis Vanagas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2

Tiesa, apie galimus darbus viršutiniame pastato aukšte buvo kalbėta prieš kelerius metus, kuomet į gyventojus kreipėsi buvęs patalpų savininkas.

„Tada gyventojai pasitarę pasakė savo sąlygas, kad norėtų, jog sutvarkytų kiemą, dar kažką ir viskas. Daugiau viskas, į mane asmeniškai niekas nesikreipė nuo to laiko. Čia gal prieš du metus buvo“, – aiškino namo gyventoja.

VTPSI: statybos leidimas išduotas neteisėtai

Statybos inspekcija po gyventojų kreipimosi atliko dokumentų patikrinimą bei nustatė, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai.

„Nebuvo pateikti visi privalomi dokumentai statybą leidžiančiam dokumentui gauti, o leidime nurodyta neteisinga statinio statybos rūšis“, – 15min atsakė VTPSI atstovė spaudai Ligita Luščiauskaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2

Anot jos, statybos leidimo patikrinimo akte nurodyta, jog daugiabučio namo savininkų susirinkimo balsavimas buvo vykdomas ne pagal nuostatus. Todėl VTPSI Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl daugiabučio namo savininkų susirinkimo balsavimo biuletenių parašų klastojimo.

Šiuo metu Vilniaus apskrities VPK pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriam vadovauja Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras.

„Informuoju, kad š. m. sausio 5 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu pagal Baudžiamojo kodekso 300 str. 1 d. Šiuo metu yra atliekami būtini proceso veiksmai, tad, siekiant nepakenkti ikiteisminio tyrimo sėkmei, daugiau informacijos apie vykstantį tyrimą šiuo metu teikti negalime“, – į 15min užklausą dėl atliekamo tyrimo atsakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2

Vilniaus miesto savivaldybės Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė 15min pakartojo, kad už pateiktų dokumentų ir parašų tikrumą atsako statytojas ir projekto vadovas. O duomenų, kad statybos leidimas neteisėtas, savivaldybė neturi.

„Ar parašai suklastoti, gali nustatyti tik teisėsaugos pareigūnai. Vilniaus miesto savivaldybės Statybos leidimų skyrius tikrino pateiktą projektą statybą leidžiančiam dokumentui gauti“, – atsakyme teigė ji.

Nežinojo, kad parašai gali būti suklastoti

Statytojai, bendrovė „Ilvesta“, gyventojams aiškino, kad pirkdami projektą, jie nežinojo apie galbūt padirbtus parašus, tą patį įmonės vadovas Igoris Dvorkinas aiškino ir 15min. Anot jo, 270 kv. m ploto palėpę, esančią Palangos gatvėje, su projektu ir statybos leidimu jis praėjusių metų vasaros pradžioje įsigijo iš Jurijaus Kondraševičiaus. Apie jokius galbūt padirbtus parašus tuomet net kalbos nebuvo.

„Ne, aš šito nežinojau ir iki šiol esu įsitikinęs, kad tai nėra tiesa. Tai nėra įrodyta ir labai su klaustuku. Neaišku. Ten buvo išpirkinėta, kiek man žinoma, dauguma žmonių gaudavo pinigus už tuos kvadratinius metrus. Aišku, automatiškai ir sutikimus duodavo statyboms. Aš, tiesą sakant, nelabai žinau. Mes, kaip pirkėjai, neprivalėjome tikrinti. Kaip mes galime patikrinti parašus, jūs įsivaizduojate? Mes patikrinome, ar leidimas buvo išduotas teisėtai, ir jis buvo išduotas teisėtai. Visos procedūros, eigos buvo praeitos ir iki šiol laikomės teisės aktų reikalavimų“, – 15min tikino I.Dvorkinas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2

Įmonės vadovas įsitikinęs, kad statyboms kliudo ir „kiša pagalius į ratus“ keli daugiabučio gyventojai. Esą, net jei vienas ar du parašai padirbti, jų yra pakankamai, kad statybos leidimas būtų išduotas.

„Aš nenorėčiau, kad mus pultų, nes matau, kad eina viskas nesąžiningai. Jeigu kas pasiskundė, kad jo parašą suklastojo, kaip jis sako, tai tegul jis kreipiasi į kaltus asmenis ir juos baudžia. O dabar jie nori visapusiškai kišti pagalius į ratus sąžiningai įmonei. Vyksta statybos, čia senamiestis. Aišku, kai lauke statai, zuikiai neis skųstis, o čia, kai krūva kaimynų, vieni patenkinti, kiti nepatenkinti. Nėra įstatymo, kad reikia 100 proc. parašų, reikia 50 + 1 proc. ir ten tų parašų tikrai yra pakankamai. Galiu pasakyti, kad ateina kaimynai ir palaiko mus, prašo pastatyti kuo greičiau, turės naują stogą, komunikacijas ir visa kita. Mes savo sąskaita įrengėme pagerinimus kaimynams“, – kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2

I.Dvorkinas teigė, kad vykdomą tyrimą dėl galimo parašų klastojimo ir disponavimo jais vertina teigiamai, nes taip bus išsiaiškinta tiesa, suklastoti parašai ar ne. Tačiau parašų klastojimo ir gauto statybos leidimo jis nesieja.

„Leidimas nebūtų išduotas, jeigu ne visi dokumentai pateikti. Bet jeigu kažkas suklastojo kažkieno parašą, jeigu taip, tai ir aš taip pasielgčiau. Aš sakiau žmonėms, kad eitų. Jie puola mūsų bendrovę, o mes niekuo dėti. Aš teigiamai vertinu ir jeigu ten kažkas suklastojo, viskas gerai, tą žmogų reikia nubausti, kad daugiau taip nedarytų. O kas liečia statybos leidimą, čia visai kas kita“, – įsitikinęs jis.

Bendrovė „Ilvesta“ pagal statybos leidimą sostinės Palangos 272 kv. m plote įrenginėja 8 butus. Šiuo metu atlikta apie 25 proc. darbų, o pabaiga numatoma rugsėjo pabaigoje.

Už kiek įsigijo patalpas ir kiek į jų remontą investuoja, įmonės vadovas neatskleidžia, tačiau, anot jo, jei tyrėjai patvirtintų, kad parašai suklastoti, įmonė tikrai patirtų nuostolių.

„Įsivaizduojate, vyksta statyba, nupirkome už nemažą pinigų sumą, investuojame, dirbame pusę metų. Pusę metų mūsų niekas nestabdo, viskas gerai. Manau, kad ten viskas gerai. Vyksta tyrimas ir tyrimas nustatys“.

Ar kreiptųsi į teismą, jei tyrėjai patvirtintų kaltinimus, dėl buvusio savininko veiksmų, I.Dvorkinas atsakyti negalėjo, tačiau tikino, kad to daryti nenorėtų.

„Jeigu taip bus, tuomet žiūrėsime, kokių veiksmų imtis. Bet tikrai to nenorėtume“, – kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos g. 2

Buvęs savininkas: ne aš parašus rinkau

15min pavyko susisiekti ir su buvusiu palėpės savininku J.Kondraševičiumi, kuris taip pat neigė bet kokius kaltinimus ir įtarimus dėl galimo parašų padirbimo. Be to, jis pasakojo, kad ne pats rinko parašus, reikalingus gauti statybos leidimui, o jo pasamdytas „toks Saulius“.

„Ne aš rinkau, rinko toks Saulius. Jis teigia, kad pasirašė. Aš jį samdžiau, kad jis surinktų tuos parašus. Jis sako, kad viskas gerai. Jis labai ilgai rinko tuos parašus, turbūt virš metų. Tai, jeigu ten kažkas padirbta, čia galima padaryti per mėnesį ar per du mėnesius. Aš negaliu pasakyti, ar galėjo būti padirbti parašai, nesu ekspertas. Negaliu vertinti, galėjo ar negalėjo. Bet aš galvoju, kad nepadirbti“, – aiškino buvęs palėpės savininkas.

J.Kondraševičius 15min davė jo minimo Sauliaus kontaktą, tačiau su pastaruoju susisiekti nepavyko.

Palėpę J.Kondraševičius „Ilvestai“ pardavė už 180 tūkst. eurų, prieš tai gavęs statybos leidimą remonto darbams objekte. Kodėl pats nieko nedarė ir nusprendė parduoti? Buvęs palėpės savininkas tikino, kad tiesiog neturėjo pinigų tam.

„Dėl statybos leidimo kreipiausi aš. Nekilo įtarimų, aš nemačiau nei tų parašų, nei tų žmonių. Buvo susirinkimas, kai tik pradėjome, niekas priešiškai nebuvo nusiteikęs. Ir architektui Alvydui Songailai nekilo įtarimų, kuris tuos parašus įdėjo į savivaldybę. Aš nemačiau nei tų parašų, nei tų žmonių. Pasakė, kad surinkta daugiau pusės“, – tikino jis.

Tačiau J.Kondraševičius įsitikinęs, žmonės, kurie kreipėsi į institucijas dėl galimo parašų klastojimo, šantažuoja „Ilvestą“ .

„Mano nuomone, tie parašai nebuvo padirbti ir tie parašai yra šantažavimo įrankis. Kiek aš žinau, pradėjo „Ilvestą“ šantažuoti, kad visiems gyventojams padarytų fasadą, balkonus, stovėjimo aikšteles, laiptines. Ir sutinka jis viską padaryti ir sutinka pasirašyti sutartį, kiek aš girdėjau“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius