Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaugos.lt: 2021 metų namų statybos aikštelė: ką reikia žinoti apie statybos leidimą?

Pasižvalgius po didesnių miestų priemiesčius, atrodo, kad Lietuva virto viena didele statybų aikštele. Vienbučiai, dvibučiai namai dygsta kaip grybai po lietaus, belieka išsirinkti sau patikusį, tačiau ne visi nori pirkti jau įgyvendintą projektą – savo svajonių namus planuoja statyti „nuo nulio“ patys. Nuo ko prasideda šios svajonės įgyvendinimas? Pirmiausia, nuo statybos leidimo, kurio reikia visais atvejais, net ir mažiems statiniams,sako Paslaugos.lt architektai.
Statybos
Statybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dėl statybos leidimo patariama kreiptis į specialistus – atestuotus architektus, kurie susipažintų su sklypu, jo parametrais, dokumentais, statybų galimybėmis, paruoštų projektą ir parengtų prašymą statybos leidimui gauti.

Statybos leidimas reikalingas ne tik naujam namui

Pasak UAB „AV architektūros studija“ direktoriaus, projektų vadovo–architekto Vytauto Butkaus, planuojant statytis namą, pirmiausia reikia pasirūpinti statybos leidimu, kuriuo kompetentinga institucija suteikia statytojui teisę įgyvendinti statinio projektą. Tokio leidimo reikia ne tik naujiems statiniams, bet ir planuojant rekonstruoti, atnaujinti (modernizuoti), pakeisti paskirtį ar nugriauti pastatus.

 „AV architektūros studija“ nuotr./Vytautas Butkus
„AV architektūros studija“ nuotr./Vytautas Butkus

„Taip pat yra rašytiniai pritarimai, skirti kapitalinio remonto, paprastojo remonto, naujo nesudėtingo statinio statybos, statinių griovimo, paskirties keitimo projektams. Tokie pritarimai reikalingi ir laikino statinio (kiosko, lauko kavinės, laikino prekybos įrenginio) supaprastintų projektų sprendiniams“, – pasakoja V.Butkus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Griovimo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Griovimo akimirka

Pasak architekto, savivaldybei teikti prašymą statybos leidimui gauti galima parengus statinio statybos projektą. Kartu su prašymu pateikiami visi reikalingi dokumentai, pradedant nuosavybės, bendraturčių sutikimais ir baigiant statinio projektuotojo civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu bei išankstiniais derinimais su atsakingomis institucijomis.

Pataria kreiptis į architektąprojektuotoją

Pasak UAB "Alipro" vadovės Alinos Kanapėnienės, teikiant prašymą statybos leidimui, reikia skirtingų dokumentų, priklausomai nuo statinio paskirties ir žemės sklypo specifikos: „Šį sudėtingą projekto valdymo procesą patariu patikėti architektui–projektuotojui. Kreipiantis į projektavimo įmonę pirmiausia užtektų turėti sklypo (ir pastato, jei jis pastatytas) nuosavybės dokumentus, žemės sklypo planą ir sklypo suformavimo dokumentus. Šios informacijos pakaktų, norint įvertinti ar reikalingas statybos leidimas, kokia bus projekto sudėtis, kiek užtruks projektavimo ir statybos leidimo gavimo procesas ir kokia bus visų darbų kaina.“

UAB „Alipro" nuotr./Alina Kanapenienė
UAB „Alipro" nuotr./Alina Kanapenienė

Ar iš viso reikalingas statybos leidimas, galima sužinoti ir patiems. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija sukūrė labai paprastą ir patogią platformą gyventojams, kurioje, užpildžius keletą laukelių, galima pasitikrinti statybos leidimo privalomumą konkrečiu atveju.

Be leidimo galima statyti tik sodo namelį

A.Kanapėnienė pabrėžia, kad šiuo metu statybos leidimas gyvenamajam namui reikalingas visais atvejais. Anksčiau buvo galima be leidimo statyti gyvenamąjį namą, kai statinys nesiekia 80 kv. m. ploto, tačiau dabar šis įstatymas panaikintas.

paslaugos.lt/Namo projektavimas ir statyba
paslaugos.lt/Namo projektavimas ir statyba

Vis dėlto, liko kai kurios išimtys. Be statybų leidimo sodų bendrijoje galima statyti sodo namą, kuris priskiriamas I grupės nesudėtingam statiniui, t.y., bendras plotas neviršija 80 kv. m, o aukštis nuo žemės paviršiaus yra ne didesnis nei 8,5 m. ir jei žemės sklypas nepatenka į kultūros paveldo objekto teritoriją.

Jeigu statybos leidimas yra privalomas ir turite visus reikalingus, anksčiau paminėtus dokumentus, UAB „Alipro“ vadovė pataria išrinkti projektuotoją, kuris jus atstovautų visose institucijose: „Visą projekto valdymo procesą atlieka projekto vadovas (architektas), gavęs statytojo (užsakovo) įgaliojimą ir turintis tam reikiamą kvalifikaciją.“

Laukdami leidimo, apsišarvuokite kantrybe

„Įstatymai numato, kiek laiko tikrinamas statybų leidimo prašymas ir projektas, tačiau praktika rodo, kad gyvenamojo namo statybai leidimas gaunamas per 1–2 mėn., priklausomai nuo sklypo situacijos, projekto sprendinių ir savivaldybės“, – teigia V.Butkus.

Anot A.Kanapėnienės, rengiant vienbučio/dvibučio gyvenamojo namo iki 300 kv.m. projektą, projektavimo ir statybos leidimo gavimo procesas užtrunka 5–7 mėn. Komercinių arba didesnių gyvenamųjų objektų projektavimo ir statybos leidimų suteikimas gali užtrukti nuo 8 mėn. iki 1,5 metų arba ilgiau, nes reikia atlikti daugiau darbų ir sulaukti visuomenės vertinimo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Statybos
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Statybos

Pasak V.Butkaus, savivaldybės nustato žyminį mokestį už statybą leidžiančių dokumentų išdavimą. Priklausomai nuo statinio kategorijos ir statybos rūšies, šiuo metu įmokos dydis 52–165 eurų.

„Projektavimo paslaugų ir statybos leidimo gavimo kaina priklauso nuo darbų apimties, kuriuos turi atlikti projektuotojas. Taip pat kainą lemia ir projektuotojo įgūdžiai – ne retai žemesnę kainą siūlo mažiau patirties turintis specialistas“, – papildo A.Kanapėnienė.

Sutvarkius dokumentus – darbai tik prasideda

UAB „Alipro“ vadovė primena, kad gavus statybos leidimą ir planuojant pradėti darbus, svarbu nuspręsti kaip vyks statybos: rangos, ūkio ar mišriuoju būdu. Statytojo privalo prieš pradedant bet kokios rūšies statybos darbus per Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“ arba raštu Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos pateikti informaciją apie numatomą statybos pradžią ir pasamdytą ar paskirtą rangovą, statinio projekto vykdymo priežiūros vadovą, statinio statybos vadovą, statinio statybos techninį prižiūrėtoją ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki statybos pradžios, apie naujo rangovo, statinio projekto vykdymo priežiūros vadovo, statinio statybos vadovo ir statinio statybos techninio prižiūrėtojo pasamdymą ar paskyrimą ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo jų pasamdymo ar paskyrimo dienos.

123rf.com nuotr. /Statybos
123rf.com nuotr. /Statybos

Esate pasirengę statyti savo svajonių namus? Dėl statybos leidimo kreipkitės į Paslaugos.lt architektus, kurie pasirūpins projektu ir prašymu statybos leidimui gauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius