Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavienių daugiabučių renovacijos era baigėsi – žmonės nori atsinaujinti kvartalais

Šiemet finansavimą daugiabučių renovacijai gaus 313 namų visoje Lietuvoje, o dar 212 įtraukti į rezervinį sąrašą. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) teigimu, daugiabučių atnaujinimui ketinama skirti 150 mln. eurų. Teigiama, kad, vertinant paraiškas, išryškėjo nauja tendencija – beveik pusė šalies savivaldybių pateikė projektus, kuriuose ketinama renovuoti pastatus kvartalais. Taip pat vis daugiau gyventojų nori siekti aukštesnės energinio naudingumo klasės.
Statybos
Statybos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

BETA baigė vertinti po paskutinio aplinkos ministro kvietimo daugiabučiams atnaujinti (2017 m. spalio mėn.) pateiktas 577 paraiškas iš 50 šalies savivaldybių. Teigiama, kad po pirminio įvertinimo apie 10 proc. paraiškų buvo atmestos kaip neatitinkančios kvietime nurodytų sąlygų.

„Pagrindinė netinkamumo priežastis – nebuvo gautas pakankamas skaičius gyventojų parašų arba netinkamai parengti projektai. Pavyzdžiui, pasirinkti ne to tipo pastatai, nesutvarkyti nuosavybės dokumentai. Turi būti surinkta ne mažiau kaip 55 proc. visų gyventojų balsų daugiabutyje. Taip yra, nes, jeigu banke bus gauta paraiška su mažesniu balsų skaičiumi, bankas vertins kaip rizikingą projektą“, – antradienį spaudos konferencijoje priežastis aiškino BETA vadovas Valius Serbenta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valius Serbenta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valius Serbenta

V.Serbentos teigimu, nustačius, kad 527 paraiškos viršija maksimalią kvietime numatytą sumą, buvo taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas pagal iš anksto numatytus kriterijus. Prioritetas – teikiamos paraiškos yra įtrauktos į savivaldybės parengtą Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą. Papildomi kriterijai – aukštesnė energinio naudingumo klasė, efektyvumas, namo dydis, gyventojų aktyvumas pritariant investicijų planui.

Sureitingavus paraiškas paaiškėjo, kad į pirmiausia finansuojamų projektų sąrašą pateko 313 planuojamų atnaujinti daugiabučių, o rezerviniame sąraše liko 212 daugiabučių.

Nori renovuotis kvartalais

Didžioji dalis į finansuojamų projektų sąrašą pateko pagal pirmąjį kriterijų –168 daugiabučiai įtraukti į savivaldybių parengtas kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Skaičiuojama, kad tokio tipo programas, kurios apima vieno, dviejų ar daugiau kvartalų atnaujinimą, parengusios ir ketina pradėti 23 šalies savivaldybės. Daugiausia kvartalų renovuoti ketinama Druskininkų, Jonavos rajono, Švenčionių, Raseinių, Švenčionių rajonų, Trakų ir Ukmergės rajonų savivaldybėse.

„Šie rezultatai rodo, kad jau kelerius metus iš eilės formuotas naujas požiūris į pastatų energinio efektyvumo didinimą įgauna realų pavidalą. Vien faktas, jog daugiau nei pusė artimiausiu metu planuojamų atnaujinti daugiabučių yra įtraukti į kvartalų programas, aiškiai nubrėžia pagrindines renovacijos kryptis ateičiai – didžioji dalis pastatų bus atnaujinama ne pavieniui, o kvartalais“, – sakė V.Serbenta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

Iš viso 10 šalies savivaldybių nepateikė projektų, kuriuose būtų įtraukta kvartalinė renovacija. V.Serbentos teigimu, kiekviena savivaldybė turi savas priežastis.

„Norėjo, pavyzdžiui, Vilkaviškio savivaldybė, pradėjo rengti investicinius planus, bet fiziškai nespėjo. Bet bus naujas kvietimas ir jie pateiks. Pavyzdžiui, Visagino savivaldybė irgi nepateikė, bet ten gal istoriškai susiklostė, kad ten trūksta informacijos. Ignalina irgi nepateikė, nes ten visi pastatai arba atnaujinti, arba baigiami“, – aiškino BETA vadovas.

Dar 143 daugiabučiai vertinti pagal siekiamą aukštesnę energinio naudingumo klasę. Paskutinio kvietimo rezultatai išryškina dar vieną tendenciją – planuojamuose atnaujinti daugiabučiuose numatyti gerokai aukštesni energinio efektyvumo rodikliai. Daugiausiai B klasės daugiabučių planuojama atnaujinti Kauno mieste (24), Trakų raj. (22), Švenčionyse (19) bei Jonavoje (18).

„Iš 313 daugiabučių vienas pastatas Utenoje siekia A++ klasę. Atnaujinus šį pastatą, jis beveik nenaudos energijos. Tik apie 20 proc. buvo pasiekę daugiau nei C, minimalią, klasę. Šiuo metu 75 proc. į sąrašą pasiekusių daugiabučių siekia aukštesnių energinio naudingumo standartų – A++ ir B energinio naudingumo klases“, – kalbėjo V.Serbenta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rėda Brandišauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rėda Brandišauskienė

Atsisakė kvotų sistemos

Aplinkos viceministrės Rėdos Brandišauskienės teigimu, šiemet buvo atsisakyta kvotų sistemos ir leista visoms savivaldybėms konkuruoti tarpusavyje lygiomis sąlygomis. Taip pat paskutiniame daugiabučių renovacijos kvietime, priešingai tam, kas vyko iki šiol, buvo vertinami tik tie projektai, kurie buvo gavę daugumos gyventojų pritarimus.

„Leidimas visiems, kas pageidauja atnaujinti daugiabutį, sukuria didesnį teisingumo pojūtį, o konkuravimas pagal nustatytus kriterijus leidžia skatinti kvartalinę renovaciją, nes tai ne tik padeda papildomai sutaupyti energijos, bet ir pagerina aplinką daugiabučių kvartaluose.

O turint daugelio gyventojų pritarimą tai leido mums planuoti projekto įgyvendinimą ir finansavimą, jo planavimą“, – aiškino aplinkos viceministrė.

Programa numatoma dviejuose miesteliuose

Trakų rajono merė Edita Rudelienė spaudos konferencijoje pasakojo, kad rajone ketinama renovuoti 2 kvartalus – Lentvaryje ir Trakuose.

„Vertinome daugiabučius pagal tai, kurie seniausi ir sunaudoja energijos. Anksčiau modernizuodavome po vieną daugiabutį, bet pamatėme, kad tai neefektyvu. Kvartalinė renovacija savivaldybei reikš papildomą finansinę naštą, bet manome, kad tai atsipirks“, – sakė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Rudelienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Rudelienė

Lentvaryje vietos valdžia numato prie projekto prisidėti 420 tūkst. eurų, į šią sumą kartu įeina pinigai iš Europos Sąjungos fondų. Trakuose rajonas kvartalo atnaujinimui skirs 140 tūkst. eurų iš biudžeto. Teigiama, kad abiejų kvartalų renovacija, kuriuose yra po 16 namų, kainuos po 4 mln. eurų.

Lentvaryje planuojama renovaciją pabaigti iki 2020 metų, o Trakuose – iki 2021.

„Skatinimas yra geriausias pavyzdžiais ir kai gyventojai mato, kiek sutaupoma, kad mažiau mokama už šildymą, tuomet ir pasiryžta daugiau investuoti“, – spaudos konferencijoje kalbėjo E.Rudelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius